"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Thorgal, jezeli zalezy Ci na jakosci, bez wrazenia plastikowosci, chcesz ostrzejsze szklo, z szybszym AF (szczegolnie z GH2), ale troche ciezsze i wieksze - bierz Panasa 14-140mm.
Jak sie czlowiek postara to nawet taniej - ok. 1 500, a najwyzej za ~`2 000.
I oslone daja w komplecie.
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Co najmniej dwie opcje:
1) Ostatnio na Allegro byly 3 szkla, wg opisu niewiele uzywane - od 1 700 do 2 000 - wiec obserwowac, na pewno pojawia sie kolejne.
2) Mozesz dac ogloszenie, ze sprzedasz NOWE GH1. Jak bedzie kupiec - bierzesz calosc z kitem i odsprzedajesz body. GH1 kit dzis w US za ekwiwalent 2 752. W PL - ostatnio EuroLiberty pisal, ze moze kupic nowe za ok. 800 EUR. Wiec sie da, trzeba poszukac.
Sprawdzilem, nawet dzis na Allegro jest GH1 z kit za 3 999. Uzywane ponad rok GH1 naszego kolegi z forum - poszlo niedawno na Allegro za ponad 2 200. Czyli mialbys do sprzedania nowe GH1 za 2 200, czyli 14-140mm za 1 800.
Ja w ten sposob bez problemu nabylem nowe G1 za 700 pln. A ludzie z pocalowaniem w reke brali kit 14-45mm za drugie 700.
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
ja jestem zadowolony. Stosunkowo mały i lekki jak na ponad 10x zoom o jakości "lustrzankowej", dużo mniejszy i lżejszy niż analogiczne szkła Lumixa (które za to mają stabilizację optyczną). Ostry w całym zakresie ogniskowych (załączałem tu 2 przykładowe zdjęcia w którymś wątku). Autofokus w dobrych warunkach ostrzy dosłownie w momencie naciśnięcia migawki do połowy, bez irytującego opóźnienia takiego jak w kitowym szkle. No ale ja kupiłem trochę okazyjnie (bez vat) - za ponad 2000 zł bym nie kupił, to jednak trochę za dużo jak na taki obiektyw. Jeśli więc nadarzy się okazja kupić taniej - to polecam.
A czy tu, otwarcie nie można napisać po ile dokładnie jest dla rycerzy?
Sam mam dylemat czy pchać się w ogóra (14-140) czy w Oly.
Oly jest malutki, zumuje ma w dobrą stronę (to dla mnie b. ważne), tylko jedna rzecz mnie nurtuje: jak wyglądają zdjęcia @150mm na 1/4->1/10 s.
Panas technologicznie niby lepszy, ale ogór konkretny co mi się zdecydowanie nie widzi. Ma ktoś z forum dostęp do obu szkieł, chodzi mi o porównanie 1/4-1/10s@140/150mm.
Pytanie do kogoś z Oly.pl: czy E-PL1/14-150 kit jest sprzedawany tylko w Eurokołhozie? Nie widzę takiego zestawu np. w B&H.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.