Mam pytanie. Posiadam Olympusa SP-500 UZ i chcę do niego dokupic telekonwerter. Na stronie Oly piszą że ma to byc TCON-17 ale mam okazje nabyc tanio TCON-17F i nie wiem czy ten również mogę zastosowac do 500? Może ktoś próbował tego połączenia?
Mam pytanie. Posiadam Olympusa SP-500 UZ i chcę do niego dokupic telekonwerter. Na stronie Oly piszą że ma to byc TCON-17 ale mam okazje nabyc tanio TCON-17F i nie wiem czy ten również mogę zastosowac do 500? Może ktoś próbował tego połączenia?
Konwertery Olympusa z literkami na końcu mają mocowanie bagnetowe. Do tego bagnetu musi być odpowiednia tulejka.Zamieszczone przez barin
Inna literka oznacza inny bagnet i odpowiednio inną tulejkę.
Poza Olympusem nikt nie produkuje tych bagnetów/tulejek - bo i po co, skoro Olympus co chwila ma inne wyśmienite pomysły.
Przypuszczam że cała ta "okazja" polega na tym że ktoś chce się pozbyć konwertera który nie pasuje do niczego.
Nie bedzie pasowal (w 17 masz srednice 55mm, do tego masz przejsciowke, a w 17F srednice 34mm, przy czym objektyw w Sp-500 masz 45.6mm)
Podlacze sie pod temat:
Planuje zakup TCON-17 do sp-510, obecnie mam tuleje 45,6/52mm. Czy konwerter bedzie poprawnie dzialal po zamontowaniu przez redukcje 52/55mm? Czy konieczna jest tuleja CLA-4?
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
Sądzę że może być ciut większa winieta na małym zoomie.
Poza tym wszystko powinno być w porządku.
A 52->55 jest o tyle tańsza od oryginalnej CLA-4 że MZ warto spróbować.
Pozdr!
to ja z innej beczki: najdalej za roczek i tak pewnie opylicie kompakty na jakiegoś nowszego UZ albo E-400 w dual kicie. kesz przewidziany na konwerter lepiej odłożyć/zainwestować... kompakty tej klasy nie mają rewelacyjnej optyki a dodanie konwertera "nie poprawi" ostrości i aberracji.
w sumie Wasz kesz, więc róbta co chceta...