Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Nocne zmagania z Warszawką

Awatar Korba
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Nocne zmagania z Warszawką

W ramach testów nowego szkła (Zuiko 14-54) moje dzisiejsze zmagania ze stolicą.
    Mozna powiedziec, że to moje pierwsze próby ze zdjęciami nocnymi na długich czasach.
    Fotki ze statywu, a jednak nie jestem z nich zadowolony specjalnie. Nie sa tak wyraziste, szczegóły nie sa selektywne, a ostrośc też nie wychodzi taka jak na niektórych nocnych zdjęciach jakie widziałem. Pocieszające jest to, że przy czasach rzędu 30 s ludzie łażący po starówce znikaja w magiczny sposób z kadru
    Podczas podostrzania w Olympus Master pojawiaja sie szumy, choc fociłem na ISO 100- 200 max. Pogoda była dobra, powietrze przejrzyste, a fotki jakies takie rozmydlone. Co robię źle??

Stadion Narodowy
    Most Świętokrzyski

Starówka

Traska W-Z
    Ostatnio edytowane przez Korba ; 18.10.10 o 01:36
    FUJIFILM X10

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Eksperymentowałbym (a raczej policzyłbym sobie kalkulatorem głębi ostrości) z przysłoną od f/4 wzwyż. To powinno załatwić właściwą ostrość. Podbił czas do właściwego i zrobił jeszcze dwie dodatkowe klatki z naświetlaniem -1,5 EV i +1,5 EV od tego "właściwego". Mogą się przydać do eksperymentów z HDR-em.

Poza tym pogoda nie jest tak super. Poświata wokoło stadionu zdradza wzrastającą wilgotność co przy tej odległości od Wisły nie jest niczym zaskakującym.

Szumy to, jak podejrzewam, próba wyostrzenia. Ale ostrzej nie będzie jeśli ostrość została ustawiona na jakiś bliższy niż stadion punkt, a przysłona otwarta na f/3.2.

Ps. Co to znaczy, że cyt.:"szczegóły nie sa selektywne"?

Awatar Korba
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Zrobiłem każdego z tych zdjęc po kilkanascie wersji, na róznych przysłonach i czasach. Te 4 są najlepsze.

''Szczegóły nie sa selektywne'' Może złego słowa użyłem. Miałem na myśli że się tak jakos wszystko zlewa, szczególnie na oświetlonych i oddalonych fragmentach kadru.
    Może poprostu to wina ostrości.
    FUJIFILM X10

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Poczytaj o technice DRI.To klasyczne kadry dla niej.Jak juz poczytasz i bedziesz umiec ja stosowac wtedy wychodz i foty rob po nocach.Teraz lepiej jak sobie bedziesz spac jak jest ciemno.

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    A ostrość była ustawiana ręcznie (np. przy pomocy powiększenia w LV) czy użyłeś AF?

Na ostrość ma wpływ także powietrze. Być może mgiełki z nad rzeki zrobiły swoje i dodały rozmycie w obrazie. Ale to tylko gdybanie. Obejrzenie pełnej rozdzielczości rozwiałoby wątpliwości.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Korba Zobacz posta
    Zrobiłem każdego z tych zdjęc po kilkanascie wersji, na róznych przysłonach i czasach. Te 4 są najlepsze.

''Szczegóły nie sa selektywne'' Może złego słowa użyłem. Miałem na myśli że się tak jakos wszystko zlewa, szczególnie na oświetlonych i oddalonych fragmentach kadru.
    Może poprostu to wina ostrości.
    Pomijając krzywy kadr na zdjęciu z placu Zamkowego, dlaczego piszesz 'Warszawka"-to miasto sobie nie zasługuje na takie określenie. To Twoja stolica i najdzielniejsze miasto Polski, możesz być z Warszawy dumny!
    Cześć.Ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Czy podostrzyłeś foty po zmniejszeniu do rozdzielczości internetowej? To konieczność, bo zawsze spada ostrość przy tym.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Błękitna godzina jest najlepsza do takiej zabawy, szumów mniej i czarnej dziury zamiast nieba nie ma... polecam stronkę: http://www.studiodomanscy.pl/bibliot...our-kalkulator

Awatar Korba
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Własnie dlatego wrzucam fotki do działu dla początkujących, a nie od razu do jakichś galerii bo widze ich niedoskonałości.
    Fotki podostrzane po zmniejszeniu.
    Ostrzenie tylko przy pomocy AF.
    Starówka krzywa, bo od kolumny w strone zamku jest spadek czyli ''z górki'' Jesli nie skrzywiłbym kolumny, to wtedy zamek by sie walił na lewo
    A nie mam fotoszopa żeby takie rzeczy korygowac.
    Fakt, wszystkie miejsca w niedużej odległości od Wisły. Most i stadion robione z drugiego mostu Godzina 19-20, temperatura szybko spadająca, moze i aparat widzi mgiełki z nad Wisły których nie widzi moje oko.
    Dzięki za porady.
    Ostatnio edytowane przez Korba ; 18.10.10 o 11:05
    FUJIFILM X10

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Aparat tego jakoś specjalnie "nie widzi". Ot taki efekt nisko zawieszonej nad ziemią wody w stanie gazowym podświetlonej światłami miasta. Do tej pory zapewne nie zwracałeś na to uwagi. Ale chciałbym podkreślić, że to tylko jedna z przyczyn rozmywania się dalszych planów.

Wyjdź w plener raz jeszcze i sprawdź czy np. ustawienie ostrości jest we właściwym miejscu. Fotografowanie w nocy to właściwie tylko ręczne ustawienia, chyba że masz zaufanie do automatyki i wiesz czego się po niej spodziewać.