Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Portrety z fototeki moozg'a

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moozg
    Mieszka w
    Bielawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Portrety z fototeki moozg'a

witam

zalozylem oddzielny watek na moje pierwsze kroki w portrecie...
    oto pierwsze proby w "studio":

Basia
    1.
    Portret - Basia (2)

2.
    Portret - Basia (1)

Paulina
    3.
    Portret - Paulina (1)

4. tu takze zabawy w PS, wiem ze nie wszyscy lubia taka obrobke, ale musialem sprobowac, pozatym zaszumialo mocno, a ujecie mi sie spodobalo...
    Portret - Paulina (2)

licze na wszelkie uwagi i wskazowki...

slowo jeszcze o tym jakie warunki - aparat wiadomo...
    oswietlenie - halogen 500w na sufit; za glowa, na tlo zarowa 75w oraz swiatlo z lampki 40w z 'prawego tylu'

| OlyJedi Awatar rrrradek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    najbardziej podoba mi się ostatnie. fajny kadr i bardzo lubię foto B&W. fajny kadr jest też na fotce nr 2. 1 i 3 mi się nie podobają. na 3-cim kolor skóry zlewa się z tłem oraz nie podoba mi się to ramiączko a 1-szym kolory jakieś takie dziwne kolor twarzy zupełnie inny niż rąk i to troche mi przeszkadza ale jak zwykle moge się mylić bo ta ocena jest bardzo subiektywna i być może za bardzo jestem zauroczony dwoma portretami Rafała Czarnego jak chociażby tym: https://forum.olympusclub.pl/topics1...1008.htm#93450 chodzi o czywiście o fotke 382

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Problemem na zdjęciach jest balans bieli (kolor skóry jest nienaturalny - możliwe, że źródłem jest rozkalibrowany monitor) oraz niefortunne oświetlenie powodujące niekorzystne cienie i odblaski (można je ograniczyć pudrem lub innymi kosmetykami matującymi skórę). Tło również jest nieciekawe i poprzepalane. Nie obraź się, ale ogólnie jest technicznie kiepsko. Kadry nie są złe, ale wykonanie należy bezwględnie poprawić. Warto również namówić dziewczyny na dobry makijaż, pomyśleć też nad lepszym tłem i oświetleniem. Obróbką można retuszować pewne wady, ale nie zastąpi ona trudów właściwego przygotowania modelki i studia.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    kadry nawet ok, ale jak dla mnie światło za ostre
    pzdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Najbardziej rzucił mi się w oczy różowy kolor skóry u dziewczyn. Mam wrażenie że nawet makijaż by tego nie zatuszował, chyba ostro miałeś nagrzane w pomieszczeniu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Zgadza się balans skopany totalnie, no i przydałby się jakiś makijaż

Mieszka w
    Bielawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    dzieki za komentarze i uwagi...
    wszak to bylo robione naprawde w skrajnie amatorskich warunkach... i 'sesja' byla raczej ot tak sobie... a zrobmy sobie kilka zdjec w pokoju...
    i zdaje sobie sprawe ze WB tu nawalilo...

czekam tylko na dobra pogode i moze wtedy cos mi lepiej wyjdzie w plenerze
    jesli bedzie cos sensownego to wrzuce, ale wczesniej chyba skonsultuje z kims obeznanym by niezasmiecac forum gniotami...

pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    WB nie mogło zostać nie skopane gdyż zastosowałeś światło mieszane halogen z żarówkami i tutaj żadna obróbka nie pomoże bo zawsze coś będzie niedomagać w zależności od odległości od źródła światła. Jedynym sposobem było by przerobienie na cz.b ale wtedy twarze modelek były by za ciemne na tle jasnego i nierównomiernie oświetlonego tła. Ponów próby tylko z jednym rodzajem oświetlenia a efekty powinny być lepsze. Modelki mają duży potencjał i wiele uroku jednak w fotografii trzeba pewne mankamenty urody zatuszować. Najczęściej i najlepiej matowym podkładem całą twarz potem podkreślić oczy i usta oraz jakiś róż na policzki. Zobacz jak Willow robi portrety i jak się do tego zabiera i jak ważną częścią dla jego prac jest pomoc wizażystki. Zobacz też zdjęcie eelmiki szczególnie te cz.b w oświetleniu naturalnym. Na pewno nie rezygnuj i się nie zniechęcaj ale tylko Twoja praca jak i przygotowanie modelek pozwolą na efekty z których będziesz zadowolony.

Mieszka w
    Bielawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    dzieki jeszcze raz za uwagi

dzisiaj w plenerze poczynilem kolejne zdjecia
    czekam na wszelkie opinie i uwagi, co zle, nad czym popracowac itp. wszystko jest cenne dla poczatkujacego

przedstawiam Wam Justyne:

J1

J2

J3

J4

J5

J6

J7

POZDRAWIAM!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    moozg,
    Określasz siebie jako początkującego. Myślę, że fotki mówia za Ciebie - jesteś zaawansowanym w umiejętnościacch fotografem. Swietne pozowanie, wykorzystanie światła, świetny kontakt z modelką, umiejętne wstrzelenie się w moment, przemyślane i swobodnie sterowane kadrowanie, widać fotograficzną intuicję. Trochę zbyt duża rozpiętość tonalna scen - aparat nie zdołał przenieść światełna wszystkich fotkach, pewne obszary przejarane. Najbardziej podoba mi się nr 2. Podoba mi sięTwoje wykorzystanie światła plenerowego, umiejętne ustawianie twarzy do swiatła - takie, aby wydobyć w sposób żywy urodę, spontan, radość.
    Pzdr, TJ