Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: ZD czy Sigma

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

ZD czy Sigma

Szczerze powiedziawszy, to wątki dotyczące obiektywów tele dwóch firm, nic mi nie powiedziały. Mowa o ZD 50-200 f 28-3.5 (używane) i o Sigmie 70-200 f 2.8 (używane).

Który z nich kupić i jakiej ceny mógłbym się spodziewać ?

Do czego ? - do E-30

Po co ? - bo chcę fotografować sport, nie tylko piłkę nożną. Bo ptaszki, hoć mam czym, powoli odkładam w niepamięć.
    Z puszką w dłoni świat staje się piękniejszy
    Zapraszam na stronę, bloga, wątek.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Optowałbym za ZD 50-200. Kierują mną raczej subiektywne odczucia. Nie mam kwalifikacji by robić tym obiektywom tabelki i wykresy na własną rękę i na tej podstawie decydować.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Sigme 70-200 dosc obszernie Dzemski opisal. Na pewno warto sie tym szklem zainteresowac. Podejrzewam jednak, ze roznica w cenie pomiedzy uzywanymi Zuiko i Sigma raczej na korzysc tego pierwszego przemowi.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar rol6
    Mieszka w
    Skórzewo/Poznań
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Posiadam ZD 50-200 bez SWD i jestem z niego bardzo zadowony (wpółpracuje głównie z E-3, czasem podłączam go pod E-620).
    Jest ostry, AF pracuje szybko (pewnie wolniej niż w wersji z SWD), ale powodów do narzekań nie mam. Kupiłem go jako nówkę sztukę (zapodział się gdzieś w magazynie) na Allegro rok temu za 2,2 tys. zł.

Doświadczeń z tą Sigmą nie mam, ale dużo jest o niej na naszym forum. Jakiś czas temu na Allegro pokutował ten obiektyw używany od kogoś z Wrześni. Cena wyjściowa zmiejaszała się o 100 zł przy każdym wystawieniu od 2,5 tys. zł do 2,1 tys. zł, a i tak chyba nie został przez Allegro sprzedany.

Mogę się natomiast wypowiedzieć na temat innej Sigmy, którą posiadam (30/1.4). Mimo że nie było z nią żadnych problemów to od kiedy kupiłem ZD 50 Sigma praktycznie nie jest używana. Bardziej leży mi ZD.
    OMD, kilka puszek i wiadro słoików

pat.p
    Gość
    Cześć.

Gdybym miał kupować jeden z tych dwóch obiektywów - wybrałbym dedykowany ZD 50-200. Wprawdzie światło gorsze i zmienne, ale trafialność lepsza,a i jakościowo szkłu nie ma nic do zarzucenia.
    Sigma jest znakomitym obiektywem, często stawianym obok Tamrona jako zamiennik do pierońsko drogiego N 70-200. Dla Nikoniarzy to czasami jedyna opcja, ale dla posiadaczy Olympusa już niekoniecznie... Różnica cenowa nie jest tak wielka, a jakość optyczna, szybkość i ergonomia ZD 50-200 moim zdaniem jest nie do przecenienia. Gdybym miał wymienić obiektywowy dream-team dla E30 lub E3, to zmontowałbym trio: ZD 12-60 SWD, ZD 50-200 SWD i ZD 50.

pozdrawiam
    Pat

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Też polecę Tobie zakup ZD, będziesz zadowolony
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Cześć.

Różnica cenowa nie jest tak wielka, a jakość optyczna, szybkość i ergonomia ZD 50-200 moim zdaniem jest nie do przecenienia. Gdybym miał wymienić obiektywowy dream-team dla E30 lub E3, to zmontowałbym trio: ZD 12-60 SWD, ZD 50-200 SWD i ZD 50.
    Też jestem za ZD, Sigma jest jak dla mnie za ciężka (miałem do czynienia tylko z wersja pod Sony). Dodam od siebie że mój dream-team do E-3 to 7-14, 12-60 i 50-200SWD. Innych praktycznie nie używam choć posiadam sporo.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A od jakiej ogniskowej zaczyna być ciemniej w ZD ? Światło na meczach to jednak podstawa.
    Z puszką w dłoni świat staje się piękniejszy
    Zapraszam na stronę, bloga, wątek.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jerryg3 Zobacz posta
    A od jakiej ogniskowej zaczyna być ciemniej w ZD ? Światło na meczach to jednak podstawa.
    Praktycznie zaraz powyżej 50mm, dla formalności przypomnę że przy 200mm ma 3.5 więc nie dramatyzujmy.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Praktycznie zaraz powyżej 50mm, dla formalności przypomnę że przy 200mm ma 3.5 więc nie dramatyzujmy.
    A ZD 40-150 na dzień dobry ma cztery.zero na początku więc z ZD 50-200 .... f/3,5 na 200mm to nie jest jakaś tragedia. Wręcz przeciwnie, a do sportu się nadaje i kropka.

.
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$