Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Rolka z Rollka ;-)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Filmy 6x6 nie mają obudowy (kasetki).
    nigdy nie robiłem na średnim - używałem zwykłego 24x36 i stąd mi przyszedł problem rolki do głowy, dzięki za oświecenie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    weż złóż ze sobą równolegle dwa lub trzy transporty filmu i nawiń na jedną rolkę. Załóż to do aparatu, oczywiście stroną czarną do naświetlenia. Wypstrykaj i sprawdź warstwę najbardziej wewnętrzną (czyli tą "naświetlaną"). To chyba najprostszy sposób bez marnowania filmów. Jeśli aparat rysuje będziesz miał te rysy na transporcie.

pat.p
    Gość
    Sprawa chyba się wyjaśniła. Źle nawinąłem film - przełożyłem kliszę od strony szpuli pod rolką. Taki film znalazłem na youtube, do kitu. Panowie w serwisie foto w Poznaniu wyśmiali te tutoriale i nawet postraszyli autorów skalpowaniem...
    Mam nawiniętą nową rolkę, chodzi gładko, zobaczymy efekt. Mam nadzieję, że nie będzie rys.

Dziękuję i pozdrawiam
    Pat

Awatar marynowskhy
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Chyba twoi panowie w serwisie są do kitu. Powinni najpierw oskalpować siebie...

Najmądrzej byłoby jednak sprawdzić w instrukcji. Nie wiem którą generacje rolka masz, ale zdobycie prawdziwej instrukcji w necie nie powinno być problemem. Dokładny model sprawdzisz na stronie klubu rolleiflexa po numerze seryjnym.

Mi też "fachowiec" w serwisie chciał źle film założyć. Mam od niedawna rollei 2.8C i u mnie film musi wejść pod pierwszą rolkę.

poniżej skan z instrukcji, prawdziwej
    E-420, ZD17,5-45, ZD40-150, HELIOS 44M-4, TAIR 3S, MTO-11CA

pat.p
    Gość
    Mam tę instrukcję. Generacji nie sprawdzałem, ale teraz film chodzi tak, jak powinien. Mam nadzieję, że będzie ok. Ale dzięki za skan.

Pozdrawiam
    Pat

Awatar marynowskhy
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tutaj jest wykaz numerów seryjnych.

Sam jeszcze poznaje swój aparat i staram się czytać jak najwięcej o nim. Nie zaryzykowałbym jednak zrobienia czegoś wbrew instrukcji na podstawie podań ludowych. Co prawda rolleiflexy znane są raczej z solidności i nie powinno zniszczyć go byle co ( jak np. ustawienie czasu przed naciągnięciem migawki w KIEVie 80 ), ale mojego bym na to nie naraził.

Przyglądałem się u siebie, co mogłoby ewentualnie porysować film i przychodzi mi na myśl jedynie jakaś twarda drobina albo zadra na którejś z płaszczyzn do których przylega klisza.
    E-420, ZD17,5-45, ZD40-150, HELIOS 44M-4, TAIR 3S, MTO-11CA

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów