Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Światłomierz zewnętrzny - tani i dobry.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Po co wywalać tyle kasy, takie radzieckie cudo w zupełności wystarczy:
    http://allegro.pl/komsomolskim-sierp...259975683.html
    lub
    http://allegro.pl/swiatlomierz-i1252592180.html

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Po co wywalać tyle kasy, takie radzieckie cudo w zupełności wystarczy:
    http://allegro.pl/komsomolskim-sierp...259975683.html
    lub
    http://allegro.pl/swiatlomierz-i1252592180.html
    Słusznie prawi. Wystarczy w zupełności - zakładając że nabędziesz nieuszkodzony. Wiele lat używałem podobnego. A wcześniej selenowego a za szarą kartę słuzyła wewnętrzna część dłoni.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Jeśli jest różnica między 100ISO w aparacie, a 100ASA filmu to wystarczy ją zdiagnozować i wprowadzać korektę.
    ze swojej strony dodam, że "iso 100" w olympusie to 120ASA (przynajmniej do e520 włącznie; 200=200 400=400 800=800 1600=1600).
    Ze światłomierzy polecam firmę Gossen (np. Lunalite); cena 150-200zł. Niestety nie ma wejścia na lampy studyjne.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Mam Twinmate'a. I jestem bardzo zadowolony. Do negatywu jest w sam raz, oprócz fotografii nocnej, ale to, wiadomo, wymaga naprawdę dobrego światłomierza, pomiaru punktowego. W nocy radzę sobie z cyfrówką i właśnie pomiarem punktowym. Twinmate jest plastikowy, ale dzięki temu jest mały - wkładam go do kieszeni i mogę nosić cały dzień, nawet bez aparatu. Dzięki temu bez trudu ogarniam warunki oświetleniowe w miejscu, które mnie zaciekawi, a akurat tamtędy przechodzę.

Pomysł z cyfrówką sprawdza się tylko wtedy, kiedy twój plecak fotograficzny i tak waży już 10kg, więc kolejne 0.5-1kg zasadniczo Ci nie przeszkadza (w moim przypadku - nocne fotografie na średnim). W przypadku chodzenia po mieście jest to bardzo niewygodne, a każdy dodatkowy ciężar po prostu męczy. Dodatkowo ciężko się posłużyć cyfrą do pomiaru śiwatła, kiedy na szyi już coś wisi. Zdecydowanie wygodniej jest mieć malutki światłomierz (może to być i Swierdlowsk, ale te często wymagają kalibracji - mój Twinmate nie wymagał i nie wymaga). Próbowałem z cyfrą jako światłomierzem i to naprawdę nie działa.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar Zobacz posta
    Pomysł z cyfrówką sprawdza się tylko wtedy, kiedy twój plecak fotograficzny i tak waży już 10kg, więc kolejne 0.5-1kg zasadniczo Ci nie przeszkadza (w moim przypadku - nocne fotografie na średnim).
    Pzdr
    Mój Panas LX3 waży kilka (kilkanaście) gramów więcej niż światłomierz. Doskonale sprawdza się w studiu.

Bardziej przekonałby mnie argument o braku funu w takim foceniu. W końcu analog to analog. Mnie tam wsio rybka, byle zdjęcie było OK. Ale rozumiem też takie niedygitalne podejście.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Mój Panas LX3 waży kilka (kilkanaście) gramów więcej niż światłomierz. Doskonale sprawdza się w studiu.

Bardziej przekonałby mnie argument o braku funu w takim foceniu. W końcu analog to analog. Mnie tam wsio rybka, byle zdjęcie było OK. Ale rozumiem też takie niedygitalne podejście.
    Oj nie, LX3 waży dużo więcej niż Twinmate I nie schowam go do kieszeni spodni czy kurtki, a każdy pomiar światła jest po prostu niewygodny (jak już wcześniej pisałem). Aczkolwiek, jak już potrzebuję cyfry do pomiaru, to właśnie LX3 używam.

Faktycznie, funu może być mniej, bo mierząc światło nie da się nie kadrować na ekranie. Mi jednak bardziej przeszkadzają właśnie gabaryty i dodatkowa, zbędna waga.
    Pzdr

pat.p
    Gość
    A jaką ogniskową ustawiacie na LX3 przy mierzeniu światła, żeby było analogicznie do 75mm na średnim formacie?

Pozdrawiam
    Pat

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    A jaką ogniskową ustawiacie na LX3 przy mierzeniu światła, żeby było analogicznie do 75mm na średnim formacie?

Pozdrawiam
    Pat
    Najdłuższą Ale to dlatego, że używam pomiaru punktowego. Przy fotografowaniu w nocy właściwie tylko on ma sens. Do innych pomiarów światła nie używam LX3.

75mm to dla 6x6 mniej więcej standard, zatem na małym obrazku koło 50mm, trochę mniej. Zatem i tak ogniskowa ustawiana w LX3 powinna być gdzieś w okolicach maksymalnej, jako że ta to raptem 60mm.

pat.p
    Gość
    Dzięki

Naświetliłem pierwszą rolkę. Jako światłomierza użyłem Contaxa G2 z Planarem 45. Zobaczymy... Stresuję się jak przed pierwszym wywoływaniem w łazience.

Pozdrawiam
    Pat

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Dzięki

Naświetliłem pierwszą rolkę. Jako światłomierza użyłem Contaxa G2 z Planarem 45. Zobaczymy... Stresuję się jak przed pierwszym wywoływaniem w łazience.

Pozdrawiam
    Pat
    Nie ma sprawy.

Z własnego doświadczenia wiem, że w przypadku negatywów (a w szczególności dobrych materiałów cz-b) w zupełności wystarczy wyjść na zewnątrz, sprawdzić warunki oświetleniowe raz i, jeśli nie jest to krótki zimowy dzień, dalej stosować ewentualną korektę na oko. Oczywiście co jakiś czas wspomagałem się światłomierzem dla pewności, czy w miejscach, gdzie oświetlenie było wyraźnie inne. Po prostu tolerancja materiału jest naprawdę odczuwalna i pomocna. Zmierzam do tego, że raczej nie masz się czego bać - powinno być dobrze