Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Mini studio

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Fot.Krzysiek
    Mieszka w
    OPR
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Mini studio

Witam!

Mam niewielkie pomieszczenie 3,5x4m w którym chcę sobie zrobić mini studio.
    Foce głównie ludzi

Nie wiem teraz jakie było by odpowiednie oświetlenie i proszę o rady...

Na zestaw oświetlenia chcę wydać około 1tyś max do 1500zł.

zastanawiam sie nad tym zestawem http://fotozakupy.pl/lampy-studyjne/...x-200-ws,9346s

Czy któś takiego juz używa? Jak sie sprawdza? Czy na takie pomieszczenie i amatorskie focenie mi wystarczy ta moc?

czy lepiej zamiast parasolek kupić softboxy 90x60?
    E-30 + ZD12-60SWD + ZD50-200SWD + ZD50 + Metz 48 AF-1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Zainteresuj się hasłem strobing. Małe lampy są wielkie. Z tymi z linku wyjście w plener jest mocno kłopotliwe. A w studiu małymi lampami dasz radę.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Zestaw Quantuum, który podlinkowałeś jest niedostępny w Fotozakupach. O ile mi wiadomo, już od kilu miesięcy ciężko to dostać gdziekolwiek.
    Jeśli chcesz koniecznie lampy studyjne, zainteresuj się producentem F&V, typ Fighter 300Ws. Chińczyki (Quantuum zresztą też), ale dość porządne i w całkiem niezłej cenie.
    Dylemat dotyczący soft boxów i parasolek jest raczej prosty. Przy podanych przez Ciebie wymiarach pomieszczenia z soft boxami będzie Ci raczej niewygodnie i ciasno. No, chyba że pomieszczenie jest całkowicie puste i jedyne co tam będzie stało to lampy, fotograf i modelk/a.
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 13.10.10 o 09:37
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Lampy do strobingu można kupić za niewielkie pieniądze. Albo używane stare porządne lampy systemowe (np. Nikon SB 2, albo jakieś nowe, mocne chińczyki.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Do takiego, małego pomieszczenia wystarczą nawet żarówki błyskowe, ale dla komfortu warto zainteresować się lampami. Tymi z najmniejszymi energiami błysku. Widziałem chyba 150Ws? Przy moich 300-tkach, w takim pokoju nigdy nie udało mi się odkręcić ich na więcej niż 1.8 - 2 w skali 1-6. Tak jak już napisał Eddie, będzie ciasno z softbox-ami, ale jakieś małe weszłyby. Ewentualnie parasolki z softbox-em, bo światło ze standardowych parasolek pewnie Ci się nie spodoba?
    Jest jeszcze kwestia wysokości kondygnacji. Sufit na 2,5m. mocno ogranicza...
    Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Fot.Krzysiek
    Mieszka w
    OPR
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Małe lampy są wielkie. Z tymi z linku wyjście w plener jest mocno kłopotliwe. .
    Raczej nie mysle o wychodzeniu w plener z tym zestawem, do tej pory w plenerze radziłem sobie z zestawem reporterskim (parasolka , statyw, metz48

Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Zestaw Quantuum, który podlinkowałeś jest niedostępny w Fotozakupach. O ile mi wiadomo, już od kilu miesięcy ciężko to dostać gdziekolwiek.
    Jeśli chcesz koniecznie lampy studyjne, zainteresuj się producentem F&V, typ Fighter 300Ws. Chińczyki (Quantuum zresztą też), ale dość porządne i w całkiem niezłej cenie.
    Dylemat dotyczący soft boxów i parasolek jest raczej prosty. Przy podanych przez Ciebie wymiarach pomieszczenia z soft boxami będzie Ci raczej niewygodnie i ciasno. No, chyba że pomieszczenie jest całkowicie puste i jedyne co tam będzie stało to lampy, fotograf i modelk/a.

No tam akurat nie jest dostepny ale na allegro widziałem są. Quantum przekonuje mnie tym że daje 2lata gwarancji a inne widziałem rok.
    Skoro piszecie ze taka moc 200Ws wystarczy to mysle bedzie ok

Co do pomieszczenia to bedzie całkiem puste.

Do tej pory bawiłem sie własnie z parasolkami i lampami metz-48 i FL-36, nie pracowałem nigdy z softboxami i dlatego pytam co lepiej sie sprawdza w fotografowaniu ludzi.
    E-30 + ZD12-60SWD + ZD50-200SWD + ZD50 + Metz 48 AF-1

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fot.Krzysiek Zobacz posta
    Do tej pory bawiłem sie własnie z parasolkami i lampami metz-48 i FL-36, nie pracowałem nigdy z softboxami i dlatego pytam co lepiej sie sprawdza w fotografowaniu ludzi.
    Nie ma dobrej odpowiedzi na to pytanie. Jedni lubią softboxy, inni parasolki.

Ja lubię parasolki. Softboxy też. Parasolki są tańsze i lepiej się sprawdzą w małym pomieszczeniu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Oprócz parasolek możesz też sprawić sobie z jedną czaszę typu słoneczko, tzw beautydish. Fajna sprawa do portretów, używam jej w moim mini studio.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Światło z soft boxa jest bardziej miękkie, krawędzie cieni są łagodniejsze. Duża parasolka jednak też sobie nieźle poradzi. Beauty dish jest super, sporo czasu z tym robiłem i nie mogłem narzekać.
    Jeśli masz gdzie kupić ten zestaw Quantuum to możesz spokojnie brać.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Oprócz parasolek możesz też sprawić sobie z jedną czaszę typu słoneczko, tzw beautydish. Fajna sprawa do portretów, używam jej w moim mini studio.
    To ja mam wersje PRO Beautydisha dla skąpców.
    http://www.grabowiecki.pl/wszystko/b...omowej-roboty/
    zZz