Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Czy potraficie jeszcze normalnie patrzeć na zdjęcia? [wieczór 16]

| OlyJedi Awatar janek222
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja galerię przeglądam tylko jak mnie jakaś miniaturka na głównej zainteresuje. Wtedy to zastanawiam się jak technicznie takie zdjęcie zrobić...

Ale też jestem niestety spaczony pod kątem kompozycji, przechyłów i ostrości. Jak widzę teraz wspomniane błędy to zdjęcie jest pozamiatane, bo zamiast o przekazie myślę o tym błędzie.
    Jak ktoś mądry powiedział - 'Ignorance is bliss', i to się chyba sprawdza w większości dziedzin życia...
    FL50 zapinane czasem do Fuji X-T4...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    da sie rozgraniczyc:

1) jak pojawia sie nowa pucha/szklo i szukam sampli, to staje sie techniczny i szukam na zdjeciach (samplach) dziury w calym

2) jezeli nie 1, to zupelnie mnie nie interesuje jak obrabiane, czym robione - ma mnie zdjecie ując. tzn nie bede sie zachwycal gniotem kadłubków z wakacji (poobcinane konczyny), poniewaz nie towarzysza temu ogladaniu emocje, co np. wlascicielom zdjecia (np. towarzyszyla im chwila upojenia itp i dobrze to wspominaja)

co trzeba zrobic, zeby tak miec? przestac focic (u mnie dwa lata)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Jak w temacie. Mam wrażenie, że jestem totalnie zmanierowany. Nie potrafię "niefotograficznym" okiem spojrzeć i ocenić zdjęcia. Patrzę w oko dopatrując się jak zdjęcie było świecone (odbicia blend, błyskaczy itp.). Analizuję cienie, kompozycję, obróbkę itp, itd.

Doszedłem do wniosku, że czyni mnie to kaleką. Nie umiem normalnie odbierać zdjęć. Normalnie, czyli tak jak ktoś, kto nie jest zapalonym fotografistą. Nie potrafię nawet zdjęć rodzinnych, albumowych oglądać "normalnie".

Wy też macie z tym problem?
    To się nazywa zboczenie zawodowe Ja tak mam np z pracami graficznymi

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Jak w temacie. Mam wrażenie, że jestem totalnie zmanierowany. Nie potrafię "niefotograficznym" okiem spojrzeć i ocenić zdjęcia. Patrzę w oko dopatrując się jak zdjęcie było świecone (odbicia blend, błyskaczy itp.). Analizuję cienie, kompozycję, obróbkę itp, itd.

Doszedłem do wniosku, że czyni mnie to kaleką. Nie umiem normalnie odbierać zdjęć. Normalnie, czyli tak jak ktoś, kto nie jest zapalonym fotografistą. Nie potrafię nawet zdjęć rodzinnych, albumowych oglądać "normalnie".

Wy też macie z tym problem?
    Hmmm nie mam... a raczej mam, ale trochę inaczej tzn... patrzę technicznie na zdjęcie blabla światłoe, blabla, cięcia, blabla... do czasu aż nie zobaczę dobrego zdjęcia... wtedy jest JEJ świetna fota i dopiero jak się skupię to mogę na siłę wyłuskiwac rózne elementy, ale odbiór cały czas pozostaje pozytywny.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Wnioski z tego wątka są raczej smutne - przeważająca większość osób przyznaje się do tego, że nie potrafi patrzeć na fotografie jak na fotografie. Zjawisko typowe dla forów fotograficznych. Widać to później w komentarzach, ocenach, itp.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Wnioski z tego wątka są raczej smutne - przeważająca większość osób przyznaje się do tego, że nie potrafi patrzeć na fotografie jak na fotografie. Zjawisko typowe dla forów fotograficznych. Widać to później w komentarzach, ocenach, itp.
    Przesadzasz, wypowiedziało się raptem kilka osób (chociaż już na tej podstawie możesz jakieś wnioski wyciągnąć). Ja osobiście nie mam z tym problemów, technikalia mnie nie interesują (no może czasami).
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    W mojej wypowiedzi także nic nie ma o technikaliach, jedynie o rozpoznawalności pewnych ujęć i wszędobylskim kopiowaniu innych miast tworzenia czegoś nowego lub chociażby twórczej ewolucji wzorców. Otaczająca nas i wciskająca się z każdego medium fotografia jest zwyczajnie nudna przez swoją przewidywalność.

Obserwuję sobie studenciaków z mojej (byłej już) grupy foto i widzę co ich interesuje w fotografii. Laski, glamurki i kotleciki, nic więcej. Żadnego twórczego myślenia i rozwoju. Dla nich zmiana laski przed obiektywem to już jest inne nowe podejście (bez zmiany światła i tła). Liczy się tylko kasa i podboje. Ostatnie przeszli samych siebie i zaczęli pobierać kasę od modelek robiąc im zdjęcia w uczelnianym studio na uczelnianym sprzęcie, jak widać etyki też zero. Właśnie m.in. dlatego już nie jestem w tej grupie.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 7.10.10 o 10:01

| OlyJedi Awatar ehosonda
    Mieszka w
    WRO
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    heh,
    to pytanie, to pulapka. Trudno na nie odpowiedziec jednoznacznie. Takie "nigdy nie mów nigdy" po czym stwierdzasz: ja nigdy tak nie mówie. Okej, nie w tym rzecz. Wazna jest intencja.
    Zamiast tego co napisales, stwierdzilbym raczej, ze z czasem zaczynam patrzec na zdjecia bardziej swiadomie. I chyba na razie mi to pomaga. Staram sie nie fiksowac. Wole lapac dystans, ale jestem tylko czlowiekiem

coffee time

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ja piszę o tym, że "oglądanie" zdjęcia w sposób opisany przez Rafała i inne osoby pozbawia fotografię jej istoty.
    To tak jakby pójść na pizzę i zamiast myśleć "dobra/niedobra/za ostra/przypalona" myśleć "dałbym ciut więcej oregano i ciut mniej oliwy i byłaby doskonała", "ciekawe ile mąki dają do ciasta", "przypalona... pewnie mają stary piec", itp. Kto tak konsumuje pizzę?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Ja piszę o tym, że "oglądanie" zdjęcia w sposób opisany przez Rafała i inne osoby pozbawia fotografię jej istoty.
    To tak jakby pójść na pizzę i zamiast myśleć "dobra/niedobra/za ostra/przypalona" myśleć "dałbym ciut więcej oregano i ciut mniej oliwy i byłaby doskonała", "ciekawe ile mąki dają do ciasta", "przypalona... pewnie mają stary piec", itp. Kto tak konsumuje pizzę?
    I masz racje i nie masz.Tu na forum uczymy sie te pizze przygotowac tak,zeby byla najsmaczniejsza dla wiekszosci.Forum to wg mnie zaplecze gdzie pytamy jakie skladniki w jakich proporcjach dac,zeby byla najlepsza,rownoczesnie podajac swoj produkt.Forum to nie galeria,gdzie upajamy sie smakiem.Wiec nie masz racji w przypadku ogladania zdjec na forum w watkach,a masz racje ogladajac fotki na wystawie,chociaz majac jakies wrazenia smakowe pozniej stwierdzasz,ze oregano bylo niepotrzebne.