Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7
PANASONIC GF2 [EN]: http://www.bmupix.com/journal/2011/4...sonic-gf2.html
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Witam.Czy jest jakaś różnica w szybkosci autofocusa w GF2 w odniesieniu do GF1?
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Ostatnio edytowane przez iIllu ; 17.05.11 o 21:36
No i w końcu wpadło te cacko w moje ręce. Bawię się nim od kilku godzin, z długimi przerwami na czytanie instrukcji. Bateria już odmówiła współpracy, ładuje się, więc tak na szybko pierwsze wrażenia:
- małe ta puszka, a naleśnik 14 mm wręcz mikroskopijny - całość mieści się w kieszeni szortów, chociaż wypycha nieco kieszeń (panom odradzam noszenie go w ten sposób), za to do noszenia w małym futerale doczepianym do paska spodni czy w jakiejś biodrowej saszetce jest idealny; jakość wykonania naprawdę dobra - czuć metal, nic nie skrzypi, nie trzeszczy, nawet elementy plastikowe nie sprawiają wrażenia tandety;
- ergonomicznie jest całkiem spoko, na przyciski wyprowadzona jest większość najbardziej potrzebnych funcji: iso, wb, tryb AF (jeden punkt, wszystkie, wykrywanie twarzy, śledzenie), braketingi, serie, samowyzwalacze, blokada AE pod przyciskiem funkcyjnym i dwu-funkcyjne kółko obsługujące też kompensację ekspozycji, a na dotykowym ekranie trzeba jedynie ustawiać AFS/AFC/MF i wybór punktu AF (no chyba, że ktoś ma potrzebę grzebania w ustawieniach jpegów, to wtedy może jeździć tłustym paluchem po ekranie nawet przez całe godziny); dotykowy ekran działa poprawnie (z jednym małym wyjątkiem, o którym napiszę później...) w przypadku naciskania wyświetlanych na nim guzików, ale przy wirtualnych suwaczkach i przesuwaniu zdjęć czasem nie łapie...
- AF w dobrym i średnim świetle pracuje jak w lustrzance (przynajmniej podstawowej, amatorskiej, z ciemnym kitem), a w słabszym bardziej jak w kompakcie - wolniej, potrafi nie ustawić ostrości w ogóle lub potwierdzić ostrość, mimo że wcale jej nie ustawił; jak na kieszonkowy aparat, to jest przyzwoicie, ale jeśli Panas chwali się najlepszym AFem wśród bezlusterkowców, to albo kłamie, albo należy współczuć użytkownikom aparatów innych marek;
- wyświetlacz klatkuje przy kadrowaniu w słabym świetle, są minimalne opóźnienia;
- histogram na żywo to lipa, pokazuje jakieś bzdury - kompletnie bezużyteczny;
- wkurzało mnie, że punkt AF standardowo jest rozmiaru kwadratu na 1/5 kadru, więc zmniejszyłem go sobie do minimum i jest git - tyle tylko, że koniuszek mojego palca jest od niego dużo większy i zasłania go w całości, więc gdy wskazuję na ekranie, gdzie ma się znaleźć, prawie zawsze jest kilka milimetrów dalej, niż bym chciał i albo trzeba poprawiać, albo dać sobie spokój i pogodzić się, że punkt nie jest idealnie w środku kadru lub w mocnym punkcie kadru.
Jakość zdjęć zbadam jutro![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Każdy aparat może robić zdjęcia 3D, także ze standardowym obiektywem (wtedy tylko sceny statyczne). Pisanie ''3D'' na aparacie jest równie inteligentne jak ''kompatybilne z windows 7'' na klawiaturach czy monitorach
Mało tego, filmy - wbrew temu, co tam piszą - też się zrobi. Tylko już nie hd.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 5.06.11 o 03:47 Powód: Automatyczne scalenie postów
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro