Wśród maszynistów największym autorytetem cieszą się ci od parowozów
Tylko samobójca ekonomiczny może dziś myśleć o sprzęcie bez af. Ewentualnie producent tak zwanej biżuterii foto, jaką jest...
Tak. Z pewnością nie dla jakości zdjęć, chyba że wierzą w voodoo.
Taaa... Lans lansem, ale pokaż mi Janko na rynku foto dalmierz z wymienna optyką i z FF innej firmy (czyli epson odpada). I akurat nie ruszają mnie dalsze wywody pt. "małe lustrzanki i wspaniała jakość" albo "cudowny LX od panasa czy inne mikrusy". Pomijam też fakt, że modele 8.x Leica zbierały dość niepochlebne opinie m.in. za jakość obrazka właśnie.
Niektórzy wolą po prostu dalmierz od lustra, a że mają przy okazji worek forsy na to, żeby go wydać na małe, niemieckie cuś z podpinanym jeszcze droższym małym cuś to ich problem.
Pozdrawiam
PS. A co do trwania przy "zamierzchłych czasach" w kontekście technologii, to się z tobą zgadzam. Choć MSZ pewien canon potwierdza regułę "stare, ale jare"![]()
"There's no such thing as free titties"
[QUOTE=
Tak. Z pewnością nie dla jakości zdjęć, chyba że wierzą w voodoo.[/QUOTE]
Akurat w temacie jakosci to Leica na pewno nie jest gorsza niz np. D3X, a z powodu braku filtra AA pewnie nawet ostrzejsza. Obiektywy tez ma jedne z najlepszych.
Ale zeby miec taka jakosc w lustrze to co musisz miec ze soba w torbie? 5kg sprzetu? Wielkosci walizki? Czy nie lepiej miec 1kg w kieszeniach?
No i wyjdz na ulice gdzies w Nairobi (albo na Pradze) z D3x i 35/1.4...
Dobra. Przepraszam za OT. Ale bylem do niedawna uzytkownikiem EP2 i naprawde wole MF w dalmierzu niz ten nieszczesny AF po kontrascie.
W takie miejsca łażę z sp350
Mnie tam generalnie mało co przeszkadza w osiąganiu fotoszczęścia, w szczególnych warunkach może być i komóra
Nie ma popytu więc nikt nie robi.
A co do jakości, obrazki z lejki są bardzo okej, ale nie bardziej, niż z tuzina różnych luster. No tak, lustro cięższe i większe...
czy wy jestescie naiwni ze po zmienie z 16 do 12 szumy wam zauwazalnie znikna??
szumy znikna zauwazalnie ale przy zmianie z 16 do 4mpx
wtedy dopiero mamy interpolacje 2 sasiednich pixeli do jednego
czyli zmniejszenie obrazka o 2x w pionie i poziomie
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb