Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: soczewki czy pierscienie ?

Mieszka w
    mielec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

soczewki czy pierscienie ?

fotografia bawie sie od niedawna ale chcialabym sporobwac makro posiadam olympusa e510 z obiektywami 12-42 i 40 -150 znalazlam takie cos jak soczewki do makro i pierscienie czytalam na innych watkach ale nie bardzo rozumiem o co chodzi w tym wszystkim czy ktos moze mi polecic czy soczewki czy pierscienie ?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez huskaa Zobacz posta
    znalazlam takie cos jak soczewki do makro i pierscienie czytalam na innych watkach ale nie bardzo rozumiem o co chodzi
    A ile razy czytalas?

Obiektyw makro najlepszym rozwiazaniem.ZD35,ZD50,Sigma 105,Sigma 150.Ewentualnie achromaty Marumi.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 18.10.10 o 18:58

Mieszka w
    mielec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    wiem ze soczewka znieksztalca a pierscien nie ma automatycznej ostrosci ale ja chce konkretu a obiektyw makro planuje w przyszlosci kupic narazie to nie mam srodkow

| OlyJedi Awatar rumi
    Mieszka w
    gorlice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    do kitowych to chyba najlepiej raynox dcr-250
    E-30, E-510 + Dual Kit + ZD 14-54 II + ZD 50 + Samyang 85 + ex-25 + Metz 48 + Fl-36R
    ogłoszenia internetowe nauka jazdy Gorlice

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    wiem ze soczewka znieksztalca a pierscien nie ma automatycznej ostrosci ale ja chce konkretu a obiektyw makro planuje w przyszlosci kupic narazie to nie mam srodkow
    konkretu do czego? tylko konkretnie.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    fotografia bawie sie od niedawna ale chcialabym sporobwac makro posiadam olympusa e510 z obiektywami 12-42 i 40 -150 znalazlam takie cos jak soczewki do makro i pierscienie czytalam na innych watkach ale nie bardzo rozumiem o co chodzi w tym wszystkim czy ktos moze mi polecic czy soczewki czy pierscienie ?
    1) Chcesz robić zdjęcia makro to na początek zapomnij o używaniu AF. W macro w 99.9% ostrzy się ręcznie zmieniając odległość aparatu od obiektu. AF się po prostu nie sprawdza w tych odległościach.

2) Co chcesz fotografować. Tzn. jakie duże mają być Twoje obiekty? I czy będą żywe?
    To jest dosyć kluczowe bo jeśli będą uciekać to dobrze jest mieć jak największą odległość przedmiotową, a to zapewniają obiektywy macro o długich ogniskowych.
    Z obiektywem 35mm przy tej samej skali będziesz dużo musiała dużo bliżej podejść niż ze szkłem 150mm, a wtedy jest dużo większa szansa że obiektowi się to nie spodoba i ucieknie.

3) Obiektywy macro generalnie są dość drogie, jeśli chcesz spróbować tylko czy Ci się spodoba kup macro konwerter Raynoxa DCR-250, albo nawet zwykłe soczewki macro, pobawisz się, popróbujesz, a jak Cię wciągnie to będziesz myśleć o kupnie szkła macro, czy pierścieni. Jak się okaże że to nie dla Ciebie to straty finansowej dużej nie będzie.

4) Przeczytaj: http://www.fotografia-przyrodnicza.a...porady.php?p=1 dowiesz się dużo o podstawach makrofotografii i wiele Ci się wyjaśni.

I to też chyba warto obejrzeć: http://www.fototv.pl/wideo/wywiady/m...ski-macro.html
    Ostatnio edytowane przez MAF ; 18.10.10 o 21:17
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Jedynym pierscieniem dedykowanym do E-systemu jest Ex-25. Jesli posiadziesz przejsciowke np. na m42 wtedy wiele pierscieni podejdzie ale nalezy sie zaopatrzyc w jakis obiektyw manualny na tym mocowaniu np. helios 44, industar 61l, wolna 9 itd. Kolejnym rozwiazaniem jest etap szkiel z AF przeznaczonych do macro: ZD35, ZD50, Sigma 105, Sigma 150 (reszte ktore maja w nazwie macro radze omijac). Jesli soczewki to tak jak Mirek zaproponowal Marumi albo DCR-250 ktore daje baardzo ciekawe efekty z dlugim kitem. Wybor nalezy do Ciebie. pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

darkelf
    Gość
    Bylo miliard razy na każdym forum foto!

1) soczewki makro to syf i zmarnowane pieniądze
    2) konwerter makro, raynox, jest OK, ale warto go używać z kompaktami
    3) pierścienie i mieszki makro są najlepsze, bo są tanie i dają mega powiększenie bez utraty jakości (tracisz tylko światło)
    4) na końcu pierściania/mieszka warto dać m42, wtedy masz tani obiektyw (50-200zł), tanie pierścienie (50zł), tanią przejściówkę (30-40zł) i fajne, prawdziwe makro

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    jak po taniości - przejście Esystem - m42 i pierscienie i szkło m42

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    troche drozej i lepiej- pierscienie OM+50mm macro OM+adapter OM->4/3.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++