jak dla mnie te szumy są do przyjęcia na tak wysokim iso...
jak dla mnie te szumy są do przyjęcia na tak wysokim iso...
Jpegi, które wykonał Witia w pomieszczeniach przy świetle zastanym (kilkadziesiąt sztuk) na iso 3200 wyglądaja bardzo plastycznie i efektownie oraz mają bardzo ładny kolor (naturalne przejścia tonalne). Kłopot tylko z szumem w cieniach... Ja jutro ograniczę się do max ISO 1600 --pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 26.10.10 o 23:17
Moim zdaniem na plus względem matryc kodaka, e-510, e-3 ora E-30.
A jakie jest Twoje zdanie witia1 ?
ISO 1600 jest przyzwoite, 3200 do użycia, gdy chcesz mieć zdjęcie stojąc przed wyborem mieć albo nie mieć fotkę.
Jestem ciekaw także Twojej opinii Irku. Jako zawodowiec patrzysz na materiał z aparatu inaczej niż ja.
Pozdrawiam AP.
Ostatnio edytowane przez apz ; 26.10.10 o 23:16
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Myslę, że ISO 1600 będzie piękne a ISO 3200 jest (jak pisałem wyżej) bardzo ładne i efektowne --szczególnie (przypuszczam) na wydrukach mniejszych formatów (np A4)--pozdrówka
-------------------------------------------
ps: Teraz sprawdziłem w menu aparatu, że redukcja szumu była wyłączona, a enigmatyczna dla mnie pozycja "FILTR SZUM" jest w ustawiona na "standard".
ORF-ów niestety nie udaje mi się otworzyć --nie radzi nawet próba konwersji na dng...
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 26.10.10 o 23:55
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
czy można prosić o wrzucenie gdzieś rawa z tego kościółka ?
wywołam sobie i zobaczę po swojemu![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Z tego co piszecie wynika jedno. Użyteczne ISO w E3 ~1250 podniesiono w E5 do ISO3200. Większość tego chciała właśnie i .. no i jest![]()
/*...................*/
/* ...........................*/
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie