Ale dlaczego ma nie dać rady? Może to nie jest dobre porównanie ale poniżej zdjęcia robione Zenithem, przy TV gdzie leciały reklamy, przy 1/4 sek na pełnej dziurze przy ISO 800 (bo zapomniałem przełączyć) i ISO 100 (tu zrobiłem auto-kontrast). I widzę że oprócz mydła, charakterystycznego dla tego typu obiektywów, zdjęcia są dobre...
Ale wracając do GF2. Na plus trzeba zaliczyć że nie usunęli lampy doświetlającej (jest też w GF1 a w Olkach narosły mity a i tak ni ma) Ale minusów jest więcej - brak dedykowanego portu do podłączenia pilota. Inna, raczej gorsza rzecz to to, że mikrofon jest u góry co w porównaniu do GF1, które jest z przodu nie daje powodu do radości przyszłemu wideło-operatorowi. Czeka go nie miły zakup - dedykowany mikrofon...
Ostatnio edytowane przez merti ; 5.11.10 o 23:08
E-420 +14-300 oraz inne szpeje
From The Earth
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Ja jak mam ludzi w kadze, to staram sie nie robic dluzej jak 1/10, bo sie ludki w kadrze juz ruszaja
Ale kadry nieruchome, to zdarza sie i 1/2-1/3, tu jednak:
1. na pewno bez uzysku 100%
2. duuuuzo zalezy od cech osobniczych i techniki (chwyt, pozycja, wyzwalanie migawki na pelnym wydechu, etc).
Moje knajpiane pstryki na 1/10 sa ok, te na ktorych ja jestem (czyli robione przez innych ludzi) sa zwykle juz jakostam poruszone, wiec nie wiem na ile Ci sie przydadza takie informacje...
@kristof1979
- wszystkie korpusy G1, G2, GF1, E-P1, E-P2, E-PL1 (pewnie i G10, nie mialem) - w przypadku RAW szumia tak samo.
Moze GF2 bedzie mniej szumiec przy video, tam RAW'ow nie ma.
Ja ja zwykle mam na mysli JPg jesli chodzi o szumy.
Ale faktycznie porobiłem ostatnio zdjątka W RAW i szumy były mniejsze na wysokich iso.
Jesli jest ta sama matryca to kiepsko.
Jedyny plus to mniej roboty przy obróbce zdjęć dla amatorów którzy robią tylko JPG.
Z waszych wypowiedzi rozumiem że dla zawodowca ten sprzę specjalnie za wiele nie wnośi prócz dotykowego ekranu.
Mam nadzieję ze dobrze zrozumiałem.
pozdrawiam
e420 ZD 14-42mm,ZD14-45, ZD 40-150mm, ZD 70-300
Helios,Porst 50 1.7
http://www.forum.spotter.pl/photoplog/index.php?u=2912
Gnioty Kristofa http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=74004
@Jerry_R
Źle się wyraziłem. Chodziło mi o wężyk spustowy, dla którego w GF1 jest wejście, a tu już nie maa mikrofon podłącza się u góry w porcie "EXT" ale o tym to już każdy wie
![]()
E-420 +14-300 oraz inne szpeje
From The Earth
Nie można podłączyć wężyka spustowego? No to bieda... Może chociaż jest jakiś pilot?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Ja też!
Dotykowy ekran (oraz interfejs) względem niedotykowego w zużyciu prądu praktycznie się nie różni. Za to przy ograniczonej ilości przycisków jest błogosławieństwem ograniczającym rozbudowane ''wielokliki'', gdy jeden klawisz obsługuje kilka funkcji.
Dokładnie to samo mogę dziś powiedzieć. Traci się co prawda z 2EV, ale za to można spokojnie kadrować nie tylko z poziomu oczu, ale bez przysiadów i podskoków z wysokości plus minus pół przynajmniej metra (i nie myślę tu o odchylanych wyświetlaczach.
Większość zdjęć jednej - kilku osób wygląda lepiej z wysokości kilkadziesiąt centymetrów niższej niż oczy (zwłaszcza jak się jest wysokim).
Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 7.11.10 o 11:31
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb