Strona 25 z 39 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 390

Wątek: E-5 - wrażenia z testu

| OlyJedi Awatar Eliot
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    To zmień sobie sprzęt na taki, który Cię zadowala. A nie marudź, ze coś co masz (albo jeszcze wyższy stopień - coś czego nie masz) jest złe, brzydkie i w ogóle fe.
    Wcale nie marudzę, tylko po co dorabiać jakąś niepotrzebną filozofię do rzeczy prostych. Jesli sprzęt daje lepsze możliwości to lepiej,
    po prostu wyrównuje niedostatki naszego talentu. Nie każdy rodzi się tak uzdolniony jak Leonardo.
    E510+ZD14-54+ZD50.2+m42

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Jak tak was czytam to nie rozumiem dlaczego kupiliście sobie lustrzanki i różne obiektywy i lampy. Kompaktem też da się robić zdjęcia
    Kto ma, ten ma.

Cytat Zamieszczone przez Eliot Zobacz posta
    Wcale nie marudzę, tylko po co dorabiać jakąś niepotrzebną filozofię do rzeczy prostych. Jesli sprzęt daje lepsze możliwości to lepiej,
    po prostu wyrównuje niedostatki naszego talentu. Nie każdy rodzi się tak uzdolniony jak Leonardo.
    Ja zmierzam jedynie do tego, że nie wiem, w czym jest ten wielki problem. Spędzacie bite godziny na dyskutowaniu o rzeczach bez znaczenia. Rozmowy o fotografii konają, za to te o wykresach mają się w najlepsze. To użytkownicy czynią fotografię niewolnikiem technologii, a nie ona sama jest od niej uzależniona.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Malarstwo jest sztuką prymitywną, jeśli chodzi o wymogi sprzętowe. Już ludzie pierwotni malowali na ścianach jaskiń przy pomocy najprostszych narzędzi. Fotografia zaś powstała dzięki pewnym osiągnięciom technologicznym, bez których byłaby niemożliwa. I od technologii była, jest i będzie uzależniona.

Fotografię porównałbym do muzyki. Nie znam muzyka, których nie chciałby grać na najlepszych instrumentach i twierdziłby, że np. dobre skrzypce brzmią tak samo, jak jakieś tanie chińskie pudło.
    No drogi kolego, wcale nie prymitywną jesli chodzi jak piszesz o wymagania sprzetowe. Naprawde "technik sprzetowych" jest multum w malarstwie i trzeba wiele z nich przygotowac samemu. To naprawde obszerna wiedza. Myslisz, ze to pedzel tylko? Naprawde?
    Czesc.Ch.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Co ostatnie kilkadziesiac postow ma wspolnego z testem E-5? rozumiem ze poziom kultury wzrosl gdyz brakuje inwektyw, ale to nie miejsce na polemike na ten temat.
    Czy ktos orientuje sie kiedy moze pojawic sie pelny test E-5 na Optycznych lub Dpreview? Zastanawiam sie ciagle pomiedzy E-5 a D7000. Tanszy byc moze bedzie ten drugi.
    Pozdrawiam
    Olympus E-510 * ZD 14-54 * ZD 40-150

darkelf
    Gość
    I znowu okazuje się, że zawsze trzeba czymś uzasadnić onanizm sprzętowy

Q: "What type of camera would you recommend?"
    A: "You can take great images with any kind of camera, even the ones on mobile phones. Composition, perspective, light direction and pose have nothing to do with your choice of camera"

Amazon.com: Nude Photography: The Art and the Craft (9780756631765): Pascal Baetens: Books@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/51a5UY2DR3L.@@AMEPARAM@@51a5UY2DR3L

Dobre książki o fotografii na pierwszy rzut oka łatwo odróżnić od złych po tym, że w tych dobrych dyskusja o typie aparatu ogranicza sie do takiego akapitu, w złych - to całe rozdziały.

Co do malarzy i pędzli.... Jak oglądasz film w kinie, zastanawiasz się jakim typem kamery był kręcony? Jak słuchasz muzyki, zastanawiasz się kto wyprodukował gitarę a kto perkusję? Zapewniam Cię, że są ludzie płacący majątek za kawałek kabla łączącego elementy audio, nie zdający sobie sprawy, że sami muzycy i obslugujący ich technicy coś takiego olewają, a tworcy "audiofilskiego sprzętu" wprost się ze swoich klientów śmieją.

Aparat jest narzędziem, które ma spełnić swoją rolę. Powinien być wygodny w użyciu i powinno się go dać lubić. System Olympusa różni się od reszty tym, że uzyskuje się większą GO dla podobnego obrazka wynikowego, inną proporcję boków surowego zdjecia (4:3 zamiast 3:2), poziom elektronicznego szumu jest większy niż u konkurencji, a w systemie nie ma obiektywów jaśniejszych niż F/2.0. Jeśli ktoś wybiera ten system to powinien się zgodzić na takie warunki. Do moich zastosowań prawie zawsze wystarcza ISO 100, GO uzyskiwana przez ZD 50 mi odpowiada, a proporcje 4:3 często bardziej podobaja się niz 3:2 więc zmiana na system, w którym ISO 3200 jest czystsze "bo będę mógł sobie pofotografować tablicę testową" i można kupić stałkę 85/1.2 aby uzyskiwać komentarze (od fotografów, nie modelek) "piękny bokeh" musiałaby być czymś mocniejszym uzasadniona. W przypadku E-5 może to być jedynie zaporowa cena. A najpierw musiałbym zajechać na smierć moją E-30 (i E-1 w zapasie)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Dobre książki o fotografii mówią, że warsztat, talent i doświadczenie są najważniejsze, ale i kwestii sprzętowych nie da się lekceważyć. Znaczy dać, to się da, ale czy to faktycznie optymalne wyjście? Świetnie wpisuje się w pewien niszowy trend, ale nie jest najlepszym wyjściem w większości zastosowań. W tej kwestii polecam książkę "W Kadrze. Rozważania na Temat Wyobraźni Fotografa" Davida duChemina, w której autor poświęcił cały rozdział na wyjaśnienie, dlaczego ważne jest jedno i drugie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

darkelf
    Gość
    Na stronie 150 tej książki masz napisane, dlaczego małe aparaty są lepsze od dużych

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Każdy wie, w czym małe aparaty są lepsze, a w czym gorsze. Nie potrzeba do tego książek.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Alleg_pl
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Jak wyglada kwestia dostrojenia AF i czyszczenia matrycy u konkurencji? O ile wiem np. w D700 strojenia AF nie ma, a jak jest z nowszymi aparatami?
    Jesli tak wygląda Twoja wiedza, to mysle ze reszta dyskusji jest bezcelowa.
    D700 - Kalibracja dla korpusu na stałe lub odpowiednio dla różnych obiektywów (max 20)

Zeby nie bylo, ze zdjęc nie robie, wlasnie wrócilem z sesji.
    Pozdrawiam

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Jak tak was czytam to nie rozumiem dlaczego kupiliście sobie lustrzanki i różne obiektywy i lampy. Kompaktem też da się robić zdjęcia
    albo dlaczego kupiliście małoobrazkowe lustrzanki a nie średnioformatowe...