Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: 12-60 - na co zwrócić uwagę przy kupnie?

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rol6 Zobacz posta
    .....

Po wyłączeniu aparatu skala odległości na obiektywie niezależnie od jej ustawienia przed wyłączeniem powinna się ustawić na prawym końcu skali za oznaczeniem nieskończoności.

......

Skala odległości często zostawała na miejscu (ostatnim miejscu ostrzenia) mimo wyłączenia aparatu.
    Gdy objawy zaczęły się nasilać wysłałem go do serwisu skąd wrócił naprawiomy i pięknie wyczyszczony.
    nie do końca tak jest

aby obiektyw wrócił tak jak piszesz musi być załączona funkcja resetu obiektywu, inaczej obiektyw nawet nie ruszy.

Większość użyszkodników ma ja załączoną, ale są też osoby które o tym nie wiedzą pomimo "przeczytania" instrukcji obsługi

.

w E-3 jest to w :
    Menu
    kluczyk 1
    kluczyk A - AF/MF strzałka w prawo
    jedziemy w dól aż do ....
    RESETOBIEKT i ponownie strzałka w prawo ....

no i włączamy lub wyłączamy

koniec problemu

.
    Ostatnio edytowane przez Sebu$ ; 6.10.10 o 09:41
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

| OlyJedi Awatar rol6
    Mieszka w
    Skórzewo/Poznań
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Zgadzam się z Tobą.

Tylko w moim przypadku miałem włączony reset obiektywu, a obiektyw nie reagował (dokładnie nie zawsze reagował).

Można więc w ten sposób ocenić jego kondycję.
    OMD, kilka puszek i wiadro słoików

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie kupiłem jednak na miejscu, ponieważ musiałbym jeszcze czekać bez gwarancji terminu. Kupiłem od forumowiczki . Wszystko sprawdziłem według podanych wyżej kryteriów i działa wyśmienicie. Jedyna rzecz, jaką chciałbym skonsultować to bardzo delikatne "pyknięcie-przeskok" przy przechodzeniu przez ogniskową 25mm zarówno w jedną, jak i drugą stronę. Jest to bardzo delikatne i ucho musi być maksimum kilkanaście cm od obiektywu podczas testu, inaczej nic nie słychać, chociaż delikatnie czuć w palcach. W starszym 14-54 przechodzi czysto cały zakres.
    Czy mógłby ktoś sprawdzić, czy czuć przy przesuwaniu przez cały zakres ogniskowych jakiś delikatny przeskok, szczególnie na 25 mm?
    Obiektyw ma gwarancję więc w razie czego mógłbym wysłać do serwisu, ale nie chcę się wygłupiać, jeśli to normalne.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ponawiam pytanie z poprzedniego postu do użytkowników obiektywu 12-60, czy ten delikatny przeskok występuje w waszych obiektywach?

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rah Zobacz posta
    Ponawiam pytanie z poprzedniego postu do użytkowników obiektywu 12-60, czy ten delikatny przeskok występuje w waszych obiektywach?
    u mnie jest płynne, nic nie skacze nic się nie zawiesza.... szkło ideał normalnie

chciałem usłyszeć ten dźwięk i sztuczki magiczki, czarodziejki i jak się nie znalazły tak ich ni mo ... ale przy zooooomowniu z 12 na 60 i na odwrót jedyne co to słychać to zasyssssssane powietrze a raczej wypchanie go

czy jakoś tak
    .

p.s. szkło bajka normlanie
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sebu$ Zobacz posta
    u mnie jest płynne, nic nie skacze nic się nie zawiesza.... szkło ideał normalnie

chciałem usłyszeć ten dźwięk i sztuczki magiczki, czarodziejki i jak się nie znalazły tak ich ni mo ... ale przy zooooomowniu z 12 na 60 i na odwrót jedyne co to słychać to zasyssssssane powietrze a raczej wypchanie go

czy jakoś tak
    .

p.s. szkło bajka normlanie
    U mnie to samo, żadnych skoków, śmiga płynnie.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Też tak mam. Nie jest to żadna wada a jedynie wysuwające się plastikowe elementy układu optycznego przy zoomowaniu.
    Mam tak od roku i jeszcze się od tej pory nie chce zepsuć

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tobik Zobacz posta
    Też tak mam. Nie jest to żadna wada a jedynie wysuwające się plastikowe elementy układu optycznego przy zoomowaniu.
    Mam tak od roku i jeszcze się od tej pory nie chce zepsuć
    Masz to przy przechodzeniu przez 25 mm czy przy innej ogniskowej? Jak kręcę od 60 do załóżmy 27-28mm to nic nie przeskakuje, to samo od 12 do 22-23 i w drugie strony też cisza. Jednak przy przejściu przez 25mm lekko coś przeskoczy.

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dokładnie tak. W okolicach 25 mm - odkręcałem obiektyw od body i zaglądałem do środka przy zoomowaniu i pewne plastikowe elementy właśnie przy tej ogniskowej się wysuwały i rozkładały co powodowało bardzo lekki oddźwięk ale nic nie klekotało i było ładnie spasowane. Jak dla mnie to zbędnie się martwisz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tobik Zobacz posta
    Dokładnie tak. W okolicach 25 mm - odkręcałem obiektyw od body i zaglądałem do środka przy zoomowaniu i pewne plastikowe elementy właśnie przy tej ogniskowej się wysuwały i rozkładały co powodowało bardzo lekki oddźwięk ale nic nie klekotało i było ładnie spasowane. Jak dla mnie to zbędnie się martwisz.
    Dzięki Tobik za słowa uspokojenia, zostaje mi tylko cieszyć się i używać, bo szkiełko jest przecudowne.