na razie w wersji beta. Darmowy Thumbs Up!
https://nama5.com/en/thumbsup.html
na razie w wersji beta. Darmowy Thumbs Up!
https://nama5.com/en/thumbsup.html
Działa![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
brakowało mi tego i to bardzo w windowsie, na macu w pracy miałem, ale w domu nie. Super sprawa. Dziękuję bardzo!
Pozdrawiam,
Paweł Bartniczak
Działa. A przy okazji, kto spojrzał na "wywoływarkę"?
Ja spróbowałem darmowej - ale w zasadzie poza korektą ekspozycji, kolorów (nasycenie itp.), kontrastu cienie/światła i balansu bieli (i obrotem co 90 stopni) nie ma nic... No i jakość zapisu niespecjalna (dość duża kompresja). Ciekawe jak ta wersja za 50 Euro?
Aaa, w tym pluginie do miniaturek jest mały bajer (w każdym razie z zainstalowaną darmową wywoływarką) - klikasz prawym klawiszem -> Nama5 -> Extract preview i w ciągu ułamka sekundy (no zależy pewnie od komputera) mamy wyciągnięty plik JPG - podgląd RAWa jaki zapisuje aparat wewnątrz niego - zdaje się jest to rozmiar "medium" jakość "normal" - może się czasem przydać jeżeli robimy w RAWach a np. część fotek zadowala nas takimi jakie wyszły z puszki w tym rozmiarze i szkoda czasu na ich wywoływanie w czymkolwiek. Niestety wyciąganie wielu naraz tylko w pełnej wersji.
Mały edit - popatrzyłem sobie na listę funkcji - faktycznie full wersja oferuje dużo więcej, czas poczekać na obiecaną wersję demo o zobaczyć co to warte naprawdę.
Ostatnio edytowane przez Moominek ; 28.09.10 o 21:29
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Prostsza (?) metoda, działająca również na wielu plikach. Wymaga posiadania dcraw.
Przepis dla XP:
W Eksplorerze klikamy na Narzędzia->Opcje folderów, zakładka Typy plików, odszukujemy ORF (jeśli takiego nie ma to dodajemy go do listy klikając Nowy). Klikamy na Zaawansowane, Nowa..., w okienku Akcja podajemy np. "Wydłub podgląd", w Aplikacja wpisujemy coś takiego:
Cudzysłowy istotne! Każdy wstawia ścieżkę do swojego dcraw-a. OK, OK, Zamknij - i już można się cieszyć nową akcją na ORF-ach pod prawoklikiem.Kod:"C:\Program Files\Foto\dcraw\dcraw.exe" -e "%1"
Dla gurów:
Kod:Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CLASSES_ROOT\.ORF] @="ORF_auto_file" [HKEY_CLASSES_ROOT\ORF_auto_file] @="" [HKEY_CLASSES_ROOT\ORF_auto_file\shell] @="" [HKEY_CLASSES_ROOT\ORF_auto_file\shell\Wydłub_podgląd] @="Wydłub podgląd" [HKEY_CLASSES_ROOT\ORF_auto_file\shell\Wydłub_podgląd\command] @="\"C:\\Program Files\\Foto\\dcraw\\dcraw.exe\" -e \"%1\""
Ostatnio edytowane przez Ceat ; 28.09.10 o 23:41
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|