Zobacz wyniki ankiety: Jakiego używasz monitora do obróbki swoich zdjęć?

Głosujących
214. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Laptop bez dodatkowego monitora

56 26,17%
  • Laptop lub komputer stacjonarny z jakimśtam monitorem

76 35,51%
  • Laptop lub komp z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem amatorem

64 29,91%
  • Komputer z monitorem dedykowanym do fotografii - jestem profesjonalistą

27 12,62%
Ankieta wielokrotnego wyboru
Strona 11 z 34 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 332

Wątek: Jaki monitor do obróbki zdjęć

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: Jaki monitor do obróbki zdjęć

Dobry monitor - matryca, to taki który wiernie odtwarza kolory,i ma jak najwyższą rozdzielczość, najlepiej porównać wzrokowo stawiając je koło siebie, widać różnicę. Polecam ,,Toschiba''; ,,Sony''; ,,Samsung''. Dla ,,Sony '' matryce robi ,,Samsung'' a dla ,,Samsunga ''Chińczycy ciekawe.Porównywałem ,,Sony'' z ,,Samsungiem''stały obok siebie ,,Samsung'' wypadł lepiej i był tańszy, (płaci się za firmę)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Istotniejszy jest typ matrycy, a nie jej producent. Każdy z typów ma swoje wady i minusy.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Czy ktoś z szanownych Kolegów miał do czynienia z modelem S24A650D Samsunga?
    http://www.samsung.com/hk_en/consume...-and-sa850-led
    Albo chociaż widział go na żywo w sklepie? Albo wie coś na temat matryc PLS?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

mała uwaga nie brałbym x1080 lepiej poszukać 1920x1200 120px robi różnicę
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    mała uwaga nie brałbym x1080 lepiej poszukać 1920x1200 120px robi różnicę
    Wiem właśnie i dlatego staram się to zrekompensować zamianą 22 cali na 24, chociaż to nie to samo co +120pix
    Przymierzałem się do Dell U2412M 16:10, ale opinie ma niepokojące.

Też się zastanawiam jak wyglądają "zatkane" sub-piksele (ciągle świecąca kolorowa kropka) na matrycach IPS albo MV (PLS). Kiedyś czytałem, że są mniej widoczne niż w TN ze względu na inne ułożenie kryształków. Niestety wywaliło mi czerwonego na TN i mnie irytuje skubaniec.

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

Pomóżcie proszę.
    Muszę wymienić leciwego Samsunga 700IFT. Zrobił się nieostry i psuje mi oczy, i tak osłabione tanim alkoholem z podejrzanych źródeł.

Pomysł jest taki żeby kupić coś dużego, co przyda się zarówno do pracy, do PS jak i do filmów (jedyny ekran w domu nie licząc telefonów Myślałem o jakimś 27 calowym IPS o rozdzielczości większej niż standardowe 1920x1080. Zgodnie ze wskazaniami Skąpca mogłyby wchodzić w grę:

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/3140627
    http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/906953
    http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/1950325

Nie wiem czy to dobry wybór. Nie znam się na tym. Nie wiem czy matryca się sprawdzi i czy to nie jakaś kiszka albo inne jelito. Gdyby ktoś wiedzący zechciał się pochylić nad moją niedolą i trochę pomóc w wyborze to byłbym tak bardzo wdzięczny, że aż brak mi słów.
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

http://www.camino.pl/lcd-27-samsung-...twr,56759.html Ja bym kupił Samsunga, z tego co wiem i co widziałem robi najlepsze - nawet dla Sony.(w takim czymś to Będziesz miał widok makro )
    Ostatnio edytowane przez leszekkl ; 30.01.12 o 20:30

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

może jakieś konkrety ktoś ma???
    Może jednak lepiej 24 cale albo VA?

Ja naprawdę szukam pomocy a nie uzasadnienia dla dokonanego już wyboru
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez leszekkl Zobacz posta
    Dobry monitor - matryca, to taki który wiernie odtwarza kolory,i ma jak najwyższą rozdzielczość, najlepiej porównać wzrokowo stawiając je koło siebie, widać różnicę. Polecam ,,Toschiba''; ,,Sony''; ,,Samsung''. Dla ,,Sony '' matryce robi ,,Samsung'' a dla ,,Samsunga ''Chińczycy ciekawe.Porównywałem ,,Sony'' z ,,Samsungiem''stały obok siebie ,,Samsung'' wypadł lepiej i był tańszy, (płaci się za firmę)
    Ale o czym mówisz? Jaki sony z jakim samsungiem? -.- Takie gadanie że Opel jest lepszy od Seata, bo Opel był czerwony -.-

Cytat Zamieszczone przez Wieprz Zobacz posta
    Pomóżcie proszę.
    Muszę wymienić leciwego Samsunga 700IFT. Zrobił się nieostry i psuje mi oczy, i tak osłabione tanim alkoholem z podejrzanych źródeł...
    Solidny link: http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152

IMHO, lepiej kupić coś mniejszego, ale o lepszej jakości, niż większego o gorszej. W cenach podanych przez Cię monitorów powinieneś znaleźć 24'' EIZO S2243W, za trochę więcej EIZO S2433W. Dobre recenzje zbierają też NEC P241W i P231W. O ile oczywiście ważne jest dla Ciebie obrabianie zdjęć - jeśli nie, nie ma sensu przepłacać.

A jeśli zależy Ci na rozmiarze pod filmy, może w zadanym budżecie, niegłupią opcją jest kupienie np tego NECa P231 (plus oczywiście kalibracja sprzętowa) i za pozostałą kasę jakiegoś rzutnika?

Sam przymierzam się do monitorka, ale celuję niżej, na razie przychylam się do NECa P221W - chyba najtańszy, na którym coś już widać, przy sensownej wielkości.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Kupiłem niedawno po dłuższej lekturze NEC EA232WMI i jestem b.zadowolony - kolory wyświetla dobrze, czerń jest dobra jak na IPS i nie ma dellowskiego fioletowego zafarbu. Co najważniejsze monitor posiada b.dobrą regulację jasności - automatyczny czujnik sam kontroluje jasność otoczenia i potrafi zejść z mocą podświetlenia do naprawdę niskiego poziomu więc nie wypala oczu w ciemnym pomieszczeniu.

ps. warto przejrzeć podane linki.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)