"TANIE lustra"?? Dziwne pojęcie...O konkretnych modelach rozmawiacie?
"TANIE lustra"?? Dziwne pojęcie...O konkretnych modelach rozmawiacie?
pewnie chodzi o te z 2 ręki, ot taki E-300, E-500 za niecałego 1000 chodzi, dziadek za niewiele wiecej to moim zdaniem tanie lustra w olku.Zamieszczone przez agapiet
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Cofnij się kilka lat w stecz, kiedy segment amatorskich lustrzanek nie istniał. Wtedy za przyzwoity kompakt płaciło się tyle co obecnie za podstawową lustrzankę z kitowym obiektywem.Zamieszczone przez agapiet
Przez "tanie" lustra rozumiem 350D, 400D, D40, D40x, E500, E410, E510, K100D, A100.
Może nawet można sięgnąć dalej, bo Canon nawet 30D sprzedaje w zestawie z 18-55. Taki zakup to już totalna pomyłka.
Spójrz na to nie z punktu widzenia naszych kieszeni, tylko z punktu widzenia westmana i koncernów foto.
Cześć tu Mysza.
Zależy do czego potrzebujesz aparatu. Ja w każdym razie coraz częściej napotykam bariery nie do przeskoczenia. Marzy mi się nawet to tanie lustro, nawet z kiepskim kitem, bo zawsze mogę sobie coś doń dokupić. Kompakcika sobie zostawię do makro
Wracając do tematu - moim zdaniem warto.
Nigdy nie byłam gadżeciarzem, nie muszę mieć najnowszego modelu (który za rok nie będzie już trendy)
Tylko uświadomić sobie własne oczekiwania i potrzeby, zderzyć je potem z możliwościami finasowymi i dokonac rzetelnego wyboru - to jest sztukaZamieszczone przez agapiet
![]()
Też tak uważałem, ale przed zakupem (byłem zdecydowany na E510 z dual kitem) postawnowiłem przekonać się jak wygląda jakość obrazu z 14-42 w porównaniu do mejego S7000. Wziąłem kartkę A3 zadrukowaną gęsto tabelą z liczbami na całej powierzchni i zrobiłem łącznie ok 20 fotek Olkiem i moim S7000. Skutek był taki, że wyleczyłem się z E510+dual kit. Całkiem prawdopodobne, że trafiłem na kiepski egzemplarz 14-42, ale spadek jakości w rogach był dramatyczny.Zamieszczone przez agapiet
Idąc podobnym tokiem rozumowania zdecydowałem się na używane E1+14-54+FL36. Jak mi E1 nie będzie starczać, to zostawię sobie 14-54, sprzedam E1 i dokupię inną puszkę (np. E510 - bo puszka jest naprawdę fajna tylko poczekam aż ceny spadną).Zamieszczone przez agapiet
Ale dalej uważam, że zmiana wysokiej klasy kompaktu na amatorskie lustro z kitowym szkłem jest niecelowe, chyba że komuś niezbędna jest szybkość pracy lustra (coś co mnie strasznie drażni w moim S7000).
Cześć tu Mysza.
Zauważ proszę jedną rzecz - kompakty mają średnio 2-3x fizycznie mniejszą matrycę niż 4/3, więc zastosowanie w nich jakiegoś sensowniejszego obiektywu daje już na starcie lepszą ostrość i większą GO. Ustaw sobie w E510 na jpg, shaprness na maxa (+3?) i będziesz miał zdjęcia prawdopodobnie tak ostre ("przeostrzone" ?) jak w kompakcie. Mimo wszystko różnica pomiędzy budową obiektywu i korpusu kompaktu i lustrzanki jest na tyle duża, że unikałbym porównań. To tak jakby porównywać samochód i amfibię - jedno i drugie ma silnik i koła, tylko, że służy do czego innego.Zamieszczone przez Mysza
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Oooo taaak, odkąd robię w rawach, doprowadza mnie to do szewskiej pasjiZamieszczone przez Mysza
![]()
Drogi kolego zrozum, problemem nie jest brak ostrości na zdjęciu E510 + 14-42, bo w centrum kadru jest dobrze. Natomiast w miarę przesuwania się w kierunku rogów następuje dramatyczny spadek jakości obrazu. Stopień wyostrzania, czy ustawienia aparatu nie mają tu najmniejszego znaczenia, bo porównuję:Zamieszczone przez RobertW3D
Centru kadru E510+14-42 z rogami kadru E510+14-42 (dla maksymalnej przysłony przy 3 długościach ogniskowej), a zupełnie osobno centrum kadru S7000 z rogami kadru S7000 i dopiero na podstawie tych niezależnych porównań wyciągam wnioski.
Cześć tu Mysza.
Masz racje Agapiet ..szybkośc ...szybkośc .Zamieszczone przez agapiet
A apetyt rośnie w miare jedzenia . Ja teraz szykuje się na lepsze szkiełka a te opendzluje na pniu![]()
Pozdrawiam
YoulekArt Juliusz Zełudkowski
www.yart.5x.pl
Zamieszczone przez szpila9
Odpowiedż jest bardzo prosta: NIE WARTO !!!
Kupowanie takiego dinozaura, to wyrzucenie pieniędzy w błoto.
Rosądni ludzie już dawno się tego zabytku pozbyli i zapomnieli o nim.
Pozdrówka