Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Olympus studio

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Dziękuję za odpowiedź, ale...

Tak jak piszecie było kiedyś. Teraz się nie da tego ściągnąć z żadnej strony. Mimo, że produkt jest zarejerstrowany . Wychodzi na to ,że coś padło w dystrybucji, bo nawet tego programu nie ma w ofercie Olympusa. Ofertę z cenami produktów Olego widziałem na forum bodaj wczoraj, przy jakimś linku o E PL2. Tam w cenniku już pominięto Studio2. Kupiłem OS2 przez internet za 99ewro. Padł mi twardziel (uszk mechaniczne) a z nim OS2. Próbowałem telefonicznie w serwisie Olego. Coś tam obiecali, ale na razie cisza. Gdyby ktoś miał wersję instalacyjną na twardzielu to bardzo, bardzo proszę o kontakt. Na szczęście pocztę mam na serwerze, to przynajmniej mi klucze zostały

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karampuk Zobacz posta
    Tak jak piszecie było kiedyś. Teraz się nie da tego ściągnąć z żadnej strony...
    Karampuk, jak się nie da, jak się da - właśnie ciągnę z linku Mirka.

P.S.
    No i ściągnął się zip o nazwie "StudioWindows" w którym siedzi instalka OS230Setup.exe 62,5MB.
    Więc...???

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 14.01.11 o 00:59
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Sprostowanie

Dało się
    BAArdzo dziękuję. Właśnie go odpaliłem po półrocznej przerwie. Wszystkim zaangażowanym jestem winien browarka. Gdyby któryś z Panów przelatywał przez Włocławek oczywiście
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Na wszelki wypadek kupiłem skrzyneczkę
    Ostatnio edytowane przez Karampuk ; 14.01.11 o 15:15 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    tak chyba o to chodzi, tylko że mi się wydaje że po przeskalowaniu obrazek traci na jakości a dokładnie na ostrości...
    ...mam dokładnie taką samą sytuację i nie wiem gdzie jest tego przyczyna.Zdjęcia obrabiam na tradycyjnym monitorze,ale na lcd w pracy nie ma różnicy.Doszedłeś jaka jest przyczyna ?
    E-520+14-42+40-150...i chęć do nauki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jameson Zobacz posta
    ...mam dokładnie taką samą sytuację i nie wiem gdzie jest tego przyczyna.Zdjęcia obrabiam na tradycyjnym monitorze,ale na lcd w pracy nie ma różnicy.Doszedłeś jaka jest przyczyna ?
    Potwierdzam. Jest dokładnie tak jak piszecie. Najpierw RAW jest ostry a później nastepuje jego rozmyte wyświetlanie, i nie ma to zwiążku z ustawieniami samego RAW.

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Sprawa jest tak samo prosta jak irytująca. Programista wpadł na pomysł, by najpierw "na szybko" pokazać podgląd (rzadki JPG, u mnie 1600x1200, ustawienia aparatu) zaszyty w RAW-ie, a potem dopiero "podmienić" go na pełnorozmiarowy obraz odtworzony z czystych danych RAW. Ponieważ był to bardzo cienki programista to nawet nie postarał się o optymalizację kodu, więc to podmienianie, podobnie jak każda inna operacja, ślimaczy się okrutnie.

Różnica ostrości pierwszego (szybkiego) podglądu i końcowego obrazu wynika pewnie z tego, że podgląd jest optymalizowany pod LCD aparatu, i nikt się pewnie specjalnie nie zastanawiał jak to będzie wyglądać na ekranie.

Dla chcących się przekonać: wydłub sobie podgląd z RAWa (np. przy pomocy dcraw, opisywałem jak to zrobić w tym poście), następnie wywołaj w OS przy ustawieniach "jak w aparacie". Porównaj sobie oba zdjęcia w tej samej skali w swojej ulubionej przeglądarce - to właśnie będzie ta różnica między pierwszą chwilą i tym co później pokazuje OS.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ceat Zobacz posta
    Sprawa jest tak samo prosta jak irytująca. Programista wpadł na pomysł, by najpierw "na szybko" pokazać podgląd [...] zaszyty w RAW-ie, a potem dopiero "podmienić" go na pełnorozmiarowy obraz odtworzony z czystych danych RAW. Ponieważ był to bardzo cienki programista to nawet nie postarał się o optymalizację kodu, więc to podmienianie, podobnie jak każda inna operacja, ślimaczy się okrutnie.
    A Ty jak byś to rozwiązał?
    Zamiast wstępnego podglądu wolałbyś gapić się przez przez 5-10 sekund na czarny prostokąt?
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar AdSR
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Zamiast wstępnego podglądu wolałbyś gapić się przez przez 5-10 sekund na czarny prostokąt?
    Można ewentualnie jakiś pasek postępu pokazać. Użytkownik lepiej się czuje, jak wygląda, że coś się dzieje.
    Bo w życiu trzeba być twardym, jak bułka z Biedronki.
    Flickr | Panoramio

| OlyJedi Awatar Ceat
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Krótkie porównanie.

Na moim dość cienkim komputerze Olympus Studio pokazuje podgląd RAWa z E-510 po ok. 2s od dwukliku na miniaturce, a uaktualnia po kolejnych 4 sek.

dcraw wydłubuje podgląd w czasie niemierzalnym, natomiast otwiera RAWa w trybie "half" w sumarycznym czasie ok. 2 s.
    Tryb pełnej rozdzielczości to 1.5s dekodowania, interpolacja dodaje do tego od 1.5 do 14 sek. w zależności od algorytmu, konwersja na sRGB to 2.5s, w sumie od 5.5s do 16s (wszystko to w trybie 16bit, choć na 8 jest porównywalnie). Czasy z wersji dcraw kompilowanej bez optymalizacji, oryginalny jest szybszy o ok.30%.
    Wniosek?
    Dobrze napisany algorytm zdążyłby w ciągu tych 2 sekund wczytać, zdekodować i pokazać obraz w rozdzielczości 1/2 oryginału, przy minimalnej różnicy jakości tego podglądu w stosunku do pełnego (uzyskanego po kolejnych 4 sek.). Dobry programista skorzystałby z okazji że pokazać trzeba na dzień dobry tylko jakieś 2-3Mpix, i dodatkowo zoptymalizował kolejność przetwarzania.

Jak ja bym to rozwiązał? Na miejscu autora z firmy Pixology zrobił bym jak najprościej, czyli tak jak on. Za więcej mu nie zapłacili. Gdybym był pasjonatem zrobiłbym jak opisałem powyżej, dodatkowo grzebiąc się w asemblerze, MMX-ie i GPU żeby to jeszcze przyśpieszyć. Do tego zastosowałbym cache na obraz i operacje, żeby dało się natychmiast porównać obraz "przed" i "po" dowolnej modyfikacji. Niestety, nie jestem. Niestety, nie mam kiedy. A chciałbym...

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ceat Zobacz posta
    Krótkie porównanie.

Na moim dość cienkim komputerze Olympus Studio pokazuje podgląd RAWa z E-510 po ok. 2s od dwukliku na miniaturce, a uaktualnia po kolejnych 4 sek.

dcraw wydłubuje podgląd w czasie niemierzalnym, natomiast otwiera RAWa w trybie "half" w sumarycznym czasie ok. 2 s.
    Tryb pełnej rozdzielczości to 1.5s dekodowania, interpolacja dodaje do tego od 1.5 do 14 sek. w zależności od algorytmu, konwersja na sRGB to 2.5s, w sumie od 5.5s do 16s (wszystko to w trybie 16bit, choć na 8 jest porównywalnie). Czasy z wersji dcraw kompilowanej bez optymalizacji, oryginalny jest szybszy o ok.30%.
    Wniosek?
    Dobrze napisany algorytm zdążyłby w ciągu tych 2 sekund wczytać, zdekodować i pokazać obraz w rozdzielczości 1/2 oryginału, przy minimalnej różnicy jakości tego podglądu w stosunku do pełnego (uzyskanego po kolejnych 4 sek.). Dobry programista skorzystałby z okazji że pokazać trzeba na dzień dobry tylko jakieś 2-3Mpix, i dodatkowo zoptymalizował kolejność przetwarzania.

Jak ja bym to rozwiązał? Na miejscu autora z firmy Pixology zrobił bym jak najprościej, czyli tak jak on. Za więcej mu nie zapłacili. Gdybym był pasjonatem zrobiłbym jak opisałem powyżej, dodatkowo grzebiąc się w asemblerze, MMX-ie i GPU żeby to jeszcze przyśpieszyć. Do tego zastosowałbym cache na obraz i operacje, żeby dało się natychmiast porównać obraz "przed" i "po" dowolnej modyfikacji. Niestety, nie jestem. Niestety, nie mam kiedy. A chciałbym...
    No to w sumie masz pecha.
    Nie sądzę aby w dzisiejszych czasach ktoś myślał nad optymalizacją przetwarzania na starych komputerach jednordzeniowych.
    Raczej obecnie optymalizacja idzie w kierunku przetwarzania wielowątkowego aby jak najszybciej uzyskać wyniki na procesorach wielordzeniowych.

W E-510 obraz jest kompresowany. Aby go zdekompresować trzeba przetworzyć JEDEN blok z danymi, który w E-510 ma średnio 80 milinów bitów.
    I algorytm jedzie tak bit po bicie.
    I tu jest wina inżynierów od Olympusa bo mogli zamiast jednego bloku podzielić dane na osobne 4 bloki: jeden na każdy kanał RGGB. Wtedy można by było podzielić przetwarzanie na wiele wątków.

Wydłubywanie podglądów: jest różnica między tylko wydłubaniem podglądu a wydłubaniem i pokazaniem na ekranie.

Sprawa cachu: wolne komputery mają też najczęściej mało pamięci a szybkie dużo więc w jednych nie można stosować wielopoziomowego cachu na operacje a w tych drugich jest to niepotrzebne.

Sprawa podglądu 1/2 (albo 1/3 czy nawet 1/4) obrazu: byłaby widoczna różnica między szybkim podglądem części obrazu (obraz 2x mniejszy niż oryginał, wyświetlana co druga linia) a dwa razy pomniejszonym końcowym obrazem (pomniejszonym jakimś porządnym algorytmem).
    W pierwszym przypadku obraz wydawałby się ostrzejszy i mogłaby wystąpić mora a w drugim przypadku obraz wydawałby się bardziej rozmyty od pierwszego.
    I wszystko wróciłoby do punktu wyjścia: widocznej zmiany obrazu w trakcie przetwarzania.

Powiedzmy, że jestem pasjonatem. W 2005 napisałem pierwszą wersję programu do wywoływania ORFów. No i program sobie przetwarza ORFy z E-1, E-5 (a może nawet i XZ1 - nie sprawdzałem).
    Ale jak to wszystko było rozgrzebane i nienadające się do upublicznienia tak jest do tej pory.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1