Może warto by poczytać opinie na temat Metza AF-2, bo wypowiadacie się głównie w kontekście AF-1,
a w tytule jest AF-2, a ten trochę (troszkę) się różni i może nie ma już problemu "bombowych zapalników"..
Może warto by poczytać opinie na temat Metza AF-2, bo wypowiadacie się głównie w kontekście AF-1,
a w tytule jest AF-2, a ten trochę (troszkę) się różni i może nie ma już problemu "bombowych zapalników"..
Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8
No tak, ale marka buduje swoją opinie na swoich produktach. A wady zawsze będą wypominane w poprzednich modelach.. a tym samym trzeba się zastanowić czy może to się pojawić w nowym.
Jednak czytałem na innym forum o tej lampie.. no i nie wiele jest różnic, ale diabeł tkwi w szczegółach.Bierz Metza :P
Też tak myślałem, aż pewnego pięknego wakacyjnego poranka...BBUUMM!!!
I całe szczęście, że plenerek ślubny zdążyłem zrobić. Teraz to brałbym na 90% Olka.
Jak się pytałem w serwisie to z wymianą i kalibracją chcieli około 300zł.( to było pod koniec lipca 2010). Niestety na razie bida, więc focę bez lampki
Pozdrawiam.
E-510/ ZD 14-45/ ZD 14-54/ ZD 40-150/ ZD 50-200/ Metz 58 AF/ Marumi DGH Circular+UV-wpc/ Hitech...Cokin P/ Benro A-297m8+488RC2/...pstryk!!!
Znalazłem w sieci opinię, że lampy Metz były oryginalnie zaprojektowane do współpracy z aparatami o matrycy w proporcjach 3x2, a wersja dla Olympus powstała poprzez proste dopasowanie zoomu lampy, tak aby pokrywać błyskiem cały kadr. Oznaczałoby to, że przy zachowaniu mocy błysku, liczba przewodnia byłaby zawyżona.
Czy ktoś słyszał o rzeczy?
Zacząłem szukać w necie mocniejszej lampki
i sam się zainteresowałem jaka jest różnica pomiędzy Metzami 58 af-1 i af-2.
Oto jaką odpowiedź otrzymałem:
Niemniej szkoda, że nadal jest niefajnie z palnikami.Witam,
Różnica między 58 AF-1 i 58 AF-2, w nowszej wersji AF-2 jest nowa stabilna
metalowa stopka z zatrzaskowym systemem blokowania mocowania.
W AF-1 szerokokątny dyfuzor ma 18mm, w AF-2 posiada 12mm dyfuzor.
AF-2: Nowy tryb servo, Lepsza zdalna transmisja z sensora slave/servo
znajdującego się z przodu lampy, Nowa ulepszona konstrukcja korpusu i trybu zmiany ogniskowej.
Jeśli chodzi o naprawy to palnik nie jest objęty gwarancją.
pozdrawiam
Trochę odechciewa się wydawać w takim razie 4-cyfrową kwotę
- wolałbym już kupić Metza 48 af-1 dużo taniej, lub wyczaić tanio używany FL-50(r).
Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Po przeczytaniu wielu opini (nie tylko na naszym forum)i testów kupiłem Metza 58 AF-2.
Od wielu lat byłem zawsze ,, wierny" Olympusowi tym razem wyłamałem sie.
Pierwsze wrażenia bardzo pozytwne- szybkośc działania,mnogość ustawień,czytelne i intuicyjne menu, drugi palnik z regulowaną siłą błysku to niewątpliwie zalety tej lampy..
Więcej nie napisze gdyż zbyt krótko Metz jest w sankach mojego E-3(kupiłem ~2 tyg temu)
Ps. myśle ze Metz skutecznie wyeliminował problem "wybuchowy" AF-1)
pozdrawiam
to że napisałem, że myślę iż Metz usunął w AF-2 problem wybuchowy znany z AF-1 wynika
bardziej z zaufania do konstruktorów z Metza i braku takich informacji od użytkowników
w necie,niż z moich ,,doświadczeń" z użytkowania tej lampy....
Ostatnio edytowane przez krzych.w ; 10.02.11 o 12:21