Strona 6 z 20 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 193

Wątek: laptop dla amatora fot...

Alleg_pl
    Gość
    obrabianie jakichkolwiek rawów na eeePC/MSI Wind/innym netboku z atomem + 2 gb ramu = zabójstwo.

na tym NIE DA SIE pracowac.
    tzn, scyzorykiem tez utniesz gałąź, ale stosunek czasu do wykonanej pracy jest taki ze lepiej sie zrelaksowac i to samo zrobisz w 5 minut w domu na piecu.

obrabianiu fotek na netbookach mowimy zdecydowane nie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Qben Zobacz posta
    Hej!
    Stoję przed decyzją wyboru laptopa do obróbki zdjęć, ale i używania do prac biurowych. Laptop będzie pracował z monitorem:
    http://www.agito.pl/monitory-lcd/del...aign=wszystkie

Po głowie chodzi mi cały czas ten oto laptop:
    http://allegro.pl/dell-studio-1737-1...462072584.html

Czy w tej cenie szukać czegokolwiek innego czy brać tego della?
    Ja używam modelu 1747 (nieco wyższy), w podobny sposób do ciebie.
    Duży ekran jest nie do zastąpienia, jeśli nie zamierzasz przemierzać z laptopem pod pachą kilometrów, to dlaczego nie? Spotykasz się z klientami, pokazujesz im zdjęćia na monitorze, prezentacje, itp. - na 13 calach to trochę mało... Cichy, solidnie wykonany (twardy plastik), ładnie się chłodzi nawet w upały. Bardzo dobre głośniki (wiem, że to bez znaczenia przy obróbce, ale ten element zaskoczył mnie bardzo, puszczam często córeczce Elvisa kiedy coś na nim robię ).

Wadą tego kompa (poza wagą) jest to, że, na moje oko, mógłby nieco sprawniej obsługiwać RAWY z 5D (prawdopodobnie to "wina" najnowszego procesu przetwarzania RAWów w ACR w najnowszym Photoshopie - w starszej wersji działa dobrze, ale w nowszej ACR muli sie nieco przy zaawansowanej obróbce). Niby 4 GB RAMu, procek i7, 1 gb karta to dużo... ale czasem zwalnia, zwłaszcza jesli włączy się odszumianie, korekcję obiektywów, itp.. Nie mam natomiast porównania z innym sprzętem, więc to co piszę to opinia subiektywna. Jak przyjedziesz do Torunia to pokażę ci co jak
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 28.02.11 o 14:08

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Ja używam modelu 1747 ...
    Ja pierdykam - prawie 4 kg - toż to można nabawić się przepukliny nosząc go jedynie z garażu do mieszkania.

Przy chęci skorzystania z samolotu, to można sobie powiedzieć, że komputera to raczej nie mamy ... komp, torba i połowa limitu wagi bagażu podręcznego zużyta.

Czas działania na baterii liczony jest zapewnie pod kątem czasu potrzebnego do zamknięcia systemu po zaniku napięcia w gniazdku

Nie neguję zakupu takiego sprzętu, ale jedynie w charakterze małego komputera domowego. Choć i tak można by dyskutować ergonomię pracy na klawiaturze i jakość LCD.

PS
    Na prezentację do klienta to teraz nosi się aplowego iPad'a
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 28.02.11 o 14:28

| OlyJedi Awatar lokin
    Mieszka w
    Talibowo Dolne
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A może takie małe cudo do którego dodają w komputroniku jak dobrze pamietam elements 8 w pełnej wersji http://www.mobimaniak.pl/19386/cebit...-fanow-motogp/
    Wyklikane z mobilka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Ja pierdykam - prawie 4 kg - toż to można nabawić się przepukliny nosząc go jedynie z garażu do mieszkania.

Przy chęci skorzystania z samolotu, to można sobie powiedzieć, że komputera to raczej nie mamy ... komp, torba i połowa limitu wagi bagażu podręcznego zużyta.

Czas działania na baterii liczony jest zapewnie pod kątem czasu potrzebnego do zamknięcia systemu po zaniku napięcia w gniazdku

Nie neguję zakupu takiego sprzętu, ale jedynie w charakterze małego komputera domowego. Choć i tak można by dyskutować ergonomię pracy na klawiaturze i jakość LCD.

PS
    Na prezentację do klienta to teraz nosi się aplowego iPad'a
    Eee... 4 kilo to chyba z akumulatorem i torbą, nie jest tak źle jesli chodzi o wagę Tak jak pisałem - ja nie noszę go ze sobą na wycieczki, wozi się panisko w samochodzie, więc problem dla mnie nie istnieje. Sporo pracuję na ekranie (nie chodzi o obróbkę, ale np. tworzenie galerii, selekcja zdjęć, itp.) i duży ekran daje sporą wygodę. Podobno warto dołożyć do wersji Full HD, matryca wyprodukowana jest w innej technologii i produkuje lepsze barwy.

Akumulator trzyma dość długo jak na moje oko. Nie mierzyłem tego nigdy dokładnie, kompa odłączam od zasilacza raczej rzadko. Ale jeśli gram sobie np. w Civilization IV, grę raczej mocno obciążającą sprzęt (nagrzewa się dośc szybko i wiatraki działają ostro), to ciągnie spokojnie 2 godzinki, a z dyskiem SSD pewnie i z pół godziny dłużej.., kiedyś sprawdzę, z ciekawości.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Mam złe doświadczenia z acerami i ich serwisem
    To jest jak seria EX u Sigmy akurat. Jak dotąd działa super.
    No cóż, ja kupowałem używany z zamiarem ew. dokupienia zepsutej później części.
    Zastanawiam się jednak czy kilkugodzinna praca na takim netbooku (pisanie) będzie wygodne. Chodzi o to, że już mam dosyć siedzenia w jednej pozycji na krześle przed monitorem i taka '17 może nie była by złym pomysłem..
    Klawiatura z myszką na USB bez/przewodowa i problem z głowy. Mój laptop obecnie leży obok LCD złożony.
    Obrabianie rawów na takim netbooku podłączonym do monitora raczej nie wchodzi w grę?
    Zależy jakim. netbooki z grafiką NVIDIA® ION™już są niezłe, poniżej nie ma sensu moim zdaniem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Eee... 4 kilo to chyba z akumulatorem i torbą, nie jest tak źle jesli chodzi o wagę Tak jak pisałem - ja nie noszę go ze sobą na wycieczki, wozi się panisko w samochodzie, więc problem dla mnie nie istnieje.
    Ja też głównie wożę sprzęt. Poprzednio miałem notebooka o wadze około 2.5kg, teraz mam coś około 1.5kg i do większego klocka już raczej nie powrócę.
    Wszystko robię na 13.3" LCD HDready ekranie - dołączam jedynie mysz i klawiaturę (do dłuższego pisania) bo do obróbki fotek to nawet nie używam zewnętrznej klawiatury. Na nowym kompie pracuję około 2 miesiące i jak dotąd do obróbki fotek i edycji video nie skusiło mnie podłączenie zewnętrznego monitora 24" LCD Full HD, nie chce mi się go nosić z pokoju syna.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Powiedzcie mi czy za 1500 zł złożę (stacjonarkę) coś tylko pod obrabianie plików RAW.
    Chyba jednak kupie netbooka msi (na uczelnie, do gpw i ew zgrania fot na ślubie) i coś do dłubania przed biurkiem przy zdjęciach i podpiętym monitorze.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Powiedzcie mi czy za 1500 zł złożę (stacjonarkę) coś tylko pod obrabianie plików RAW.
    Chyba jednak kupie netbooka msi (na uczelnie, do gpw i ew zgrania fot na ślubie) i coś do dłubania przed biurkiem przy zdjęciach i podpiętym monitorze.
    Zlozysz nawet dwa.A do dlubania najlepszy jest palec

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta

Eee tam, to to pikuś, Alienware'a nie przebije :P
    http://www.dell.com/us/p/alienware-m...ck=mn#TechSpec

A tak w temacie, mam lapka 17' w domu i netbooka 10' na uczelnię i tak zdroworozsądkowo patrząc teraz brałabym coś pośredniego + monitor. Coś rzędu 12-14 cali - lekkie, ale wydajne, możesz popracować, pograć, coś widać, ale bateria też jeszcze sporo trzyma. Sporo tego, jest w czym wybierać. 17' nosić... Kilka razy nosiłam i jeśli samą to okej, ale jak do tego dojdą inne rzeczy [książka, zeszyt czy aparat] to jest nieciekawie. 10' jest okej, ale wolne, za to 12' już można dość mocne trafić [kumpel ostatnio kupił Asusa na Core2Duo, z dwoma grafikami, ale nie widzę ich już...], 13-14' to już spokojnie coś ciekawego [mocnego, lekkiego, z dobrą baterią] znajdziesz. Atom, jak wyżej, odpada, da się, ale z komfortem to nie ma nic wspólnego.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów