Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: data na zdjeciu

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

data na zdjeciu

Co chwila pojawiaja sie pytania jak wrzucic date na zdjecie. Czesto nowe osoby pisza jeden post i nawet nie racza przeszukac forum. Pomimo wiekszosci odpowiedzi ze w danym aparacie nie ma takiej funkcji czy tez ze trzeba zrobic to recznie programem ktory odczytuje EXIFy to czesc posiadaczy innych modeli ma potrzebe zalozenie watku z takim samym pytaniem.... w rezultacie czego sa posty bez odpowiedzi lub tez czesto laduja na 'wysypisku' ...

Stad tez pomysl zeby w jednym miejscu spisac wszystkie sposoby, programy czy tez modele aparatu (posiadajace taka funkcje, jesli takowe istnieja) ktore umozliwiaja osadzenie daty na zdjeciach.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    osoby ktore maja doswiadczenie w tym temacie bardzo prosze o napisanie kilku slow.
    Na poczatek post zostawiam tutaj pozniej przeniose na forum 'porady...'

np.
    Exifer
    zaznaczamy zdjecia ktore nasz interesuja
    nastepnie z menu [Image] -wybieramy-> Insert Watermark...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    IrfanView (wersja nagielska, jakos nie lubie spolszczen; pisane na podstawie wersji 3.99)

Wybieramy batch conversion:

W oknie po prawej zaznaczamy pliki do ktorych chcemy dodac tekst, i dodajemy je przyciskiem 'Add' (lub 'Add all' zeby dodac caly katalog).

Zaznaczamy 'use advanced options', w 'set advanced options' zaznaczamy 'add overlay text' i tu:
    1. Pozycje tekstu wybieramy podajac: naroznik zdjecia (start corner), ewentualne przesuniecie w pionie i poziomie (X-Coord, Y-coord) jest liczone od tegu punktu i ZAWSZE jest liczba calkowita dodatnia, rozmiar pola (width, heigh) powinien byc taki aby nasz tekst sie w nim zmiescil, inaczej zostanie obciety!
    2. W oknie tekstu wpisujemy $E36868 (czyli 'DateTimeDigitized').
    3. Jesli tlo ma byc przezroczyste zaznaczamy 'text is transparent', jesli nie, mozna wybrac kolor tla dla tekstu.
    4. Czcionke, wielkosc i jej kolor mozna wybrac wg uznania (kolor najlepiej taki aby byl widoczny na tle zdjecia).
    5. Na koniec jeszcze sposob formatowania pola tekstowego (text alignment), mozna wybrac rownaj do lewej, wysrodkoj, rownaj do prawej.

Jesli wszystko jest ustawione mozna zamknac okno, ustawic ewentualnie inne zmiany w obrazie (przeskalowanie, zmiana glebi kolorow itp), i zamknac i to okno.

W glownym oknie Batch conversion wybieramy docelowy katalog gdzie maja trafic pliki (output directory), zaznaczamy 'batch conversion' w oknie wyboru akcji i wybieramy format pliku docelowego.

Klikamy 'Start' i czekamy az program skonczy. Na bierzaco wyswietlane sa postepy pracy i ewentualne bledy.

Uwagi:
    - Jesli obrazy sa dosc urozmaicone i trudno dobrac kolor ktory bedzie widoczny na wszystkich mozna ustawic na stale tlo dla tekstu.
    - Pod zadnym pozorem nie zaznaczamy w 'advanced options' 'overwrite existing files' lub 'delete original files after conversion' chyba ze zrodlowe pliki nie sa juz potrzebne.
    - Nie laczyc dodania tekstu z edycja obrazu (np rotacja, przeskalowanie) bo efekty moga byc inne od zamierzonych, polecenia wykonywane sa od konca tj najpierw dodanie tekstu, pozniej skalowanie/obrot!
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	okno_add_overlay_text_173.jpg
Wyświetleń:	407
Rozmiar:	32,2 KB
ID:	1250   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	okno_advanced_opt_949.jpg
Wyświetleń:	371
Rozmiar:	76,4 KB
ID:	1251   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	okno_batch_conv_169.jpg
Wyświetleń:	315
Rozmiar:	59,1 KB
ID:	1252  
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Jakiś czas temu napisałem parę (w tym 6 używam) skryptów do Gimpa.

Skrypty tworzą napisy z 1, 2 lub 3 pikselową otoczką po lewej lub prawej stronie zdjęcia (stąd 6). W okienku dialogowym skryptu można wybrać przemieszczenie (offset) x, y względem górnego rogu, kolor napisu, kolor otoczki, wielkość czcionki. Skrypt umożliwia wstawienie dwóch linii.

Skrypty (przynajmniej wersje 3pikselowe) tworzą trzy warstwy tzn: oryginalne zdjęcie, warstwa otoczki i warstwa napisu. Daje to możliwość usunięcia lub rozmycia otoczki.

A teraz pytanie: gdzie (lub komu) mogę przesłać ww skrypty?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    W Photoshopie można tak:

1. Na otwartym obrazku klikamy w ikonkę narzedzia tekstu i wybieramy kolor jakim chcemy datę nanieść na fotkę. W palecie warstw pokaże się na górze warstwa z tekstem.

2. Wybieramy też rodzaj i wielkość czcionki w oknach na pasku u góry ( strzałka ) i wpisujemy datę ( postawić kursor w wybranym miejscu i wpisać z klawiatury )

Na tym właściwie można zakończyć i spłaszczyć obrazek ale...można kombinować dalej - tutaj dodałem do tej daty cień co by piękniej było ( jak ja kocham daty na zdjęciach.... )

Klikamy mały trójkącik w prawym górnym rogu palety warstw i wybieramy z rozwiniętej listy "opcje mieszania". Pokaże się okienko jak na screenie poniżej. Zaznaczamy okienko "cień" i bawimy się suwaczkami odległości, zasięgu i wielkości...aż efekt nas zadowoli. Potem zatwierdzamy OKejem i włala....spłaszczyć obrazek. Gotowe.

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

data datownik wydruk daty

Cytat Zamieszczone przez lessie
    W Photoshopie można tak: [cut]
    1wpisujemy datę ( postawić kursor w wybranym miejscu i wpisać z klawiatury )
    no wlasnie "wpisujemy"! czyli to jest przepis na sygnaturke tekstowa.
    W tym poscie myslalem ze beda opiasne sposoby automatycznego wprowadzania daty czyli cos takiego jak napisal krzysiekz - zmiast daty jakis kod $E36868.

Wiec do tego bedzie niezbiedny program czytajacy EXIFy.
    Na forum wyczytalem pare nazw - Exifer, FastStone, DCE Autoenhance, - jednak nikt sie nie podjal napisania mini tutoriala... mam nadzieje ze to sie zmieni

BTW.
    jesli kogos interesuje tylko wydruk -> wydruk daty na zdjęciach

/EDIT
    wywalilem jedna nazwe programu
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    no to nie wiem czy w PS jest to mozliwe? a na pewno nie wiem jak to zrobić...Bo musiałoby to być cholernie inteligentne żeby program sam naniósł datę z exifu. Obrazki mogą mieć rózne rozmiary, kolory itd...no i mogą nie mieć danych exif po pewnych kombinacjach...

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    tu jest mowa o zdjeciach ktore maja exify i stale proporcje (i sa poziome lub pionowo) nie o jakis "obrazkach"
    Co do PSa nie wiem... ale jest mnostwo darmowych malych "inteligetnych" programikow ktore to spokonie robia - patrz opis krzysiekz (IrfanView). Ja nigdy nie potrzebowalem takiej funkcji wiec dlatego innych uzytkownikow prosze o napisanie malych tutkow.

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    W nawiązaniu do tematu, ponieważ pojawiła sie nazwa PBT Batch Procesor pragnę wyjaśnić, że jest on przeznaczony do GIMP-a i nie umożliwia wstawianie daty na zdjęciach.
    Gdyby kogoś interesował szczegółowy opis to tutorial zamieściłem w:
    http://www.gimpuj.info/index.php/topic,1264.0.html
    Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    Polecam do tego celu (i innych) bardzo dobry edytor XnView
    http://perso.orange.fr/pierre.g/xnvi...loadwin32.html
    pod powyższym linkiem mamy najnowszą wersje 1.90.3 multi language

Otwieramy Obraz/Dodaj tekst.... otwiera się okno Dodawanie tekstu do obrazu:

W oknie wpisujemy treść opisu którą chcemy dodać do zdjęcia ustalając rodzaj czcionki, wymiar. tło obwódkę itp lub klikamy na Wstaw i pojawia się ogromna ilość możliwych kombinacji:
    Możemy wstawiać datę z Exifu, bieżącą datę, nazwę aparatu........itd proszę sprawdzić
    Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dodawanie_tekstu2_105.jpg
Wyświetleń:	385
Rozmiar:	41,6 KB
ID:	1254   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dodawanie_tekstu1_161.jpg
Wyświetleń:	1234
Rozmiar:	24,1 KB
ID:	1255  
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"