Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: filtr połówkowy szary

dinx6
    Gość
    czy ktoś się orientuje, jak filtry cookina wpływają na ostrość zdjęcia? chcę czyś takim zrobić foto osobie na tle jakiegoś tam krajobrazu, wiele stracę przez taką szybkę? a światło, w odróżnieniu do nakręcanych?

jak się ma stabilność mocowania takiego filtra? można swobodnie kręcić w pionie i poziomie?

i jeszcze jedno, rozumiem, że wymiary uchwytu (holdera) są uniwersalne a adapter kupuję do obiektywu?

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    Co byście polecali do fotografowania krajobrazów? Musi to być w miarę wygodne, bo z aparatem łażę też trochę po górach i nie może sprawiać kłopotów na szlaku. Jakie firmy brać pod uwagę, jakie parametry filtra do typowych, górskich krajobrazów, w słoneczny dzien?
    Do gór pewno miękkie przejście, najpopularniejsze są 0.6 i 0.9 (2 i 3 działki ciemniej, odpowiednio). Zamiast Cokina polecam Hitecha, cena mniej więcej taka sama, a jakość lepsza.

Nie inwestowałbym w holder i inne takie. Lepiej trzymać łapką przy obiektywie, sprawdza się i jest fafset razy wygodniejsze.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    czy ktoś się orientuje, jak filtry cookina wpływają na ostrość zdjęcia? chcę czyś takim zrobić foto osobie na tle jakiegoś tam krajobrazu, wiele stracę przez taką szybkę? a światło, w odróżnieniu do nakręcanych?
    Niewiele. Pewno pikselowi podglądacze dostrzegą różnicę między zdjęciem bez i z filtrem, ale raz, że na wydruku do A4 pewno różnicy nie widać, dwa korzyść z zastosowania filtra i tak niewspółmiernie większa.

jak się ma stabilność mocowania takiego filtra? można swobodnie kręcić w pionie i poziomie?
    Można kręcić swobodnie. Filtry Hitecha mają tendencję do lekkiego klinowania się w holderze Cokina, ale przy odrobinie wprawy można je przesuwać, tak w górę, jak i w dół.

i jeszcze jedno, rozumiem, że wymiary uchwytu (holdera) są uniwersalne a adapter kupuję do obiektywu?
    Tak.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    No... i tak i nie.
    Przecieżw cokin jest A i P i XPRO

A to 36 - 62 mm
    P to 48 do 82 mm
    XPRO - 62 do 112

Tak więc wybór na ogół jest między A i P więc uważaj żebyś nie kupił A a potem żeby się nie okazało, że kilka obiektywów masz poza zasięgiem COKINA

Igrabun - ja bym jednak inwestował w holder. bo czasem rączek braknie jak chcesz polarkę i szary połówkowy jednocześnie w dwóch łapkach, aparat w trzeciej ostrość w czwartej a spust migawki nie wiadomo już czym wyzwalać.

pozdrawiam
    dobas

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Ja ostatnio się zaopatrzyłam w cosik takiego, za namową Willowa. Faktycznie widać było różnicę - z filtrem wychodzi bardzo ładny błękit nieba ( ja mam zamiennik, więc pewnie oryginalny Cokin byłby jeszcze lepszy). W zasadzie weszłam w ten system w ciemno, ale już mi się podoba możliwość "zabawy" za stosunkowo małe pieniądze (za szarą połówkę dałam 50zł). I generalnie polecam.
    Bałam się, że będzie kradł dużo światła, ale wcale tak nie jest.

Wrzucam zdjęcie:

15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Mysikrólik - efekt fajny, chociaż w tym przypadku filtr PL pewnie też by ładnie pracował. Rozumiem, że kupiłaś zamiennik cokin'owskiego filtra P...? Napisz proszę czy trzymasz to w ręku - i jak się to sprawdza, czy masz jednak pierścień/holder?
    Do cokinowskiego systemu filtrów trochę mnie zniechęca ponoć duża skłonność do ich rysowania się, chociaż w przypadku wszelkich filtrów połówkowych to chyba nie ma alternatywy i myślę coś zakupić - stad moje pytania...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Już mówię, kupiłam za jednym zamachem wszystko - pierścień (adapter), holder i ten filtr. Naprawdę wszystko razem tworzy bardzo wygodną całość. Każdy element to zamiennik, ale serio to nie wiem czym sięróżni (pewnie jeśli już coś się różni to tylko filtr, bo i pierścień i holder są naprawdę ładnie wykonane). Całośc to wydatek ok. 100zł.

Nie wiem, czy to nie będzie krypto reklama, ale na stronie faceta, od którego brałam jest to dość ładnie rozrysowane i wyjaśnione, są zdjęcia itd:

cokin

W sumie zarysować jednak chyba jest trudno, minusem dla mnie są pojawiające się - przy niektórych kątach nachylenia i pełnym słońcu- odbicia światła. Nie zawsze, ale jednak (nie wiem, może to normalne w tego typu filtrach (płaska szybka), a może to wynik tego, że to zamiennik).
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    Mysikrólik - efekt fajny, chociaż w tym przypadku filtr PL pewnie też by ładnie pracował.
    oj chyba nie byłoby aż tak dobrze, znaczy niebo to ok, ale dół zdjęcia to byłaby jedna wielka ciemna plama, tak mi się przynajmniej zdaje

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5