Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: Jaki był pierwszy poważny bodziec, który uczynił fot. waszym hobby lub pasją? [w 17]

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Odp: Jaki był pierwszy poważny bodziec, który uczynił fot. waszym hobby lub pasją? [w

Kurka wodna - nie pamiętam ... Bodziec? Pierwszy?
    Matko jedyna - kiedy to było - ale było. Smiena 8, Fed 5 (chyba), Kijew 19, Zenit TTL - a potem się zaczęło Kijew 88 TTL i "szaleństwo" nocnych posiedzeń nad wanną w mrocznej łazience.
    A tak poważnie - jako belfer miałem poprowadzić w szkole koło fotograficzne (ktoś nieopatrznie zauważył tego mojego konika).
    Musiałem tedy zdobyć uprawnienia i ... trafiłem na Irka, który to na kursach otwierał przede mną (nie tylko) - tajniki i teorie fotografowania.
    Kólkowiczów miałem zacnych (niektórzy do tej pory parają się tym zajęciem).
    Oczywizna dokumentowaliśmy życie naszej zacnej "alma mater" i ... tak mi zostało - dokumentowanie rzecz jasna.
    Jakie to szczęście, że nastała era foto-cyfrowa Nie muszę już liczyć klatek i kasy, żeby obskoczyć coś co akurat zatrzymuje me zacne oko.
    Kiedyś nie, ale teraz aparacik stał się nierozłącznym "wyposażeniem mojej osoby" - to taki obciążnik, który towarzyszy mi codziennie, zawsze i wszędzie - jako, żem wolnym jest już od wszelakich obowiązków (chwalić Boga - podskakując) - wreszcie.
    Tak - to stało się moją "pasja" - cholera wie dlaczego ?
    Pozdrawiam.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Odp: Jaki był pierwszy poważny bodziec, który uczynił fot. waszym hobby lub pasją? [w

Bodziec? Chyba był to dłuższy proces
    Zaczęło się od towarzyszenia ojcu, w zaciemnionej kocem łazience, w czasie wykonywania odbitek stykowych. Nie pamiętam już, skąd ojciec miał te negatywy. O ile pamiętam, miał Zorkę a to mały obrazek. Negatywy były 6x9 dlatego stykówki, nadawały się do wklejenia do albumu. W domu były trzy: rodziców, brata i mój. Oczywiście zdjęć do albumów, dostarczał ojciec. Zachciałem sam sobie dostarczać zdjęć
    Brat dostał Drucha (jako starszy) wiec ja musiałem się obejść smakiem, udało mi się zdobyć jakiś skrzynkowy aparat. Mialem wtedy chyba 14-15 lat. Potem w firmie, w której pracowałem była ciemnia a w niej Exakta. Wtedy zapoznałem się z koreksem i powiększalnikiem. Kupilem FED-a, potem Zenita i wraz z upowszechnieniem się kolorowego ORWO, dałem sobie spokój. Zmieniłem prace, skończyła się możliwość korzystania z ciemni a kolory ORWO, jakoś mi nie odpowiadały
    Przerwa trwała chyba 20 lat, aż kupiłem SP550UZ. Zabawa trwa
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

la, la, la la laaaaa zabawa trwa..... Miałem podobnie jak Helmuth, starszy brat dostał drucha i robił mi pierwsze fotki gdy miałem komunię.... (1959) Potem podglądałem go jak w ciemni naświetlał stykowo papier z negatywów, Bardzo mi się to podobało.. Do czasu jak poszedł do wojska , a ja rozebrałem drucha wraz z obiektywem na czynniki pierwsze nie przerabiając tego jeszcze w podstawówce na matematyce. Dopiero w wieku 16 lat kolega dostał zorkę od wujka i po pierwszym filmie zrobionym przez niego ja wyprosiłem u mamy smienę. I tak to się zaczęło.. Już smieną robiłem pierwsze kolorowe zdjęcia na materiałach ORWO i fotonu, Noooo a jak przyszedł Zenit B to już było jak mercedes przy syrenie.....
    Jeszcze był 12 XP , TTL Powiększalnik Krokus z obiektywem Janpolkolor...
    Już będąc dorosłym trochę doświadczeń pracując w niemieckiej firmie fotograficznej jako fotograf .......I długa droga do przełamania się i uwierzenia w cyfrówki.... I tak się kręci do dziś....
    Ostatnio edytowane przez Krakman ; 23.07.12 o 23:08
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar MaciekMG
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Hmm, nie jeden bodziec, dwa bodziece. Pierwszy to współdzielenie lokalu firmy z kolegą, który uruchomił pierwszy fotolab w moim mieście. Drugi, to dostępność (finansowa) aparatów i obiektywów na tzw. ruskim rynku - Zenit EE, Zenit 12 XP, wreszcie Fotosnajper. Obiektywy różne, od 35 do 1000 mm. No i Kiev 19 z metalową migawką, oraz Kiron 28-200 kupiony w Krakowie cichcem, w tajemnicy przed rodziną . Zdjęcia rodzinne, pobliskie bajora, wreszcie zimorodek na przeciwległym brzegu glinianki. Kupowany w MPiKu Amateur Photographer i czytywany Mike Malloney.

Później dłuższa przerwa, urodził się w międzyczasie mój syn i fotografia cyfrowa. Kupno superzooma Olympus sp-550 uz (miał starczyć na zawsze). Po jakimś czasie E-620 i znów na jakiś czas koniec inwestycji. Czy mówiłem już, że nie lubię zmian?
    pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Miałem podobnie jak Helmuth, starszy brat dostał drucha i robił mi pierwsze fotki gdy miałem komunię....
    Tez po nim nosiłeś ubrania i buty (jeszcze nie zniszczone a już z nich wyrósł)?
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Tez po nim nosiłeś ubrania i buty (jeszcze nie zniszczone a już z nich wyrósł)?
    za duża różnica wieku była....
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

U mnie tylko 3 lata
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Kurde.Ale zwierzenia.Zapytam-mole czy moda????

Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    U mnie tylko 3 lata
    No to miałeś przechlapane. U mnie 5 albo aż 5!
    Jak brat był w wojsku to ja dorastałem, były spodnie dzwony, potem rury, koszule w kwiatki i buty szkoty i bitelsówy... Brata to ominęło - armia go ubierała...

Ech ! Łza się kręci w oku, człowiek sobie uszył spodnie u krawcowej , modne (takich w sklepach nie było) były jedne, jedyne i dbał o nie jakby to był skarb ,
    prasowanie na kantkę codzienne... By wyglądać... szkoda gadać ...! to nie ten wątek dla sztarszych panów.

---------- Post dodany o 23:46 ---------- Poprzedni post był o 23:45 ----------

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Kurde.Ale zwierzenia.Zapytam-mole czy moda????
    Moda Mirku....

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Jak brat był w wojsku to ja dorastałem, były spodnie dzwony, potem rury, koszule w kwiatki i buty szkoty i bitelsówy... Brata to ominęło - armia go ubierała...
    U mnie było trochę inaczej- brat studiował a ja poszedłem do armii
    Ale potem, nosiłem dzwony
    Główny Prostownik TWA