Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Rolka z Rollka ;-)

pat.p
    Gość

Rolka z Rollka ;-)

Nie miał chłop kłopotu to średni format wymyślił...
    Ani to poręczne, ani specjalnie efektywne w codziennym użyciu. O kosztach eksploatacji nie wspomnę, bo nie daj Boże moja, albo co gorsza czyjaś żona to przeczyta, za głowę się złapie awansem i i na wszelki wypadek wybatoży, żeby ze łba wybić cudactwa. Kupić rolkę średniego, 12 klatek leci bardziej niż żołd jegra w przybytku rozpusty, potem wywołać (samemu - pół biedy, w labie - gorzej), zeskanować - od 3 do 5 zł za klatkę, albo męka na płaszczaku. Którego też, o ile mi wiadomo, do płatków Cheerios jeszcze gratis nie dorzucają.
    Po co?
    Nie wiem, chociaż strasznie mnie ciągło do tego Rolleiflexa, ciągnie dalej, ale wątpliwości jak szara chmura opadają na głowiznę.
    Pierwsze koty w błoto, Fuji Reala skanowane w labie. Tessar 75 f/3,5.
    Nie wiem co to za paskudne krechy - może to być od wywołania, czy transport spierniczony?

Pozdrawiam
    Pat
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Ciche med.1.s.jpg
Wyświetleń:	212
Rozmiar:	762,3 KB
ID:	39984   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Ciche med.2.s.pg.jpg
Wyświetleń:	210
Rozmiar:	615,6 KB
ID:	39985   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Ciche med.3.s.jpg
Wyświetleń:	203
Rozmiar:	620,9 KB
ID:	39986  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Krechy masakra. Ale żeby się przekonać czy to lab porysował czy aparat rysuje to najlepiej kup jakiś najtańszy film czarno-biały i sam wywołaj film.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Moim zdaniem to spierniczony skan. Za taką cenę powinieneś im zrobić niezłą awanturę.

Obejrzałem zdjęcia i widzę przyzwyczajenia z niekwadratowych formatów Fotografując w 6x6 odkryłem, że, co w sumie oczywiste, najlepiej sprawdzają się w nim poukładane, geometryczne kompozycje. Co jednak ważniejsze, brak rozległości kadru w poziomie powoduje, że pejzaże robione tak, jakby to był szerszy format jakoś nie grają w kwadracie. Trzeba szukać porządku w kompozycji, "mocnych" wizualnie elementów. Tyle wyniosłem z praktyki, ale oczywiście nie jest to żadna prawda objawiona.
    Pzdr
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Krechy masakra. Ale żeby się przekonać czy to lab porysował czy aparat rysuje to najlepiej kup jakiś najtańszy film czarno-biały i sam wywołaj film.
    Faktycznie, taki test powie prawdę. Jednak mi się wydaje, że to skany są złe, bo to nie tylko kwestia tej powtarzającej się zielonej kreski. Na bodajże trzecim zdjęciu pojawia się wręcz jakaś faktura.
    Ostatnio edytowane przez suchar ; 13.10.10 o 19:19 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

pat.p
    Gość
    Niestety, fizycznie na kliszy widać te krechy.
    Były już po wywołaniu. Może to być wina labu?

Pozdrawiam
    Pat

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Niestety, fizycznie na kliszy widać te krechy.
    Były już po wywołaniu. Może to być wina labu?

Pozdrawiam
    Pat
    Aha. Może być, aczkolwiek jest spore ryzyko, że to aparat rysuje od środka film :/ Dobry sposób na sprawdzenie tego to sposób Rafała. Albo wywołać testowy film w innym labie.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

pat.p
    Gość
    Tak zrobię - już męczę FP4+ i sam wywołam. Ale jeśli to aparat, to jak myślicie - da się to naprawić?
    Trochę mnie to stresuje.

Pozdrawiam
    Pat

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Fajna jest trzecia fota. Kwadratowe kadry są zajebiste. I kolorki z Reali.

pozdrawiam

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Wedlug mnie wyglada to na ryse z aparatu- przy rysie w trakcie wywolywania warstwa swiatloczula jest zdrapywana, co powduje calkowite przeswietlenie kliszy przy skanowaniu, czyli bialy kolor. Tutaj (na trzecim zwlaszcza) widac, ze rysa ma odcienie tla- tak jakby zdrapane resztki warstwy swiatloczulej "prawie" sie normalnie naswietlaly. Moge sie myslic, ale nastepny film to rozwiaze.
    Mozesz tez zrobic test bez marnowania kolejnego dobrego filmu-zaloz ten sam film, tylko od konca- zrob nim 12 zdjec i zobacz czy sie pojawila nawa rysa po drugiej stronie filmu. Mozesz stracic film, ale bedzie bedziesz wiedzial, kto winien
    W razie czego naprawa nie powinna byc skomplikowna ani droga. Zreszta najpierw sam obejrzyj wnetrze aparatu-sprawdz ta strone, ktora niby porysowala klisze. W najgorszym wypadku zaplacisz 50-100PLN za przeglad i serwis jednoczenie. Gdzies widzialem na alledrogo aukcje z czyms takim.
    Ale skad resza tych pasow, to nie mam zielonego pojecia.....
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 14.10.10 o 01:23
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zerknąłem na fotki i przypomniałem sobie swoją practicę , która miała tendencje do rysowania klisz - ta jedna wyraźna krecha wygląda na winę aparatu, ale to również może być wina samej rolki filmu ( obudowy).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zeman2 Zobacz posta
    Zerknąłem na fotki i przypomniałem sobie swoją practicę , która miała tendencje do rysowania klisz - ta jedna wyraźna krecha wygląda na winę aparatu, ale to również może być wina samej rolki filmu ( obudowy).
    Filmy 6x6 nie mają obudowy (kasetki).
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów