Pytanie tylko, czy mam przy sobie pełen zestaw obiektywów w których mogę przebierać zależnie od sytuacji czy mam tylko dwa obiektywy do dyspozycji i po prostu muszę robić tym co mam
No i co narobiłeś? Jacek kupi wszystkie obiektywy, żeby moc dobrać rozdzielczość do potrzeb![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Powodzenia![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Nie sądzę, Jacek jest rozsądniejszy ode mnie, wszystkich nie kupi na pewno. Zaczęło się od zdjęcia robionego z ręki w plenerze z przysłoną f10 - moim zdaniem niepotrzebnie. Plener nie był tak wymagający, w takiej sytuacji lepiej zadbać o rozdzielczość i tylko tyle.
Tak na marginesie jak dostałem 90-250 nad jeziorem popełniłem błąd w drugą stronę - i 1/3 głębokości pleneru była nieostra z rozmytą falką na powierzchni. Po prostu warto popatrzeć na wykresik. I zastosować sie do wniosków zeń płynących.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Ostatnio edytowane przez helmuth ; 2.10.11 o 21:26
MZ nie ma co się aż tak rozwodzić, starczy znać pi*drzwi optimum rozdzielczości. Jak chce się mniejszą/większą GO lub czas za długi/krótki wychodzi to trzeba zmienić przesłonę, rady nie ma (no, na czasy może pomóc statyw/stabilizacja lub ND - zależy w którą stronę) i trzeba się z efektem w sensie rozdzielczości pogodzić. Jak się nie robi z tego plakatów na pół ściany to raczej i tak nie będzie widać.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
No i ładnie mnie ochrzciłeś właśnie. Bawię się robieniem zdjęć, ale pamiętam, że potem usiądę przed monitorem , żeby to co przyniosłem obejrzeć z przyjemnością. I nic to nie ma wspólnego z czynnościami o których byłeś łaskaw wspomnieć. I jak któreś zdjęcie otworzę w szopie, to chcę mieć więcej nie mniej szczegółów, przed i po obróbce. Nawet jak plik wynikowy ma zmniejszoną rozdzielczość i rozmiar 650x 950 na przykład.
Pozdrawiam AP.
Ostatnio edytowane przez apz ; 2.10.11 o 21:37
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Musze sie przyznac,ze nie wiem o czym piszecie
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie