Strona 17 z 34 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 339

Wątek: Zuiko 12-60 SWD

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria
    na stronie 11 tego wątku sa wykresy MTF dla obiektywów. 14-54 i 12-60. Z czystej ciekawości chcę sie dowiedzieć- jak to czytać.. a raczej jak wnioskować na ich podstawie.

troche jest napisane na fotosite

Poproszę o wyjasnienie (lub link) - co pokazują pomarańczowe a co niebieskie linie na wykresach.

i dlaczego lewy wykres dla 12-60 jest przy F2.0 .. skoro on ma światło 2.8-3.5 ?

Pytanie może lamerskie, ale gdzie pogłębiać wiedzę jak nie tutaj .

Zastanawiam sie co napisac w liście do MC Kołaja: 14-54 vs 12-60. Oczywiście cena to jedno.
    14-54 jest jaśniejszy w całym zakresie. Z drugiej strony- zakres 12-60 czyni z niego absolutnie idealne podstawowe szkło, którego praktycznie można nie zdejmować z aparatu.
    I to nęci i to kusi.

Czy ktoś byłby uprzejmy podsumować PRAKTYCZNE wrażenia z uzytkownaia tych obiektywów?
    Zamierzam przypiąc je do 410. Wiem że 12-60 jest sporo cięższe i wyważenie aparatu będzie kiepskie.. coś za coś..

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan

Poproszę o wyjasnienie (lub link) - co pokazują pomarańczowe a co niebieskie linie na wykresach.

i dlaczego lewy wykres dla 12-60 jest przy F2.0 .. skoro on ma światło 2.8-3.5 ?
    To oczywiście jest błąd z tym 2.0

Linie niebieskie odpowiadają 20 parom linii na 1 milimetr (biała, czarna, biała, ...) a pomarańczowe 60 l/mm. Inne firmy np Sigma podają wykresy dla 10 l/mm oraz 30 l/mm.

Oś X to odległość od środka obiektywu za zewnątrz.
    Oś Y to spadek kontrastu - 100% wszystko jest idealne, 0% wszystko się zlewa w szarą masę czyli im więcej tym lepiej

Linie ciągłe oznaczone jako "S" i przerywane "M" dla danego koloru - to kontrast dla par linii, które są umieszczone równolegle lub prostopadle do promienia wychodzącego ze środka obiektywu

Niestety wykresy jakie są zamieszczane na stronach są tylko dla największej "dziury". Brakuje wykresów dla np F8 przez co nie zawsze można prawidłowo ocenić ostrość obiektywu np porównująć jakiś obiektyw profesjonalny przy F2.0 z obiektywem amatorskim przy F4.0 można dojść do wniosku, że ten amatorski niewiele ustępuje temu profesjonalnemu.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria
    Czyli obiektyw lepszy ma linie położone wyżej, możliwie blisko siebie i o jak najbardziej płaskim przebiegu
    A jakie są wnioski praktyczne??
    Spadek kontrastu na brzegach kadru - spadek ostrości. Co jeszcze z tego wykresu ?

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan
    Czyli obiektyw lepszy ma linie położone wyżej, możliwie blisko siebie i o jak najbardziej płaskim przebiegu
    A jakie są wnioski praktyczne??
    Spadek kontrastu na brzegach kadru - spadek ostrości. Co jeszcze z tego wykresu ?
    No to chyba wszystko

Pytanie tylko czy pomiary robione są dla światła monochromatycznego czy dla białego - wtedy aberacja chromatyczna wpływała by na rozmycie i spadek kontrastu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    skow - a gdzieś Ty się tutaj chował ? Nie wiedziałem, że jest tutaj też ktoś ze Szczecina - to świetnie - może znasz jeszcze jakichś szczecinian którzy tutaj bywają?
    Możnaby kiedyś jakieś wspólne focenia zorganizować - szczególnie nocne, kiedy trochę strach samemu po ulicach ze sprzętem się włóczyć.
    Pozdrawiam
    P.S. Dostałem dwa dni temu E-3 i 12-60mm jeśli miałbyś ochotę pomacać nie ma problemu - pisz

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez AndrzejSzczecin
    skow - a gdzieś Ty się tutaj chował ? Nie wiedziałem, że jest tutaj też ktoś ze Szczecina - to świetnie - może znasz jeszcze jakichś szczecinian którzy tutaj bywają?
    Możnaby kiedyś jakieś wspólne focenia zorganizować - szczególnie nocne, kiedy trochę strach samemu po ulicach ze sprzętem się włóczyć.
    Pozdrawiam
    P.S. Dostałem dwa dni temu E-3 i 12-60mm jeśli miałbyś ochotę pomacać nie ma problemu - pisz
    12-60 to bym nawet kiedys z chęcią pomacał ale niektórzy ostrzegają przed tym - kto macał musi kupić (więc na razie może nie)

OT. Na forum już jestem od 2 lat ale ze Szczecina to tylko jest nas dwóch (w miarę aktywnych). We wrześniu w Międzyzdrojach to chyba nikogo nie było z forum.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow
    12-60 to bym nawet kiedys z chęcią pomacał ale niektórzy ostrzegają przed tym - kto macał musi kupić (więc na razie może nie)
    Na razie z kupieniem samego obiektywu ( u nas w PL) jest "pewien" problem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez AndrzejSzczecin
    Pozdrawiam

OT. Na forum już jestem od 2 lat ale ze Szczecina to tylko jest nas dwóch (w miarę aktywnych). We wrześniu w Międzyzdrojach to chyba nikogo nie było z forum.
    Własnie - jakoś termin wrześniowy mi umknął - sporo delegacji w tym czasie było i trochę żałuję, że nie byłem w Mizdrojach - ale na organizowaną dla OlympusClubu przez Jacka prezentację E-3 się wybieram

12-60 to faktycznie świetna maszyna ( jak tylko będzie dostępny 50-200SWD to i tego dziada wciągnę )- więc się nie dziwię że strach oglądać - jak tylko się poukładam z pracą i obowiązkami świątecznymi to zabieram się za focenie na całego - kilka planów już mam
    Jak będziesz miał ochotę się kiedyś zabrać to pisz na maila andrzejcz@post.pl podam Ci dokładniejsze namiary i ustalimy jakiś termin.
    Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

OT

1 k2 Szczecin
    2 Arekk Szczecin
    3 prorok szczecin
    4 Henryk Silko Szczecin
    5 blackday_ szczecin
    6 Arturn Szczecin
    7 donwiki Szczecin
    8 tomasc Szczecin
    9 lbear Szczecin
    10 Wookie Szczecin
    11 bbt Szczecin
    12 Rick van Dyke Szczecin
    13 maxsus Szczecin
    14 michal_m szczecin
    15 kali szczecin
    16 SilentWolf_Szn Szczecin
    17 stuff75 Szczecin
    18 Boskib_ Szczecin
    19 ralff Szczecin
    20 micky Szczecin
    21 Werwolf Szczecin
    22 tomekmoc Szczecin
    23 jarckon Szczecin
    24 nec szczecin
    25 skow Szczecin
    26 Zbynio Szczecin
    27 szuwarek Szczecin
    28 Matchbox Szczecin
    29 bisag Szczecin
    30 AndrzejSzczecin Szczecin
    31 Rad.ek Szczecin
    32 czyzio Szczecin
    33 FARGO Szczecin
    34 Husker Szczecin
    35 piter773 Szczecin
    36 rpoznan Szczecin
    37 djlukas1983 Szczecin
    38 pauldill Szczecin
    39 konap Szczecin
    40 p.figiel Szczecin

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    OT. W miarę aktywni czyli napisali coś w przeciągu ostatniego miesiąca i ze średnią powyżej jednego posta na tydzień.

14 osób ze Szczecina napisało coś w 2007
    w tym tylko 4 ma na koncie więcej niż 10 postów.