Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Przejścia tonalne na monitorze - problem

darkelf
    Gość
    U mnie na podanym obrazku: http://www.lagom.nl/lcd-test/gradient.php widać niepłynne przejścia w ciemniejszych partiach. Tzn. widać takie pionowe pasy (oczywiście malo wyraźnie). Monitor Samsung 971P (matryca nie-TN), sprawdzalem w kazdym trybie monitora. Karta Radeon pod Linuksem.

UPDATE: zapisalem sobie obrazek na dysku i otworzylem gimpem, przejścia znikneły, jest plynnie, coś firefox robi po drodze?
    Ostatnio edytowane przez darkelf ; 10.10.10 o 18:44

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    O, dzięki. Jednak w odcieniach szarości też jest źle. Zamiast płynnego przejścia gradient widać w postaci kropek - im są rzadsze, tym jaśniejsza szarość. Jestem pewien, że wcześniej tak nie było.

Cytat Zamieszczone przez cra3y Zobacz posta
    problem w LCD jest w ich tych smiesznych trybach "kino/film" itp, ktore sztucznie podciagaja kontrast, powoduja takie dziwne klocki z przejsciami

1) wlaczyc w monitorze tryb sRGB (pewnie sie da, obraz sie "ociepli")
    Zawsze miałem ustawiony tryb sRGB, teraz też.

PS: jestes pewny, ze tryb rozdzielczosci to 24(32)bit i monitor podobnie ma? (niektore mialy trick, ze szybsze odswiezanie w 262tys kol, a wolniejsze odswiezanie i pelna paleta 16,7mln kol)
    32 bity mam ustawione w karcie graficznej. A ile ma monitor, to nie wiem, bo w jego menu nawet nie ma nigdzie takiej informacji. A tak to właśnie wygląda, jakby nie było pełnej palety, tylko 262 tys. kolorów. Coś jak w pierwszych kolorowych wyświetlaczach w komórkach - tam podobnie wyglądały gradienty.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    ALE JAJA!

Zdjęcia zapisane na dysk i otwarte w IrfanView wyglądają normalnie, z takimi przejściami tonalnymi, jakie być powinny.

Natomiast zdjęcia przeglądanie w Firefoksie i, co gorsza, wywoływane w Lightroomie, wyglądają tragicznie.

Czyli wiem, że to nie o monitor chodzi (uff!). No właśnie, tylko o co?
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 10.10.10 o 18:59 Powód: Automatyczne scalenie postów
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    32 bity mam ustawione w karcie graficznej. A ile ma monitor, to nie wiem, bo w jego menu nawet nie ma nigdzie takiej informacji. A tak to właśnie wygląda, jakby nie było pełnej palety, tylko 262 tys. kolorów. Coś jak w pierwszych kolorowych wyświetlaczach w komórkach - tam podobnie wyglądały gradienty.
    masz po DVI czy DSUB podlaczony monitor? najszybciej to zaniesc go (moniek) do kolegi i otworzyc ten sam obrazek

PS: gmeranie w krzywej gamma w ustawieniach grafiki tez takie jaja potrafi zrobic

PS2: sciagnij programik (link ponizej) i daj reset - zresetujesz krzywe LUT w grafice, obejrzyj gradienty
    http://cra3y.olympusclub.pl/forum/GammaTest.exe

PS3: sciagnij profil i programik (linki ponizej), profil przekopiuj do
    Kod:
    C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color
    odpal programik "DisplayProfile.exe" i wybierz profil, ktory wgrales do katalogu wyzej - zmienia sie kolory a i gradienty - obejrzyj obrazki z gradientami (zawsze mozesz zresetowac krzywa LUT programikiem "GammaTest.exe"

http://cra3y.olympusclub.pl/forum/Sa...TW_L250-65.ICC
    http://cra3y.olympusclub.pl/forum/DisplayProfile.exe

PS4: opisz doswiadczenia
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

darkelf
    Gość
    Czy dobrze rozumiem, że jak się nie używa jedynie słusznego systemu to nie da się kalibrować monitora?

| OlyJedi Awatar yoggie
    Mieszka w
    Londyn (Putney)
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Brzmi jakbyś miał ustawiony profil kolorów monitora w Windowsie, który nie odpowiada stanowi rzeczywistemu. Pogrzeb w Panelu Sterowania i ustaw profil na sRGB.
    Statystycznie rzecz biorąc ja i mój pies mamy po trzy nogi.
    Moja galeria i fotoblog: http://jarekdziedzic.com/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ALE JAJA!

Zdjęcia zapisane na dysk i otwarte w IrfanView wyglądają normalnie, z takimi przejściami tonalnymi, jakie być powinny.

Natomiast zdjęcia przeglądanie w Firefoksie i, co gorsza, wywoływane w Lightroomie, wyglądają tragicznie.

Czyli wiem, że to nie o monitor chodzi (uff!). No właśnie, tylko o co?
    to sprawdz, czy w we wlasciwosciach ekranu nie siedzi Ci jakis profil kolorow (Ustawienia -> Zawansowane -> Zarządzanie kolorami)
    jezeli cos tam jest, a nie kalibrowales ekranu to usun

SRGB bym tam nie ustawial, poniewaz ten profil to przestrzen kolorow (przy przeksztalceniach) a nie profil urzadzenia wyjsciowego (mozna sprawdzic wlaczac DisplayProfile.exe i go wybierajac)

Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Czy dobrze rozumiem, że jak się nie używa jedynie słusznego systemu to nie da się kalibrować monitora?
    da sie - w Mac OSX jest to w systemie juz wystarczy kalibrator podlaczyc
    Ostatnio edytowane przez cra3y ; 10.10.10 o 19:07 Powód: Automatyczne scalenie postów
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

darkelf
    Gość
    Miałem nawet dopisać w nawiasach, że przez jedynie słuszny mam na myśli Windows lub Maca

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Miałem nawet dopisać w nawiasach, że przez jedynie słuszny mam na myśli Windows lub Maca
    i tu sie mylisz

http://www.argyllcms.com/

http://lprof.sourceforge.net/

do kalibrowania i zarządzania profilami kolorow
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    ...Ustawienia -> Zawansowane -> Zarządzanie kolorami...
    Sorry za lamerskie pytanie, ale... gdzie są te "Ustawienia"? Mam Windowsa 7 i tutaj wszystko jest inaczej.
    Dobra, już mam.
    Już jest wszystko OK. Faktycznie, był jakiś profil ICC monitora (sRGB Dell coś tam). Teraz sobie przypomniałem, że jakiś czas temu Windows znalazł jakąś aktualizację oprogramowania do mojego monitora, pytał, czy ściągnąć, a ja zatwierdziłem. Po usunięciu tego g**** jest tak, jak było wcześniej.

Dzięki wszystkim!
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 10.10.10 o 19:29 Powód: Automatyczne scalenie postów
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    widocznie ten profil byl "z czapki"

popros kogos, kto ma kolorymetr w okolicy, zeby zrobil Ci profil i bedziesz mial spokoj. windows 7 ma to do siebie, ze dopracowano tam mgmt kolorow (w xp trzeba programiku, ktory to zaladuje lub apletu Color, ktory trzeba doinstalowac ekstra).
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)