Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 185

Wątek: Pzyszłość E systemu w najbliższych latach

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Nie udało im się przyciągnąć do systemu ludzi z pieniędzmi, a ciężko rozwijać system, którego użytkownikami są WYŁĄCZNIE łapacze promocji i wyprzedaży. Popatrz na deklaracje padające w tym wątku. Nie ma nikogo, kto jest skłonny kupić E-5 bez promocji lub wcześniej niż po znaczącej obniżce ceny.

Olek ma po prostu ta politykę... zaporowa cena na starcie i automatycznie promocja. De facto zarabia na tym wiecej niz jakby startował z niską ceną od poczatku. Fl50r na rynku warta jest 1000-1100zł i o tyle kupujący sobie "obniża" cenę aparatu. Olek zaś obnizył tą cenę o hmm 300? 500?zł Bo ileż może wynosić koszt produkcji lampy.

Czyli, to, że "nikt" nie kupuje olka bez promocji, to wynik jego polityki i doświadczenia wyniesionego z przeszłości.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Olek ma po prostu ta politykę... zaporowa cena na starcie i automatycznie promocja. De facto zarabia na tym wiecej niz jakby startował z niską ceną od poczatku. [...] Czyli, to, że "nikt" nie kupuje olka bez promocji, to wynik jego polityki i doświadczenia wyniesionego z przeszłości.
    To, co nazywasz polityką jest koniecznością. Doświadczenie zaś mówi Olympusowi, że rynek nie jest zainteresowany e-systemem i co gorsza nawet jego posiadacze prędzej zdecydują się na zmianę systemu niż zakup sprzętu Olympusa bez atrakcyjnej promocji. Konkurencja nie ma takich problemów, bo znaczna część jej klientów wykłada pieniądze bez narzekania na wysoką cenę.

Fl50r na rynku warta jest 1000-1100zł i o tyle kupujący sobie "obniża" cenę aparatu. Olek zaś obnizył tą cenę o hmm 300? 500?zł Bo ileż może wynosić koszt produkcji lampy.
    Tego nie musisz mi tłumaczyć. Pisałem o tym na OC jak tyko Olympus wprowadził tego rodzaju promocje. To, dzielenie kosztów promocji między firmę i klienta.

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A ja uważam, że te promocje są sensowne. Sprawdzało się to bardzo dobrze. Nie rozumiem tylko, dlaczego proponowana cena E-5 jest wyższa, niż sugerowana cena E-3 w momencie jego wejścia na rynek.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Ja widzę, że grupę odbiorców E-5 będą stanowiły osoby posiadające sporo sprzętu firmowego bo nie warto się im przesiadać na inny system. Co innego jak ktoś ma tak jak ja tylko puszkę EL. Teraz nie kupię 14-54 bo nie widzę w tym sensu - w przyszłości planowałbym przesiadkę na następce e-30 ale tego już nie będzie. Dostaję tylko ofertę niepotrzebnego mi (nieporęcznego) e-5 i obietnicę 7 lat gwarancji.
    14-54 możesz kupić za ~1k pełno ofert na giełdzie. Za takie pieniądze taki obiektyw do jakiejkolwiek puszki EL ma zawsze sens w każdym systemie.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    To, co nazywasz polityką jest koniecznością.
    No, skoro, Ty to wiesz, anie tylko sobie gdybasz, co się tam dzieje w głowach zarządu i marketingowców, to jakże mógłbym się kłócić.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    to jakże mógłbym się kłócić.
    Wystarczy jak wytlumaczysz,po co sie klocic zaraz

http://img839.imageshack.us/img839/3313/strartrek1.gif

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Ja widzę, że grupę odbiorców E-5 będą stanowiły osoby posiadające sporo sprzętu firmowego bo nie warto się im przesiadać na inny system. Co innego jak ktoś ma tak jak ja tylko puszkę EL. Teraz nie kupię 14-54 bo nie widzę w tym sensu - w przyszłości planowałbym przesiadkę na następce e-30 ale tego już nie będzie. Dostaję tylko ofertę niepotrzebnego mi (nieporęcznego) e-5 i obietnicę 7 lat gwarancji.
    Im mniej sprzętu i im tańszy tym łatwiejsza przesiadka do innej stajni. Więc jesteś w dobrej sytuacji. Głowa do góry, na E-systemie świat się nie kończy

EuroLiberty
    Gość
    Twój przedostatni post...

Olek ma po prostu ta politykę... zaporowa cena na starcie i automatycznie promocja. De facto zarabia na tym wiecej niz jakby startował z niską ceną od poczatku. Fl50r na rynku warta jest 1000-1100zł i o tyle kupujący sobie "obniża" cenę aparatu. Olek zaś obnizył tą cenę o hmm 300? 500?zł Bo ileż może wynosić koszt produkcji lampy.

Czyli, to, że "nikt" nie kupuje olka bez promocji, to wynik jego polityki i doświadczenia wyniesionego z przeszłości.
    ...jak i każdy wcześniejszy. Przykład tego z z wątku o K5...

Pentax nie przeskoczy... zadowoli swiadomych fotoamatorów... ale do świadomosci się nie przedrze. Ni w tej ni w kolejnych 2-3 generacjach...

[...]

A klienci(Ci co do końca nie wiedzą czego chcą), nie wybiorą pentaxa, ba nie wybiorą nawet c, czy n w takim stopniu, co wybiorą sony. Bo ładne reklamy robi i jest wszędzie... (Nie żebym marudził na s - bo dzięki jego wrednej polityce marketingowej konkurencja c i n się wreszcie obudziła)

Tak, więc szalenie fajnie, że pentax idzie do przodu, może to przycisnać konkurencję w Japonii, ale na popularność w PL to specjalnie się nie przełoży.
    ...mogę podsumować Twoim ostatnim postem...

No, skoro, Ty to wiesz, anie tylko sobie gdybasz, co się tam dzieje w głowach zarządu i marketingowców, to jakże mógłbym się kłócić.
    Mam nadzieję, że dostrzegasz u siebie hipokryzję.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 18.10.10 o 15:53

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Chyba coś za szybko przeczytałeś. Ja nie wmawiam, że firma cos robi tak, a tak bo musi.

Zauważam jedynie fakt, ze firma nic nie robi w kwestii marketingu i narzucam na to zachowanie konsumentów, bo o tym mogę się wpowiedzieć, bo sam konsumentem jestem i znam wielu innych konsumentów. Podobnie przy olku i jego promocjach, nie twierdze, ze zarząd musi coś tam zmieniać, tylko, ze klienci są nauczeni,z ę promocje są...

Ujęcie problemu z zupełnie innej strony. Ja patrze od strony siebie-konsumeta... Ty piszesz, że wiesz co siedzi w głowach zarządu firm... pogratulować znajomości. Może jakieś typy, w co na giełdzie inwestować?

Alleg_pl
    Gość
    kolejny fajny topic, ;D
    takie polskie 43rumors sie robi powoli, bo zasadniczo juz o niczym innym nie ma