Masz rację, kadr nie jest krzywy, tam jest spadek. Ale skąd prowincjusz może o tym pamiętać.
Cześć.Ch.
Masz rację, kadr nie jest krzywy, tam jest spadek. Ale skąd prowincjusz może o tym pamiętać.
Cześć.Ch.
No proszę Cię, spadek spadkiem ale zamek jest zbudowany tak, że stoi prosto a nie pochyla się wraz ze spadkiem terenu. Miałeś zadarty obiektyw i stąd zniekształcenia. Jak dobrze popatrzysz, to w zamku też nie wszystko trzyma pion. A narzędzia do prostowania ma nie tylko PS.
Pozdrawiam, Jola
Ważna rzecz- przy LV nie ma "klapnięcia" lustra, co przy mniej stabilnym statywie może powodować poruszenie aparatu a zatem nieostre zdjęcie. Oczywiście wężyk spustowy lub przy jego braku samowyzwalacz 12sek (2sek może być, dla "wiotkiego" statywu, za mało)
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
"Krzywość" kadru załatwia darmowy GIMP. Choć wydaje mi się, że Olympus Master ma narzędzie do kadrowania/prostowania.
Skupmy się na problemie postawionym w pierwszym poście.
Pomiar punktowo, przez wizjer, S-AF.
Statyw nie najwyższych lotów. Wiatru tez troche było.
Stabilizacji nie wyłączałem z uwagi na powyższe ''czynniki trzęsące''
Do wyzwalania migawki wziąłem z domu pilota, a jakże. Ale został w samochodzie sobie, za daleko było sie wracac, więc uzywałem samozadowalacza na 2 sek. 2 to może i krótko, ale 12 to już za długo na moja cierpliwośc.
FUJIFILM X10
No to zdaje się sam odpowiedziałeś sobie na zadane na początku pytanie.
Zdjęcia na długich czasach wymagają stabilizacji. Odpowiadając na Twoje pytanie założyłem, że ta stabilizacja jest osiągnięta a problemy wynikają z raczej z zastosowanej przysłony, warunków atmosferycznych, czy też z błędnie ustawionej ostrości.
Życzę dalszych prób i większej cierpliwości. Warto poświęcić więcej czasu na przygotowania, niż ścierać się z słabo zarejestrowanym materiałem podczas przeglądania/obrabiania.
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 18.10.10 o 13:03
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Ciekawostką jest to, że jak laska wstawia fotki do tego działu (często nie lepsze od moich) to same ciepłe słówka, ach, och, witamy w kręgu miłośników, nie przejmuj się, nauczysz się, lub my Cie nauczymy, nie jest źle, będzie lepiej...
A jak wstawia fotki facet, to ''life is brutal''
Siedź w domu, a nie sie bierzesz za cos co Ci nie wychodzi i byc może nigdy nie wyjdzie.
Biore się i mam zamiar brac się dalej. Za noc, za dzień, za różne tematy. Tylko nie wiem czy będę je prezentował publicznie.
Nie żebym się przejmował. Taką tylko ''prawidłowośc'' zauważyłem niechcący...
FUJIFILM X10