Strona 30 z 34 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 339

Wątek: Zuiko 12-60 SWD

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Uhm... Chyba mam coś zepsute z forum... Tylko ja widzę swoje posty? Czy może zadałem zbyt głupie pytanie? :/
    "There's no such thing as free titties"

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez WildLight Zobacz posta
    Ale fakt z jedna rzecza sie zgadam w 100% jesli nie ma rys na filtrze to mysle ze nie jest tak zle ze mna i moge obyc sie bez tego.
    Radziłbym uważać z takim podejściem... to że do tej pory nic się nie stało nie znaczy że teraz też będzie ok (oczywiście nie życze Ci tego, odpukać!). Zwłaszcza, że to nie jest już tani obiektyw.
    Jeśli nie chcesz wydawać teraz kasy na ten filtr to chodź z założonym tulipanem (nie wiem jak głęboki jest w 12-60) i zakładaj dekielek przy każdej okazji
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Radziłbym uważać z takim podejściem... to że do tej pory nic się nie stało nie znaczy że teraz też będzie ok (oczywiście nie życze Ci tego, odpukać!). Zwłaszcza, że to nie jest już tani obiektyw.
    Jeśli nie chcesz wydawać teraz kasy na ten filtr to chodź z założonym tulipanem (nie wiem jak głęboki jest w 12-60) i zakładaj dekielek przy każdej okazji
    pozdrawiam
    Sie wie, mam nawyk zakladania dekla gdy nie uzywam aparatu/wkladam do torby oraz czesto mam tulipan. Z tego co wiem tulipan nie nalezy do glebokich cos na styl 14-42 z tego co widzialem na zdjeciach wiec nie jest zbytnio ochraniajacy przez uszkodzeniami mechanicznymi.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    Uhm... Chyba mam coś zepsute z forum... Tylko ja widzę swoje posty? Czy może zadałem zbyt głupie pytanie? :/
    Jesli Twoj obiektyw Cie w jakis sposob ogranicza to moment na zmiane obiektywu. Jesli nie zostan przy tym co masz. Ja gdyby nie to ze mam pewien plan na przyszlosc kupilbym 14-54 jako dla siebie.
    Ostatnio edytowane przez WildLight ; 11.07.08 o 12:18 Powód: Automatyczne scalenie postów

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Jak był Rajd Magurski to moja Hoya zaliczyła dwa kamyki - mimo że to był rajd zimowy. Obiektyw cały - hoya do kosza.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez WildLight Zobacz posta
    Jesli Twoj obiektyw Cie w jakis sposob ogranicza to moment na zmiane obiektywu. Jesli nie zostan przy tym co masz. Ja gdyby nie to ze mam pewien plan na przyszlosc kupilbym 14-54 jako dla siebie.
    Jeżeli chodzi o ograniczenia, to wiem, że przy 14mm (ekw. 28mm) da się wnętrza fotografować. Tylko podejrzewam, że przy 10/12mm (20/24mm) również się da, ba nawet nieco szerzej będzie. O fisz-aju raczej nie myślę, tylko mi się kalkulator w głowie włącza:
    - ZD 14-54mm - ok.1700zł
    - ZD 12-60mm - ok 2800zł
    - ZD 11-22mm - ok. 2500zł
    - Sigma 10-20mm - 1900zł
    - ZD 9-18mm (pieśń niedalekiej przyszłości) pewnie z 1200zł

Zakładam, że moim następnym body będzie raczej E-3 niż jakaś E-5xx. Na razie wycisnę wszystko co się da z mojej 410-ki. Mam tam jakiś 'roadmap' jeżeli chodzi o zakup obiektywów.
    Najpierw standardowy zoom, powiedzmy 14-54mm. Następna Sigma 30/1.4 (chyba, że przekonam się do ZD50; na warsztatach jakoś mi 50 nie podeszła - wydawało mi się, że Sigma lepiej radziła sobie z AF w słabym świetle, ale to było pierwsze macanie). Myślałem też o Sigmach 105/150, ale raczej nie wykorzystam ich ogniskowych.
    Później może 50-200 SWD, ale narazie na kitowego 40-15 ED nie narzekam.
    Stałki 14mm z dobym światłem mi brakuje, ale to nie post o narzekaniu.

I właśnie gdzieś w pośrodku tych zakupów jest miejsce dla szerokiego, jasnego szkła. Nie wiem, czy zainwestować od razu w 12-60mm i to wystarczyłoby mi jako uniwersalny zoom, również szkło do architektury (wliczając wnętrza)? Czy może kupić 14-54mm, a ewentualnie później dokupić coś szerokiego-jasnego (czyt. 11-22mm)? Ceny 11-22 i 12-60 są porównywalne. Znając życie, jak ktoś już kupił 12kę, to jeżeli myśli o czymś szerszym, to raczej 7-14 albo fiszaj.
    Ostatnio edytowane przez heyahero ; 11.07.08 o 13:40
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jesli sprawy sie tak maja jak piszesz myslae ze jednak rzucilbym sie na 12-60. Wieksza liczba szkiel ma swoje za i przeciw. Ja jako czlowiek leniwy nie chetnie lubie latac i przekladac szkla jak jestem na zdjeciach.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Podepnę się pod wątek, gdyż tematy poruszane są bliskie mojemu dylematowi. Niedługo powinienem być szczęśliwym posiadaczem ZD 12-60mm i nie wyobrażam sobie żeby nie zabezpieczyć obiektywu filtrem - tutaj moje pytanie:
    Znalazłem coś takiego jak na fotce poniżej - czy ktoś miał do czynienia/używa i może podzielić się opinią? Zastanawiam się czy brać ten (to jest UV), czy Marumi Super DHG lens protect (40% droższy).
    Chciałbym dodać że zainteresował mnie ten filtr ponieważ jest to ponoć też Marumi, DHG - czyli z przeznaczeniem do cyfrówek, tylko nigdzie nie mogę znaleźć konkretnego opisu...
    Ostatnio edytowane przez K_Puchatek ; 27.07.08 o 00:38
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    polecam: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=773563

jest tez gdzies watek na forum nikona (a moze canona) pokazujący co tania uvka robi z dobrym dszkiełkim (chyba 80-200 - ma ktoś linka?)
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ja nie potrzebuje linkow, ja tego doswiadczylam empirycznie... Fota pod slonce z filtrem [dobrym!] i bez... Wystarczy sprobowac...

Aczkolwiek nadal uzywam, ale nie non-stop.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    filtry UV owszem, ale w miejsca, gdzie spodziewamy sie trudnych warunkow, ktore moglby mechanicznie uszkodzic przednia soczewke obiektywu np raidy samochodowe itp.

a pozostalych przypadkach - szkodza - lepiej zalozyc porzadny tulipan, nawet, jak obiektyw ma "wejsc w mur" to tulipan to zatrzyma łamiąc sie itp. chroni tez przed przypadkowym wlozeniem palucha

PS: to nie dotyczy szkiel utlraszerokich, gdzie tulipan jest sladowy, a i ciezko na cos takiego UV zakrecic, bo bedzie winetowac.
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)