Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 100

Wątek: Panasonic DMC-GF2

| OlyJedi
    Mieszka w
    JGA
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    "Jak widać poniżej ISO 100 to tak naprawdę ISO 141. Zjawisko to ma większe znaczenie przy wyższych czułościach jak ISO 1600, które w rzeczywistości jest czułością ISO 2290."

Dobrze, ze coraz wiecej testerow to rozumie i dostrzega.
    Dalej nie rozumiem czemu Panasonic nie ma ustawien odpowiadajacych rzeczywistosci, wprowadza to w blad - zarowno w porownianiu do innych systemow, jak i przy uzytkowaniu...
    Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Gf2

Witam.Czy jest jakaś różnica w szybkosci autofocusa w GF2 w odniesieniu do GF1?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andrzejeko Zobacz posta
    Witam.Czy jest jakaś różnica w szybkosci autofocusa w GF2 w odniesieniu do GF1?
    Ja wychodzę z założenia, że nie. Nie ma różnicy. Gdyby była Panas na pewno nie zapomniałby się tym pochwalić.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    No i w końcu wpadło te cacko w moje ręce. Bawię się nim od kilku godzin, z długimi przerwami na czytanie instrukcji. Bateria już odmówiła współpracy, ładuje się, więc tak na szybko pierwsze wrażenia:

- małe ta puszka, a naleśnik 14 mm wręcz mikroskopijny - całość mieści się w kieszeni szortów, chociaż wypycha nieco kieszeń (panom odradzam noszenie go w ten sposób), za to do noszenia w małym futerale doczepianym do paska spodni czy w jakiejś biodrowej saszetce jest idealny; jakość wykonania naprawdę dobra - czuć metal, nic nie skrzypi, nie trzeszczy, nawet elementy plastikowe nie sprawiają wrażenia tandety;

- ergonomicznie jest całkiem spoko, na przyciski wyprowadzona jest większość najbardziej potrzebnych funcji: iso, wb, tryb AF (jeden punkt, wszystkie, wykrywanie twarzy, śledzenie), braketingi, serie, samowyzwalacze, blokada AE pod przyciskiem funkcyjnym i dwu-funkcyjne kółko obsługujące też kompensację ekspozycji, a na dotykowym ekranie trzeba jedynie ustawiać AFS/AFC/MF i wybór punktu AF (no chyba, że ktoś ma potrzebę grzebania w ustawieniach jpegów, to wtedy może jeździć tłustym paluchem po ekranie nawet przez całe godziny); dotykowy ekran działa poprawnie (z jednym małym wyjątkiem, o którym napiszę później...) w przypadku naciskania wyświetlanych na nim guzików, ale przy wirtualnych suwaczkach i przesuwaniu zdjęć czasem nie łapie...

- AF w dobrym i średnim świetle pracuje jak w lustrzance (przynajmniej podstawowej, amatorskiej, z ciemnym kitem), a w słabszym bardziej jak w kompakcie - wolniej, potrafi nie ustawić ostrości w ogóle lub potwierdzić ostrość, mimo że wcale jej nie ustawił; jak na kieszonkowy aparat, to jest przyzwoicie, ale jeśli Panas chwali się najlepszym AFem wśród bezlusterkowców, to albo kłamie, albo należy współczuć użytkownikom aparatów innych marek;

- wyświetlacz klatkuje przy kadrowaniu w słabym świetle, są minimalne opóźnienia;

- histogram na żywo to lipa, pokazuje jakieś bzdury - kompletnie bezużyteczny;

- wkurzało mnie, że punkt AF standardowo jest rozmiaru kwadratu na 1/5 kadru, więc zmniejszyłem go sobie do minimum i jest git - tyle tylko, że koniuszek mojego palca jest od niego dużo większy i zasłania go w całości, więc gdy wskazuję na ekranie, gdzie ma się znaleźć, prawie zawsze jest kilka milimetrów dalej, niż bym chciał i albo trzeba poprawiać, albo dać sobie spokój i pogodzić się, że punkt nie jest idealnie w środku kadru lub w mocnym punkcie kadru.

Jakość zdjęć zbadam jutro
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez iIllu Zobacz posta
    GF2 może robić zdjęcia w trójwymiarze. Jest to obiektyw o ogniskowej 12,5 mm i jasności f/12, ma dwa osobne systemy optyczne stworzone do stereoskopowych zdjęć (ale niestety, nie filmów), które możesz obejrzeć na telewizorze 3D.
    Każdy aparat może robić zdjęcia 3D, także ze standardowym obiektywem (wtedy tylko sceny statyczne). Pisanie ''3D'' na aparacie jest równie inteligentne jak ''kompatybilne z windows 7'' na klawiaturach czy monitorach
    Mało tego, filmy - wbrew temu, co tam piszą - też się zrobi. Tylko już nie hd.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jakość zdjęć zbadam jutro
    I nie wytrzymałem...

iso 100 w GF2 = iso 200 w 5DII.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	histogramy.jpg
Wyświetleń:	276
Rozmiar:	36,5 KB
ID:	48639  
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    iso 100 w GF2 = iso 200 w 5DII.
    Trudno mi to bylo kiedys wytlumaczyc koledze z 5D II jak mialem jeszcze GH1

Ale zrozumial, jak sam zobaczyl.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 5.06.11 o 03:47 Powód: Automatyczne scalenie postów

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    No i w końcu wpadło te cacko w moje ręce. ...

- wkurzało mnie, że punkt AF standardowo jest rozmiaru kwadratu na 1/5 kadru, więc zmniejszyłem go sobie do minimum i jest git - tyle tylko, że koniuszek mojego palca jest od niego dużo większy i zasłania go w całości, więc gdy wskazuję na ekranie, gdzie ma się znaleźć, prawie zawsze jest kilka milimetrów dalej, niż bym chciał i albo trzeba poprawiać, albo dać sobie spokój i pogodzić się, że punkt nie jest idealnie w środku kadru lub w mocnym punkcie kadru.

...
    Może spróbuj tak jak zaproponował mojej żonie serwisant w temacie ekranu dotykowego w analizatorze biochemicznym - rysik jak do telefonu lub ołówek z gumką zamiast palca - w przypadku przyrządu działa bez zastrzeżeń, a rozmiar mniejszy. I oszczędza LCD-eka.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro