-
marecki's fotos
Witam.
Przechodząc po uliczkach Kielc wpadł mi w oko taki oto kadr.
Akurat miałem ze sobą aparat co mi się rzadko zdarza.
-
-
W pierwszym zdjęciu oprócz wspomnianych odbić mi przeszkadza ściemniony prawy górny narożnik, a w nr2 ten samochód. Niebo podoba mi się zdecydowanie bardziej na nr 2.
-
Z czego może wynikać taki przyciemniony narożnik?
-
ja kiedyś źle założyłem tulipana i miałem podobny efekt...jesli nie to to spróbuj przetestować szkło na róznych ogniskowych i zobacz co się dzieje. Jeśli na każdej fotce tak będzie to by oznaczało wysyłke do serwisu
-
Żadnej osłonki nie było. Zaraz po robocie przetestuję bo coś mnie to teraz zaniepokoiło.
-
wiesz, nie panikuj...winietowanie to "normalna" rzecz. A większa winieta na jednym rogu może zależeć od układu światła. Wtedy będziesz miał winietę z jednym rogiem ciemniejszym.
Potestuj i rozwiej wątpliwości...różne ustawienia ogniskowej, różne oświetlenie...itd..
-
Może po prostu nieforutunnie ułożyłeś rękę na obiektywie i sam przysłoniłeś go. Winietowanie jak zalożysz kilka filtrow to czasem rzeczywiscie normalna sprawa, jednak wtedy jest ono równomierne.
-
Coś akurat wtedy tak wyszło. Testując na spokojnie nic takiego nie wychodzi.
A tymczasem borem..... nowe fotki
-
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów