o ile mi wiadomo B+W są robione przez wycinanie plasterków z cylindra szklanego, a np. Hoya z szyby po prostu - ponoć to się przekłada na jakość (nie byłoby to dziwne w sumie)Zamieszczone przez Lailonn
o ile mi wiadomo B+W są robione przez wycinanie plasterków z cylindra szklanego, a np. Hoya z szyby po prostu - ponoć to się przekłada na jakość (nie byłoby to dziwne w sumie)Zamieszczone przez Lailonn
Laillon, filtr UV oprócz pogorszenia jakości optycznej każdego obiektywu nie wnosi NIC do zdjęcia. Pic na wodę, fotomontaż. Powodem tego jest fakt, że matryca aparatu cyfrowego po prostu nie rejestruje światła w tym zakresie. Być może wysoko w górach, gdzie jest sporo światła UV, ma to marginalne znaczenie, ale korzyści jakie wynikają ze zdjęcia filtra z obiektywu i tak są większe. W sklepach mówią że poprawia kontrast, ostrość (?) i chronią szkło i matrycę przed wypaleniem (?). Miałem filtr Hoya super HMC coś tam, za który dałem 75 zł, zupełnie wyrzucone w błoto. A jakie bliki piękne pod słońce robił ! MZ jedyne zastosowanie filtra które uzasadnia jego założenie to ochrona szkła przed uszkodzeniem, n.p. kiedy fotografujesz rajdy samochodowe - żeby głupi kamyk nie uwalił Ci szkła za parę klocków. Innego sobie nie wyobrażam. A już na pewno nie z HamąDołóż i kup porządny polar, będziesz bardziej zadowolony. Pozdrawiam !
Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !
Heh UV miałem właśnie tylko dla ochrony ale mnie irytowały ;] Dlatego teraz właśnie kupię coś dobrego(mam nadzieję ;P).
nie wiem czy tez zauwazyles, ale w mojej wypowiedzi bezpiecznie doradzam hoye z racji tego iz wiem ze nie jest to kiepski filtr, nie znam innych producentowZamieszczone przez mariush
ale mialem w mysli pewien test na ktory sie natknalem jakis czas tem a teraz go odnalazlem
aby ci pokazac
zobacz sobie tutaj
strona jest z z archive.org bo oryginalna jest chyba nie dostepna
http://www.kenandchristine.com/gallery/1054387/1
http://web.archive.org/web/200706301...lery/1054387/1
i widze jasno jaki obraz daje hoya, poza tym sam mam hoye
wiec chyba mam podstawy aby stwierdzac ze hoya to dobry wybor, szczegolnie ta z wysokiej polki bo np duzo drozszy tiffen cytuje "Tiffen suck up a storm here."
widzialem tez inne testy, nie chce mi sie szukac kolejnych potwierdzen
osobiscie twierdze ze te tanie hoye tez sa bardzo dobre, ale bezpieczne zalecilem ta droga) (sam mam i taka i taka)
napisz mi w ktorym momencie moje slowa sa bzdura?
zastanawiam sie skad wiesz ze inne filtry sa lepsze od hoyi?? przysnilo ci sie? czy moze sugerujesz sie po prostu cena? bo faktow nie widze
a chetnie bym zobaczyl bo tez chcialbym wiedziec dlaczego nasteponym razem mam kupic np b&w
na opiniach osob z for, szczegonie polskich nie polegam, bo ludzie rozne bzdury gadaja i czesto sami nie wiedza dlaczego, tym bardziej ja nie wiedzialbym komu ufac wiec szukam wielu testow w internecie aby wyrobic sobie zdanie i na ich podstawie sie wypowiadam, lub na podstawie wlasnych testow porownawczych a nie jakis widzimisie
Ciekawe, że drogie B+W nie zajmują samej czołówki. Ciekawe jak z polarami. Co prawda już wybrałem B+W(400zł) ale wolałbym się nie dowiadywać, że o 150zł tańsza Hoya jest lepsza/taka sama ;P Dziwne,że nikt takich akcesoriów nie testował...
Test na optycznych był krytykowany tutaj - MZ słusznie.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Tak, ten test był krytykowany tutaj za to, że badał blokowanie promieni UV przez filtry UV. Całkiem słusznieZamieszczone przez grizz
.
Bo blokowanie UV nie jest ważne w cyfróekach tak jak inne, zeczy które dany filtr daje np łatwość czyszczenia, flary, bliki?Zamieszczone przez JP
EOT. Odsyłam do stosownego tematu.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
u mnie jeszcze nie EOTZamieszczone przez grizz
wiem, że blokowanie UV w cyfrówkach nie ma znaczenia
temat czytałem
dziękuję więc za odsyłacz, ale nie skorzystam
napisałem, że test został skrytykowany za badanie PODSTAWOWEJ rzeczy, którą powinien badać
czy jest ona przydatna w cyfrówkach, czy nie - to inny temat
mam nadzieję, że jest to wystarczająco zrozumiałe