Dlaczego??
Sam posiadam 2xE1 i szkla do nich, ale uzywam takze Kx+ tamrona i Nikona D90( ten ostatni obrazen nic nie odbiega od D5000).
A co chciales kupic za 2500 zlotycch?? Przeciez nawet na D5000 nie starczy z Tamronem a gdzie zakladany sport??
Orazek z D5000 jest dosc spoko, z jasnym szklem w niczym nie odbiega od D300.
Nie jest to pancernik ale te kosztuja swoje niestety. poniewaz kolega upiera sie przy Canonie ( te kobiety robia z nami co zechca) to pozostaje mu 550D lub 50D bez szkiel oczywiscie. Obrazek i tak pewnie?? lepszy niz z 1D- bo to staruszek.
Czesc.Ch.
Przecież tu chodzi tylko o podniesienie samopoczucia. I taką "przyklaskująca" odpowiedź dałem na początku. Dobre samopoczucie fotografa amatora jest bardzo wskazane.
Teraz chyba pozostało mi tylko rzeczowo napisać co myślę. Oczywiście, że koledzy mają racje. Szalik, naturalnym jest, że do wykonywania zleceń należy wybrać coś w miarę świeżego, a nie pakować się w puszki, którym licznik migawki przekręcił się już 2 razy.
Szalik, jeśli wziąć Twoją deklarację dotyczącą szkieł czy lamp:
to mając dobrze dobrany zestaw, E-1, ZD 14-54 i FL-50 nigdy nie zmieniłbym go na niemal 10-letni aparat, byle jakie szkiełko wraz (przy braku zupełnej orientacji co to jest e-ttl) z jakimiś zabytkowymi lampami.
Szalik, zrób jeszcze raz analizę i pozbywaj się zestawu E tylko wtedy gdy będziesz brał pod uwagę świeże konstrukcje. Choć i wtedy nie wiem czy warto za takie pieniądze oddawać E-1 plus dobre szkło i lampę.
Ostatnio edytowane przez hades ; 5.10.10 o 14:04 Powód: literówka
Zamiana używanego przez Ciebie aktualnie sprzętu na używany sprzęt Canona nieznanego gościa z Allegro to istny Totolotek....
Możesz trafić na niesamowitą okazję, ale również możesz trafić na jeszcze bardziej zajechany/zawodny/trafiony sprzęt.
Jeśli planujesz przesiadkę na Canona (jak akurat przesiadałem się z Canona na Olego/Panasa i nie żałuję) to musisz posiadać większą gotówkę niż te 2500pln.
Puszka: jeśli ma to być coś "niezawodnego" z "szybkim AF" to nastaw się na co najmniej 40d lub 50d, lub używana pełna klata...
Szkło: jeśli zamienisz O14-54 na "stary kit canona" to ... proponuję wcześniejszą wizytę u kardiologa, bo później może być już za późno.
Ze standardowych szkieł do canona polecam wcześniej wspominanego Tamrona 17-50/2.8 (nie nadaje się do pełnej klatki, lub przynajmniej nie nadawał się za moich czasów....nowy za jakieś 1300pln),
lub Canona 24-105/4 IS L (który nadaje się również do pełnej klatki, jest uszczelniony, ale będziesz musiał dokupić coś szerokiego, lub nauczyć się chodzić po ścianach...lub używany 5D ułatwi tobie życie....ale cena troszkę wysoka).
Lampa: canon 580ex II
Niestety za 2500pln nie kupisz niczego lepszego w Canonie ponad to co aktualnie posiadasz.....
Ostatnio edytowane przez outsider ; 5.10.10 o 14:35
Dzięki wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. Przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje ale caly dzie bylem poza domem.
1. Co do finansow ktore moge zainwestowac to:
Wrocilem nie dawno do polski, nie znalazlem na razie stalej pracy wiec poki co zapasow finansowych nie chce zbednie wydawac na sprzet ktory sie moze i zwroci ale napewno nie szybko. Stad myslalem o wymianie. Jak znajde sobie stale zrodlo dochodu to bede mogl dokupic cos do zestawu. Stad kupujac dobry korpus i podpinajac do niego przerosnieta zatyczne w postaci kita mysle o rozwiazaniu tymczasowym na perspektywe kilku miesiecy.
2. Jako zapas na wypadek awarii mam partnerke ktora ma swoj pelen osprzet. W razie czego druga osoba moze sluzyc jako asystent. Nie neguje tutaj potrzeby zapasowego body ale na razie jest jak jest.
3. Co do sportu, moglem dodac, ze chodzi o szermierke. Super tele nie jest mi potrzebne gdyz jestem w centrum wydarzen. Pewny AF liczy sie w sumie najbardziej.
4. Nie kazdy jest w stanie zainwestowac od reki 20 000zl na korpus i obiektywy by wejsc w rynek w ktorym samo wyrobienie sobie renomy chwile trwa. Od czegos trzeba zaczac. Rozwiazaniem byla by jakas dotacja unijna ale chetnych jest na peczki. Bede probowal ale nie nastawiam sie ze napewno ja dostane.
5. Macie racje, 1d zapewne sie kupi mocno zajechane i chyba nie warto. Mysle, ze przemawiala za mna tez troche potrzeba szpanu. Trafienie uzwanego 5d w dobrym stanie (co jest mozliwe) bylo by pewnie idealnym wyjsciem ale jak ktos wspomnial to moze byc totolotek.
6. W zamian za ten zestaw co mam nie dostane nic o podobnych mozliwosciach u canona. Najlepszym wyjsciem pewnie bylo by odczekac. Jak bede mogl dodac troche zaoszczedzonej gotowki wtedy sprzedac klamowy i szukac 5d i obiektywu.
7. Wiem, ze nikon na dzis dzien ma lepsza oferte niz canon (moim zdaniem) ale powody wejscia w marke na C. mam inne jak juz pisalem w pierwszym poscie.
8. Anegdotka. Na slubie na ktorym robilem zdjecia znajomym w sobote, byla jeszcze ciotka panny mlodej. Zawodowa fotografka od lat. Prowadzi zaklad fotograficzny w centrum krakowa (nie chce podawac gdzie). Ma na koncie tyle wystaw na calym swiecie, ze liste czyta sie godzinami. Oczywiscie tez zrobila zdjecia na slubie... i powiem wam, ze wstyd mi bylo, ze oboje nazywamy sie fotografami :/ kobieta fotografowala canonem 550d z superzoomem i wbudowana lampa. Wchodzila mi w kazdy kadr i pieklila sie, ze mam cos przeciwko. Wchodzila ksiedzu na oltarz (za plecy ksiedza) by zrobic zdjecie i biegala po caly czas po kosciele brrr do tej pory snia mi sie koszmary. Nie widzialem zdjec ale postaram sie je dorwac. A wy mi tu mowicie, ze sprzet mam za slaby na slub
Pozdrawiam!
W momencie gdy ma się zacne 14-54mm i dobrą systemową lampę
i można kupić niezajechaną e-30 lub e-3 na gwarancji za ledwo ponad 2000zł
i ew. sprzedać E-1 za 600zł i grip, by wyjść mniej stratnym, bo dziadek cały czas jest modny...
Moim zdaniem nie warto uzależniać się od sprzętów - niewiadomego źródła lub przeznaczenia...
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Chciałabym się podpiąć pod ten wątek, bo zastanawiam się nad zmianą systemu i mój wybór krąży koło nikona, ale im więcej czytam na ten temat, tym większe mam wątpliwości. Piszecie tu o tym, że kupowanie używanego sprzętu to totolotek, a ja czytając na forum nikona o kupowaniu nowych obiektywów dostaję gęsiej skórki. Przyznaję, że jestem totalnym amatorem i do tej pory miałam do czynienia tylko z olympusem. Praktycznie cały swój sprzęt kupowałam przez internet i nie miałam nigdy z niczym kłopotu, a tam czytam, że aby kupić dobry obiektyw trzeba się wybrać osobiście do sklepu i jeszcze mieć szczęście, żeby trafić na nie wadliwy okaz. I jak ktoś taki jak ja ma sobie kupić sprzęt???![]()
"łapię chwile ulotne..."
To są jednostkowe przypadki, tyle że nagłośnione, bo o nich dyskutuje się na forach. Tysiące innych osób, które kupiły szkła i nie miały z nimi żadnych problemów nie zakładają przecież o tym wątków, bo to oczywiste, że jak się coś kupuje, to to coś ma działać. U nas, na tym forum, też pojawiają się wpisy o jakichś problemach ze szkłami Olka. Jest ich oczywiście mniej, bo i skala sprzedaży kilkukrotnie mniejsza.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
ostatni dzwonek na zakup nowego d5000, to bardzo dobry sprzet
nastepuje przetasowanie u nikona, nowy nastepca d90 jest o klase wyzej i zastepuje d300
nowy nikon d3100 to linia d60 i niestety w porownaniu do d5000 jest nizej
ma lepsze video, ciut wiekszy lcd ale NIE MA BRACKETINGU i ma ubozsza kontrole nad active d-lighting (tony w swiatlach i cieniach) i klatke na sek mniej
nastepcy d5000 sie nie zapowiada
zostanie nam (wam) duzo drozszy d7000
lub w podobnej cenie wlasnie pojawiajacy sie D3100 ktory jest najslabszym aparatem z lini
wiec d5000 w cenach wyprzedazy magazynowaych to super oferta
Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 5.10.10 o 22:05