Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: FL-36 czy dam radę?

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    szpila9 chce zrobic fotki swojemu dziecku. Najwiekszym problemem to moze byc to ze to jego dziecko i nie tak latwo bedzie mogl fotorafowac (jakby focil obce dziecko, no ale o tym nawet na forum tez juz bylo!). W trybie auto i z RAWami sobie spokojnie poradzi. Jakby mial wprawe/doswiadczenie to doradzilbym krecenie EV wedle wlasnego uzania (jakby to byl slub to mozna byloby dodac troche o sukni slubnej i niedoswietlaniu itp - https://forum.olympusclub.pl/topics7...bne-vt8758.htm ).

KaarooL jakie klimaty z witrażami? moglbys to troche rozwinac .... bo myslac o malym dziecku nad chrzcielnica troche sie zamotalem
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Szpia, a ja Ci poradze wynajecie fotografa. Ty spokojnie przezyjesz chrzciny, bez stresu, a fotki bedziesz mial swietne Owszem, mozna porywac sie z motyka na slonce, jak Ci tu radza, ale... jesli mozesz, to zatrudnij profesjonaliste Mysle, ze nie warto zdawac sie na tryb auto na tak waznym wydarzeniu.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jeronimo:

piję do tego, co można trafić podczas ceremonii. raz miałem ciekawy przypadek ze słońcem wpadającym przez witraże. kto się z tym spotka, długo będzie pamiętał.

widziałem w cholerę skopanych zdjęć ślubnych, jeszcze więcej koszmarnych nagrań video i powtarzam: jak nie potrafi, to niech się nie porywa. oszczędzi powiedzmy 300 pln a będzie miał lipne fotki z których niewiele będzie wynikało.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    co do RAW: jak juz to polecam RAW+jpg bo tylko niektore sie poprawi a wywoływanie wszystkich troche potrwa.

co do dawania aparatu komuś innemu: ZAPOMNIJ. W lutym byłem na chrzcinach (jako ojciec chrzestny). Fotografa nie bylo zamowionego wiec wykombinowalem, że dam aparat swojej żonie (wtedy jeszcze narzeczonej) i lepsze zdjęcia takie jak ona zrobi niż brak zdjęć. Całe chrzciny miałem zepsute, krew mnie zalewała jak widzialem jak ona kadruje i ze nie wprowadza zadnych korekt ekspozycji. Z balansem bieli nie było problemu: ustawiłem na początku mszy.

Co do witrarzy: jak witrarze masz w podobnych barwach, albo na wszystkich oknach te same mieszanki kolorow to jakoś balans ustawisz, ale jak ci sie trafi, ze 2 okna witrarze zielone, nastepne 2 rozowe, nastepne pomarańczowe to wtedy problem bo pratkycznie co kadr to inny balans. przekleństwo

Kilka imprez w kościołach fotografowałem przy użyciu FL36 i e-500 z kitem 17,5-35 i da sie to zrobić.
    Jednak jeśli dopiero kupujesz lampę to lepiej pofotografuj z nią trochę zanim zrobisz to w kościele. To już nie jest to co słaba wbudowana lampa. Łatwo przepalić obiekty znajdujące sie blisko obiektywu. Poza tym wyczujesz, przy jakich kadrach i odległościach zwiększać ekspozycje a kiedy zmniejszać - bo tryb auto idealny wcale nie jest.

Zawsze możesz dać ogłoszenie na cyberfoto - może sie znajdzie ktoś kto ci tanio sfotografuje impreze.