Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 146

Wątek: E-p3

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Po co komu 18 Mpx na tak małej matrycy?
    Żeby tysiące wybrało, dziesiątki doceniły, a jednostki narzekały

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Na niskich iso ostre szkła zabłyszczą a w ciemnościach... do czasu specyfikacji e-p3 miałem nadzieję, że gf2/pl2 skroją na 12 MPx w procesie gh2.
    Teraz już chyba wszystko jasne, ale za bardzo się tym nie przejmuję i kiedy mi potrzeba wrzucam 3200 na... LX3 ale szczerze zawiodłem się na Oly/Panas, że nie dotrzymali słowa i dalej bawią się w MPx zamiast poprawić światła, np.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Na niskich iso ostre szkła zabłyszczą a w ciemnościach... do czasu specyfikacji e-p3 miałem nadzieję, że gf2/pl2 skroją na 12 MPx w procesie gh2.
    Teraz już chyba wszystko jasne, ale za bardzo się tym nie przejmuję i kiedy mi potrzeba wrzucam 3200 na... LX3 ale szczerze zawiodłem się na Oly/Panas, że nie dotrzymali słowa i dalej bawią się w MPx zamiast poprawić światła, np.
    A w czym ci przeszkadza 18 czy nawet 50Mpix? Zawsze lepiej mieć więcej niż mniej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Z tego co wiem, to:
    - w menu mozna wybrac JPG o mniejszej rozdzielczosci
    - a RAW w pelnej to zrodlo, ktora mozna odszumic, obrobic, wyostrzyc i zapisac w porzadanej rozdzielczosci

Oczywiscie sa pewne granice, np. szklo, ale z tego co czytalem w klasyce odszumiania - to wiekszy szum ze wzgledu na wieksza liczbe Mpx - niczemu nie szkodzi. NIE MA SENSU porownywanie szumu w podgladzie 100%. Jedynie porownac wynik koncowy, w mniejszej rozdzielczosci. I najczesciej wtedy nowsza matryca, niby bardziej szumiaca - wypada lepiej.

Ile bylo placzu z nowymi Canonami XXd. A potem sie okazalo, ze nie taki diable straszny.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Z tego co wiem, to:
    - w menu mozna wybrac JPG o mniejszej rozdzielczosci
    - a RAW w pelnej to zrodlo, ktora mozna odszumic, obrobic, wyostrzyc i zapisac w porzadanej rozdzielczosci

Oczywiscie sa pewne granice, np. szklo, ale z tego co czytalem w klasyce odszumiania - to wiekszy szum ze wzgledu na wieksza liczbe Mpx - niczemu nie szkodzi. NIE MA SENSU porownywanie szumu w podgladzie 100%. Jedynie porownac wynik koncowy, w mniejszej rozdzielczosci. I najczesciej wtedy nowsza matryca, niby bardziej szumiaca - wypada lepiej.

Ile bylo placzu z nowymi Canonami XXd. A potem sie okazalo, ze nie taki diable straszny.
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - zmniejszenie obrazka z RAW-a w obróbce o np. połowę pozwala pozbyć się szumu wynikającego z zagęszczenia matrycy?
    Była by to bardzo dobra wiadomość. W dużym formacie 30x45 drukuję tylko pojedyncze wybrane zdjęcia.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Awatar fugas
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tak się zastanawiam jak można było wypuścić na rynek Nikona D3s z 12 MPx - przecież można było dać 120 MPx i cytuję:"...odszumic, obrobic, wyostrzyc..." - pełen orgazm nieprawdaż?
    JPEG - ulubiony format gospodyń domowych

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - zmniejszenie obrazka z RAW-a w obróbce o np. połowę pozwala pozbyć się szumu wynikającego z zagęszczenia matrycy?
    Tak. Na nizszych ISO ma sie zysk rozdzielczosci (o ile szklo ja daje), a wyzsze nadaja sie na zmniejszenie rozdzielczosci.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Chyba jeszcze za wcześnie na modułowca, ja spodziewałbym się go za jakieś 2-3 lata, tj. po sprzedaniu zapasu E-5.

Pozdrawiam AP.

PS. Mój błąd - mialo być 16.
    Żeby sobie zmniejszyc i mieć ładny obrazek, ale w razie potrzeby mieć z czego kadrować.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez fugas Zobacz posta
    Tak się zastanawiam jak można było wypuścić na rynek Nikona D3s z 12 MPx - przecież można było dać 120 MPx i cytuję:"...odszumic, obrobic, wyostrzyc..." - pełen orgazm nieprawdaż?
    ale przy 120MPIx za nic by 9kl/sek nie uciągnął
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 12.10.10 o 13:21 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Jeśli po zmniejszeniu do 12 mpx szum będzie choćby odrobinę mniejszy, niż w dotychczasowych matrycach, to jak najbardziej warto mieć 18 mpx w zapasie. Tym bardziej, że ilość detali na zdjęciu zmniejszonego z 18 do 12 mpx jest nieporównywalnie większa, niż z matrycy 12 mpx. O ile nie wykręcą jakiegoś numeru ze zbyt silnym filtrem AA.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar fugas
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jeśli po zmniejszeniu do 12 mpx szum będzie choćby odrobinę mniejszy, niż w dotychczasowych matrycach, to jak najbardziej warto mieć 18 mpx w zapasie. Tym bardziej, że ilość detali na zdjęciu zmniejszonego z 18 do 12 mpx jest nieporównywalnie większa, niż z matrycy 12 mpx. O ile nie wykręcą jakiegoś numeru ze zbyt silnym filtrem AA.
    Ludzie, zlitujcie się! Czy Wy widzicie tylko "szumy". Na jakość zdjęć składa się: odwzorowanie koloru, dynamika, tonalność (płynność przejść w odcieniach) i odwzorowanie szczegółu. Zakłócenia elektroniczne powstające przy wzmacnianiu czułości to wszystko zabijają. Im mniejsze rejestratory (przy tej samej technologii) tym mniejsza czułość i bardziej trzeba wzmacniać sygnał. Tzw. "odszumianie" nie przywróci strat powstałych w obrazie.
    JPEG - ulubiony format gospodyń domowych

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów