Jak w temacie. Zostałem poproszony o przerobienie plakatów, których schemat jest w PDFie. Niestety coś nie bardzo mi się udaje znaleźć sensowny soft do tego. Zaplecze słabe, bo nie wiem nawet jakich czcionek użyto![]()
Jak w temacie. Zostałem poproszony o przerobienie plakatów, których schemat jest w PDFie. Niestety coś nie bardzo mi się udaje znaleźć sensowny soft do tego. Zaplecze słabe, bo nie wiem nawet jakich czcionek użyto![]()
Spróbuj w Corelu choć ostatnio otwierałem plany i nie do końca sobie poradził.
Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl
pozdrawiam Wojtek
Darmowych programów do edycji PDF - dobrych - chyba nie ma.
Foxit PDF Editor to i owo potrafi. Jest trial na stronie producenta.
Jeżeli ktoś zablokował edycję pliku, co często jest praktykowane, to szanse jeszcze maleją. Chyba, że jakimś OCR-em przerobić plik do formy edytowalnej.
Pozdrawiam, Andrzej.
E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42
Przeróbka PDF'a to ciężka sprawa.
Z darmowych programów spróbuj Foxit PDF Editor.
Wszystkie lepsze są płatne![]()
Niestety ani Foxit ani "PDF Editor" nie dały rady. Problemem są czcionki i pewne litery. Choć nie wiem dlaczego nie mogę napisać "U' ;D
Ja używam ABBYY FineReader 6.0 Sprint. Mam go za darmo z płyty z magazynu NEXT z 9/2008. Muszę tylko pdfa przekonwertować do jpga ponieważ na PDFach ta wersja nie pracuje. PDFa do jpga przerabiam w Photo Shop Elements, ale pewnie w czymś innym też można. Nie ma problemu z polskimi czcionkami.
PDFy czyta Photoshop, ale to ani tanie ani optymalne.
Dobrze się je edytuje w Adobe Illustrator. Czasem jest problem z polskimi znakami, aż tak bardzo w to nie wnikałam, bo raptem przez krótki czas na nim pracowałam, ale program ogólnie świetny, ładnie czyta pdfy i pozwala je edytować wektorowo, tekst, kształty, no wszystko.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Fine Reader, wersja od 8 w górę sobie poradzi. Wersja pełna. Ale jest płatna i droga.
Jest jeszcze jedno ograniczenie - jeśli jest to typowy plik wordowski z tekstem, przerobiony na PDF to nie ma problemu. Gorzej gdy w tym pdf-ie są obrazji typu zdjęcie z drukiem z gazety lub innego dokumentu. Wtedy raczej kaplica.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Nie jest kaplica.
Tekst jest dzielony w FineRider na grupy okienek. Jeśli trafia się grafika to się taki fragment kliknięciem zaznacza, jako grafika i już go program zostawia w oryginale bez próby przerabiania. Nie ma więc problemu ze zdjęciami i innymi elementami graficznymi.
Ściągnij triala CSa. PDF to natywny format Adobe Illustratora w tej chwili. Oczywiście otworzysz na raz jedną stronę.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto