Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Problemy z AF - E-3 (Mile widziani posiadacze)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Problemy z AF - E-3 (Mile widziani posiadacze)

Posiadam to co widać w podpisie (miałem też 12-60) i ogólnie jestem bardziej niż zadowolony. Na tyle, że zbieram pieniądze na E-5.

Niestety szlag mnie momentami trafia z AFem. Niezależnie od obiektywu potrafi się nie wstrzelić w to co powinien. Czasami łapie ostrość na obiekcie obok miejsca, które wybrałem a czasami ni cholerę nie wiem gdzie jest ostrość. Co ciekawe potrafi robić tak zarówno w samo południe jak i w ciemnawym pomieszczeniu(tu rzecz jasna częściej).

O ile mogę zrozumieć brak 100% celności przy kiepskim świetle o tyle jeśli np. robię portret kogoś w samo południe to uzyskanie idealnego mydła jest chyba dziwne.

Teraz już zgłupiałem czy u mnie coś nie tak, czy ustawienia złe a może tak ma być i już? Gdybym miał na oko powiedzieć to przy kiepskim świetle potrafi zrobić mi tak z 30% spierniczonych zdjęć a to mnie nie bawi.

Problem występuje od chyba zawsze ale odżył po ostatnim wypadzie no i dopóki nie fotografowałem ludzi, to był sporadyczny.

Żeby osoby anty 4/3 się zbytnio nie podniecały dodam, że wypad nie był solo i kumpel z D300 poinformował o nawet większym % nieostrych fotek niż ja. Co więcej on także narzeka na sytuacje gdy przy świetnym świetle aparat nie ustawia dobrze ostrości np. przy portretach mimo, że wydawałoby się nie ma prawa nie trafić.

Z chęcią się dowiem czegoś o AF jako takim i mam nadzieję, że obędzie się bez awantur systemowych...
    Ostatnio edytowane przez Lailonn ; 5.10.10 o 02:20

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Możesz sobie powiedzieć ''ten typ tak ma'' i życ z tym dalej albo słać do serwisu X razy. Poczytaj na forum, jest kilka wątków na temat problemów z AF.

Pozdrawiam i życze duzo cierpliwosci
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    AF w E-3 faktycznie jest kulawy.
    Jeśli aparat masz na gwarancji, to możesz wysłać go do sewisu wraz z bardzo dokładnym opisem problemu i obiektywem/ami. U mnie sprawa była śmieszna. Wysłałem sam korpus, bo na szkło papierów już nie miałem. Dostałem puchę z powrotem po kilku dniach, wyczyszczona i lśniąca, a w pudełku wydruk z opisem sugerującym, że problemy z AF leżały po stronie obiektywu, który został naprawiony. A przecież żadnego szkła nie wysłałem...
    Coś jednak musieli majstrować przy puszce, bo odsetek przestrzelonych zdjęć się zmniejszył, przynajmniej z ZD 14-54. Problem zaczął występować natomiast przy ZD50/2.0, z którym aparat (a w zasadzie cały układ) ostrzył kilka przed a nie tam gdzie powinien. Bolączka, bo chciałoby się tego obiektywu używać częściej, ale przy pracy wiąże się to
    z zbyt dużym ryzykiem rozciapcianych zdjęć. Sprzęt już po gwarancji, więc serwis też już nie bardzo.
    Dlatego powiem Ci co ja zamierzam zrobić. Odnaleźć wątek, w którym gremialnie wylewaliśmy żale na AF w E-3. Tam jest link do wersji 1.2 oprogramowania puszki oraz opis wgrania go do aparatu. Jeśli wszystko będzie wciąż na swoim miejscu, to wgram FW1.2 i zobaczę co wtedy będzie się działo. Dla przypomnienia, problemy z AF najczęściej zaczęły występować po wgraniu oprogramowania w wersji 1.4.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Dlatego powiem Ci co ja zamierzam zrobić. Odnaleźć wątek, w którym gremialnie wylewaliśmy żale na AF w E-3. Tam jest link do wersji 1.2 oprogramowania puszki oraz opis wgrania go do aparatu. Jeśli wszystko będzie wciąż na swoim miejscu, to wgram FW1.2 i zobaczę co wtedy będzie się działo. Dla przypomnienia, problemy z AF najczęściej zaczęły występować po wgraniu oprogramowania w wersji 1.4.
    Zgadza się. Problemy z AF w E-3 zaczęły się od momentu wgrania FW 1.4. Wiele osób skarżyło się wtedy, że jest gorzej niż ze starym softem. Ja zrobiłem to co Eddie czyli wgrałem soft 1.2 podany w linku, w którymś z wątków. Ilość przestrzelonych fotek zmniejszyła się, ale problem nadal pozostał.

| OlyJedi Awatar caymer
    Mieszka w
    Lesko
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Jak masz na gwarancji ślij w serwis. U mnie w E-3 wyszło BF. Na tyle małe że z 14-54 nie odczuwałem tego prawie przez ponad rok. Coś mi czasami nie pasiło. Robisz grupowe w Kościele, a to badziewie ostrzyło na ołtarz. Nie za każdym razem, ale więcej niż parę razy odczułem taki objaw. Po kupieniu sigmy 30 wyszło szydło z worka. Strzelał jak kula w płot. Myślę nowa sigma, masę ludzi wysyła do kalibracji, ale z e-330 ostrzyła w punkt, z e-510 w punkt. Sama pucha E-3 do serwisu i odpukać jest bardzo dobrze.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Uzywam E3 w różnych sytuacjach, najczęściej jednak w kiepskim oświetleniu i nie stwierdziłem takich problemów poza tandemem sigma 30/1.4+E3, ale to też niezbyt często. W zależnosci od podpiętego obiektywu używam różnych ustawień AF (a raczej wyboru punktów), ale najczęsciej korzystam z tzw diamencika, czyli mocnego punktu centralnego ze wspomaganiem punktów sąsiednich. W takim ustawieniu praktycznie wszystkie zdjęcia mam ostre w punkt. Polecam popróbować róznych ustawień dla różnych szkieł i dobrać odpowiednie dla każdego z nich. Co dziwne, nawet zestaw 14-54 z E3 nie sprawia kłopotów z najnowszym softem w puszce (co u wielu jest powaznym problemem). Ogolnie z samego AF jestem bardzo zadowolony, jedynie połączenie E3 z 12-60 wkurza podczas ostrzenia, kiedy doostrza czasem w nieskończoność, a mnie ucieka świetny moment na scenie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Z tym, że dopóki fotografowałem widoczki i roślinko/robaczki to występowało to niezmiernie rzadko nawet na tym sofcie. No i jak napisałem, stojący obok kumpel z D300 uzyskał podobnie kiepskie rezultaty.

Gdybym ja miał pudła a on prawie wcale to bym rzucał korpusem ale skoro obaj wyszliśmy podobnie, to trochę zgłupiałem...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Układ AF można łatwo sprawdzić, ustawiając sobie aparat na statywie naprzeciw scenki rodzajowej. I wykonujemy ostrzenie za pomocą AF'a, a potem przełączamy się na LV i ostrzymy po kontraście. Obie foty porównujemy. Jeżeli ostrość na obydwu jest gdzie indziej, umartwimy się (bo założenie jest takie, że po kontraście raczej ostrzy tak jak należy).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Układ AF można łatwo sprawdzić, ustawiając sobie aparat na statywie naprzeciw scenki rodzajowej. I wykonujemy ostrzenie za pomocą AF'a, a potem przełączamy się na LV i ostrzymy po kontraście. Obie foty porównujemy. Jeżeli ostrość na obydwu jest gdzie indziej, umartwimy się (bo założenie jest takie, że po kontraście raczej ostrzy tak jak należy).
    Przecież E-3 nie ostrzy po kontraście, chyba że chodzi o manualne ostrzenie na LV.