Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Problemy z AF - E-3 (Mile widziani posiadacze)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Czy zawsze robiłeś zdjęcia z małą przysłoną, bo zapewne tak robisz portrety? Może po ustawieniu ostrości podczas wykonywania zdjęcia masz tendencję do "gibnięcia się" i ostrość ucieka z obiektu? Najlepszym sposobem sprawdzenia jest ustawić aparat na statywie i przed obiektyw kilka baterii paluszków w różnych odległościach po skosie, ustawić ostrość np. na środkowy, opóźnić migawkę o 2 s pstryknąć i zobaczyć efekt. Będziesz miał odpowiedź, czy to sprzęt, czy ty.
    Jak fotografowałeś widoczki, czy robaczki to zapewne na większej przysłonie i wtedy gibanie tak nie przeszkadza.
    Po teście na statywie spróbuj zrobić zdjęcie baterii z ręki przy tej samej przysłonie.

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Z tym, że dopóki fotografowałem widoczki i roślinko/robaczki to występowało to niezmiernie rzadko nawet na tym sofcie. No i jak napisałem, stojący obok kumpel z D300 uzyskał podobnie kiepskie rezultaty.

Gdybym ja miał pudła a on prawie wcale to bym rzucał korpusem ale skoro obaj wyszliśmy podobnie, to trochę zgłupiałem...
    Niestety przypadłość o której pisałeś na początku stwierdziłem w topowym zestawie: E-3+150/2. Trafienie w nieruchomy punkt to była loteria, o poruszających się obiektach mogłem zapomnieć.
    To była wina E-3 (soft 1,4) bo E-400 trafiał częściej ale wiadomo, że starsze modele miały słaby AF i cały zestaw chodził bardzo wolno.
    Najbardziej mnie wkurzało, że miałem potwierdzenie ustawienia ostrości a ostrości nie było tam gdzie wycelowany był punkt AF. Gdyby to był "normalny" BF lub FF to pewnie serwis załatwiłby sprawę. W tym jednak przypadku AF zachowywał się jak pijany zając w kapuście i po tygodniu testów E-3 wylądował w szufladzie i dalej używałem tylko E-400.

Jeśli chodzi o D300 to sprawa jest inna. Najczęściej te modele mają wady BF/FF i najczęściej mikroregulacja wystarcza do pozbycia się kłopotów z celnością (zakładam, że użytkownik wie jak się posługiwać aparatem bo nieumiejętne celowanie, złe ustawienia w menu AF też mogą być przyczyną wielu kłopotów). W moim D300 mam na stałe ustawienie mikroregulacji AF na -18 i trafienia są idealne. Jeśli puszka potwierdzi ustawienie ostrości to ta ostrość jest tam gdzie trzeba.

Podsumowując.
    Jeśli sprzęt nie działa jak trzeba to zawsze zaczynam szukać błędów od siebie (czy dobrze celuję, czy znam dobrze logikę ustawień konkretnego modelu, zobacz instrukcję obsługi Canona 7D, nie wiem po co tak komplikować ustawienia AF), dopiero po wyeliminowaniu swoich pomyłek szukam niedoskonałości sprzętu.
    Jeśli masz taki egzemplarz E-3 to nic tylko go zmienić

Mieszka w
    Poznań/Przeźmierowo
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Posiadam e-3 i nie zauważyłem problemów z AF
    Bardzo prawdopodobne może być to co już tutaj padło:
    przy fotografowaniu z małą GO łatwo lekko przesunąć aparat i stracić ostrość....
    Pozdrawiam,
    Paweł Bartniczak

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tak się zastanawiam właśnie czy to abym nie ja się ruszył w trakcie pstrykania, bo nie wykluczam, że chcąc lepiej skadrować lekko się przesuwam a przy f/2 daje to kiszkę. Sprawdzę AF na jakiś bateriach ze statywu

| OlyJedi Awatar niwi
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    rok temu oddałem e-3 do serwisu zgłaszając problemy z ostrością. Po powrocie aparatu z serwisu wydawało mi się, że wszystko jest ok lecz nie było. Pomogło dopiero przywrócenie FW 1.4 do 1.2. Teraz jest ok.
    pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    To tak na wszelki wypadek spytam. Jak wgrać starszy soft?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    To tak na wszelki wypadek spytam. Jak wgrać starszy soft?
    Zerknij do wątku wspominanego na poprzedniej stronie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Huh zanim go całego przeczytam i coś się dowiem to potrwa. Póki co myślę jak obiektywnie ocenić czy to ja czy aparat. Problem w tym, że ludzi i dynamiczne sceny fotografuję dopiero od softu 1.4 i nie mam porównania do 1.2 :/

Edit: przeczytałem całość i wygląda na to, że pomocne może być wysłanie body do serwisu. I tak miałem to zrobić, bo wypadałoby po 2 latach przegląd machnąć.
    Ostatnio edytowane przez Lailonn ; 6.10.10 o 00:55

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    u mnie wydaje sie w/w problem wystepuje z obiektywem 14-54 , ale tylko na krótkiej ogniskowej- jak robię testy wychodzi różnie-czasami strzela w punkt a czasami tuż za.Na średniej i długiej problemu nie ma.Wgrałem soft 1.4, ale żadnej róznicy nie widze , ale czasami jednak łapię sie na tym ze traktuje AF jak w analogach (włączony tylko centralny czujnik) i przy łapaniu na kontrastowych przedmiotach.Czujnik ma jednak male pole i wystarczy lekkie wahnięcie ręki na to jest na granicy głównego motywu i łapie ostrość tuż za.

Alleg_pl
    Gość
    Żeby osoby anty 4/3 się zbytnio nie podniecały dodam, że wypad nie był solo i kumpel z D300 poinformował o nawet większym % nieostrych fotek niż ja. Co więcej on także narzeka na sytuacje gdy przy świetnym świetle aparat nie ustawia dobrze ostrości np. przy portretach mimo, że wydawałoby się nie ma prawa nie trafić.
    trzeba mniej pic z kolegą, bo potem nawet aparaty maja kaca.

a tak serio. to tylko maszyna. ona nie mysli. wez na to poprawke