Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Problem z easyHDR, wczytywanie plików

| OlyJedi
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    A co to za format RAW?

Pozdrawiam
    Nie wiem. Próbowałem tylko powtórzyć to, o co pytał wątkotwórca.
    Jest taki, literalnie, format w PSP:
    Pozdrawiam, Andrzej.
    E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42

| OlyJedi
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Poczytałem w helpie (niewiele tam konkretów, ale nie chce mi się drążyć tego tematu):
    Na czym polega różnica między danymi RAW z aparatu a obrazkami w formacie RAW (grafika)?

Obrazki w formacie danych RAW z aparatu zawierają nieprzetworzone dane czujnika zarejestrowane przez wysokiej klasy aparaty cyfrowe firm Canon, Fuji, Kodak, Minolta, Nikon, Olympus i Pentax. Dane z tych obrazków nie przypominają danych obrazków w formacie graficznym RAW ani nie mają z nimi żadnego związku.

Obrazki graficzne w formacie RAW to obrazki w podstawowym formacie rastrowym bez kompresji. Mogą one obejmować opcjonalny, niestandardowy nagłówek, który nie jest obsługiwany przez program Corel PaintShop Photo Pro. Ten format graficzny jest stosowany przede wszystkim przez twórców gier oraz przez społeczność naukową. Twórcy gier stosują obrazki w formacie graficznym RAW do nakładania tekstur, wypukłości i cieniowania w grafice. W nauce obrazki te są stosowane do analizy niestandardowych typów obrazów w aplikacjach naukowych.

Program Corel PaintShop Photo Pro służy do tworzenia i edycji obrazków graficznych RAW, a także umożliwia przekształcanie grafiki z formatów standardowych (takich jak TIF, JPEG lub TGA) na format graficzny RAW.

Można poprawić zabarwienie lub przebarwienia wywołane przez pewnego rodzaju oświetlenie. Jeśli na przykład zdjęcie zostało wykonane w pomieszczeniu w świetle jarzeniowym, a aparat był nastawiony na warunki oświetleniowe panujące w plenerze, zdjęcie może zostać przebarwione na zielono. W takim przypadku można wybrać opcję, która powoduje korekcję zdjęcia wykonanego w oświetleniu jarzeniowym.
    Z tego wynika, że RAW jaki zapisuje PSP nie ma nic wspólnego z surowym plikiem z aparatu. I jeszcze, że EasyHDR nie obsługuje tego formatu.
    Nigdy nie zapisywałem grafiki w formacie RAW
    Ostatnio edytowane przez Amigo! ; 29.09.10 o 21:30
    Pozdrawiam, Andrzej.
    E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    No niestety nie otwiera TIF-a ani TGA. Może w jakimś inny programie będe mógł pliki z PSP przekonwertować do do plików otwieralnych przez easyHDR. Jakieś propozycje?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    U mnie EasyHDR otworzył zdjęcie zapisane jako TIF i jako JPG.
    Zapis w formacie TIF trzeba w opcjach wybrać - bez kompresji. Piszę o opcjach zapisu w PSP X3.
    Innych formatów nie sprawdzałem.
    Pozdrawiam, Andrzej.