Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 146

Wątek: E-p3

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Z MF już próbowali w systemie OM. Każdy, kto w tych czasach myśli poważnie o fotografii przy użyciu nowoczesnego technologicznie sprzętu, MUSI postawić na AF.
    Odwazne stwierdzenie.
    Pokolenia fotografow robilo zdjecia bez AF. W szkolach fotografii stawiaja ich za wzor do nasladowania...
    Myslisz, ze ludzie ktorzy wydaja kilka(nascie) tysiecy dolarow na Leica robia to wylacznie z proznosci?

M

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez M Zobacz posta
    Odwazne stwierdzenie.
    Pokolenia fotografow robilo zdjecia bez AF. W szkolach fotografii stawiaja ich za wzor do nasladowania...
    Wśród maszynistów największym autorytetem cieszą się ci od parowozów
    Tylko samobójca ekonomiczny może dziś myśleć o sprzęcie bez af. Ewentualnie producent tak zwanej biżuterii foto, jaką jest...
    Myslisz, ze ludzie ktorzy wydaja kilka(nascie) tysiecy dolarow na Leica robia to wylacznie z proznosci?
    Tak. Z pewnością nie dla jakości zdjęć, chyba że wierzą w voodoo.

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Tak. Z pewnością nie dla jakości zdjęć, chyba że wierzą w voodoo.
    Taaa... Lans lansem, ale pokaż mi Janko na rynku foto dalmierz z wymienna optyką i z FF innej firmy (czyli epson odpada). I akurat nie ruszają mnie dalsze wywody pt. "małe lustrzanki i wspaniała jakość" albo "cudowny LX od panasa czy inne mikrusy". Pomijam też fakt, że modele 8.x Leica zbierały dość niepochlebne opinie m.in. za jakość obrazka właśnie.
    Niektórzy wolą po prostu dalmierz od lustra, a że mają przy okazji worek forsy na to, żeby go wydać na małe, niemieckie cuś z podpinanym jeszcze droższym małym cuś to ich problem.

Pozdrawiam

PS. A co do trwania przy "zamierzchłych czasach" w kontekście technologii, to się z tobą zgadzam. Choć MSZ pewien canon potwierdza regułę "stare, ale jare"
    "There's no such thing as free titties"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    [QUOTE=
    Tak. Z pewnością nie dla jakości zdjęć, chyba że wierzą w voodoo.[/QUOTE]

Akurat w temacie jakosci to Leica na pewno nie jest gorsza niz np. D3X, a z powodu braku filtra AA pewnie nawet ostrzejsza. Obiektywy tez ma jedne z najlepszych.
    Ale zeby miec taka jakosc w lustrze to co musisz miec ze soba w torbie? 5kg sprzetu? Wielkosci walizki? Czy nie lepiej miec 1kg w kieszeniach?
    No i wyjdz na ulice gdzies w Nairobi (albo na Pradze) z D3x i 35/1.4...

Dobra. Przepraszam za OT. Ale bylem do niedawna uzytkownikiem EP2 i naprawde wole MF w dalmierzu niz ten nieszczesny AF po kontrascie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    No i wyjdz na ulice gdzies w Nairobi (albo na Pradze) z D3x i 35/1.4...
    W takie miejsca łażę z sp350
    Dobra. Przepraszam za OT. Ale bylem do niedawna uzytkownikiem EP2 i naprawde wole MF w dalmierzu niz ten nieszczesny AF po kontrascie.
    Mnie tam generalnie mało co przeszkadza w osiąganiu fotoszczęścia, w szczególnych warunkach może być i komóra
    Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    Taaa... Lans lansem, ale pokaż mi Janko na rynku foto dalmierz z wymienna optyką i z FF innej firmy (czyli epson odpada)
    Nie ma popytu więc nikt nie robi.
    A co do jakości, obrazki z lejki są bardzo okej, ale nie bardziej, niż z tuzina różnych luster. No tak, lustro cięższe i większe...

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Janko troszeczkę poczeka
    Myślę,że nie będzie miał problemu - porzondzi sobie u siebie w wątku dłużej.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Marcin510
    Gość
    czy wy jestescie naiwni ze po zmienie z 16 do 12 szumy wam zauwazalnie znikna??

szumy znikna zauwazalnie ale przy zmianie z 16 do 4mpx

wtedy dopiero mamy interpolacje 2 sasiednich pixeli do jednego

czyli zmniejszenie obrazka o 2x w pionie i poziomie

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510 Zobacz posta

szumy znikna zauwazalnie ale przy zmianie z 16 do 4mpx

wtedy dopiero mamy interpolacje 2 sasiednich pixeli do jednego

czyli zmniejszenie obrazka o 2x w pionie i poziomie
    Czyli tak na okrągło zamiast odszumionej pocztówki będzie odszumiona kartka ze szkolnego zeszytu na codzień to istotny zysk w jakości przecież...

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510 Zobacz posta
    Czy wy jesteście naiwni, ze po zmianie z 12 do 16 Mpx szumy wam zauważalnie urosną??
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Myślę,że nie będzie miał problemu - porzondzi sobie u siebie w wątku dłużej.
    He, fajne to - wystarczy założyć wątek żeby sobie porządzić

A tak na marginesie, luty to będzie za chwilę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Nie znam tych ludzi, więc nie wiem, czym spowodowany jest ich wybór. Na pewno nie jest to jednak wybór nowoczesnego technologicznie sprzętu i na pewno są oni w mniejszości.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów