Cena będzie blisko 4k jak mówi The Zoom. Jeśli na zachodzie kosztuje 600 funciaków to w Polsce 600 funciaków plus narzut a więc coś koło 4k IMO.
Cena będzie blisko 4k jak mówi The Zoom. Jeśli na zachodzie kosztuje 600 funciaków to w Polsce 600 funciaków plus narzut a więc coś koło 4k IMO.
O czym Ty piszesz? 25/1,4 kosztuje w Polsce niemal 4k. Nie bierz pod uwagę cen z USArmy bo to bez sensu. 12-60 w USArmy będzie zdecydowanie tańszy niż na naszym kontynencie. Kurs dolara pogłębia tylko przepaść.Zamieszczone przez P
ceny nie sa jeszcze znane. wszystko w tym sklepie czego cena nie jest znana kosztuje 566 albo 1399 albo 399 funtow... robia se pozycjonowanie w googlach
I'm so happy with my new black body.
Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/
3,6-3,7-kPLN za Summiluxa, czyli trochę mniej niż Twoja cena za 12-60, no nie?Zamieszczone przez The z00m
Ponieważ mam już 14-54, wolałbym po stokroć dokupić do niego Summiluxa niż zamieniać na 12-60.
Pozdrawiam,
Piotr.
tez stwierdzilem ze zostawiam 14-54, 11-22 co mam (kiepsko sprzedac, a 2 mm to juz malo roznicy...), lepiej kupic 50-200...
ale planuje kupowac w usa na gwiazdke new e-1 (bedzie transport) moge kupic w kicie.. i U know... z przebitka odstapie
- o ile oczywiscie bedzie kasa i aparat w dobrej cenie i plan wypali...
I'm so happy with my new black body.
Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/
Super pomysł! Nabyć dziadka++ w kicie i pozbyć się 12-60. To może mieć sensZamieszczone przez konukera
![]()
Pozdrawiam,
Piotr.
To jest Twoja poprzednia wypowiedź:Zamieszczone przez P
Jasno z niej wynika, że stawiasz na szali z jednej strony 12-60 z drugiej 25/1,4 i 14-54. Dostrzegasz to czy nie bardzo? Dziwny jest ten świat i ludzie na nim żyjący...Zamieszczone przez P
![]()
No i? Trzeci raz ci tłumaczę, że właśnie tak stawiam sprawę i wolę (osobiście, subiektywnie, IMHO, itp. itd.) tę drugą opcjęZamieszczone przez The z00m
![]()
Pozdrawiam,
Piotr.
Nie chce mi się kolejno cytować Twoich postów. Gdybyś napisał w pierwszym swoim poście do którego się odniosłem, że rozważasz swoją sytuację jako posiadacza 14-54 tematu by nie było. Ty zaś tego nie zrobiłeć, a Twój post jasno sugerował, że pod uwagę wziąłeś dwie propozycje zakupu wiążące się z wysupłaniem podobnej kwoty... 1) 12-60 lub 2) 14-54 oraz 25/1,4. Ja tylko Ci wskazałem, że... (i tu prosiłbym byś sobie odszukał mój post).Zamieszczone przez P
Pozostańmy więc w pokoju...
Co lepsze? Zastanawiam się, co zrobić gdy pojawi się 12-60 SWD. Chciałbym mieć szerszy od 14mm kąt, a idealny 7-14 jest za drogi. Zakup byłby w USA, więc w miarę możliwe ceny.
Albo kupić 11-22 do mojego 14-54.
Albo kupić 12-60 i sprzdać 14-54.
wersja 1.
+ nieco szerzej 1mm (odpowiednik 22mm contra 24mm)
+ na pewno optycznie lepiej (pytanie czy aż taka odczuwalna różnica)
+ 2 szkła to w razie awarii jednego mniejsza strata
+ szkła sprawdzone i dopracowane, więc mniejsza szansa na awarię
- trzeba targać ze sobą więcej szkieł i bawić się w zmienianie
- 2 x więcej filtrów, tym bardziej że 11-22 ma większą średnicę niż 14-54, więc ze starego polara tu pożytku nie będzie
wersja 2
+ jedno uniwersalne szkło, nie trzeba targać dwóch
+ prawdopodobnie cenowo korzystniejszy jest zakup 12-60 i sprzedaż 14-54 niż zakup 11-22 i zero złotówek ze sprzedaży
+ SWD
- gorsza jakość optyczna
- mniejszy zysk na szerokim końcu, w stosunku do 14-54
- ciemniej na długim końcu (choć i tak planuję zakup 50-200)
- filtry o większej średnicy niż 14-54 więc droższe (ale za to jeden a nie dwa, więc te z 14-54 można sprzedąć bądź przełożyć do przyszłego 50-200)
Pytanie co wybrać?
Chyba najpierw trzeba by dowiedzieć sie o ile będzie gorszy optycznie od 14-54 i 11-22, oraz jaki wzrost prędkości AF uzyskamy dzięki SWD.
I czy pojawi się na rynku do grudnia 2007 (znajomi przylatują z USA na Christmasy).
I ile będzie kosztował...
A może (ze względów ekonomicznych) kupić 11-22 i 50-200, a 14-54 sprzedać?
Zostanie dziura pomiędzy 22-50 ale krajobraz, wnętrza zrobię jednym, a portret drugim. Ewentualnie kupić jakąś stałkę która uzupełni dziurę. Sigmę 30 f/1.4 (jasno, jasno) albo ZD 35 (światło zbliżone do 14-54 na 35mm, a zyskuję macro).
???