witam, mam pytanie, czy Olympus E-410 będzie w pełni pracował z portretówką OLYMPUS OM SYSTEM 50/1.8 MC ?? głównie chodzi czy AF będzie działał??
witam, mam pytanie, czy Olympus E-410 będzie w pełni pracował z portretówką OLYMPUS OM SYSTEM 50/1.8 MC ?? głównie chodzi czy AF będzie działał??
AF nie będzie działać, obiektywy OM to obiektywy manualne...
I warto też podkreślić, że nie podepniesz tego obiektywu bez przejściówki
OM to starszy analogowy system, 4/3 jest dużo młodszy i cyfrowy
E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang
Warto nadmienić, że ostrzenie manualne przy wizjerze jak w E-410 bez matówki, bez potwierdzenia ostrości i przy małej GO, dla efektów, dla których kupujemy tak jasne szło wymaga... niezmierzonych pokładów cierpliwości.
Szkło pięknie rysuje, ale imho bez przejściówki z czipem, hmm... kup sam, przekonasz się.
Można się bawić - za tą kasę? Chciałem użyć Nikkora 85 mm przy podobnej fotografii i ... nie wyszła
sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera
Warto też podkreślić, że ten obiektyw to nie portretówka tylko obiektyw standardowy dla małego obrazka. Portretówką staje się dopiero po podpięciu pod E-system po 2krotnym kropie.
No i w zasadzie w pełni użyteczny od 2.8, na 1.8 mamy gratis efekt "zmiękczenie ostrości". Za to na 5.6-8 to się pociąć od ostrości można, dobry do makro z pierścieniami.
Wyklikane z mobilka
aha, dzieki za odpowiedz..
bo sluchajcie, chciałbym na tej lustrzance 'dobry' obiektyw którym mozna robić zdjecia portretowe, zalezy mi na tym bardzo, coś mi polecicie?
myslalem nad zakupem portretówki heliosa z adapterem potwierdzenia ostrosci, co sądzicie o tym?? jesli nie, to jaki obiektyw sie nadaje najlepiej?(w miare z ceną)
A ile wynosi ta cena "w miarę"? A tak jeżeli wybierać między heliosem a OM50 1,8 to mnie bardziej pasował tem drugi.
Wyklikane z mobilka
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie