Strona 23 z 39 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 390

Wątek: E-5 - wrażenia z testu

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pietrucha Zobacz posta
    Nie zgodzę się z Tobą. Problem jest następujący. Jeśli 2, 3 lata temu kupiłem sobie apart za ok. 2 tys zł i do tego przez ten czas dokupowałem szkiełka, a teraz chciałbym w podobnej cenie podpiąć pod to nowszy sprzęt za podobną cenę, który ma kilka usprawnień i przede wszystkim zapewnia mi kręcenie filmów, to odpowiedz mi na pytanie jakiej marki aparatu nie mogę kupić i dlaczego marka ta nazywa się na O?
    Bla bla bla... Biadolenie. Zresztą przeinaczasz. Ja w ogóle nie pisałem czy Olek robi źle, czy dobrze, ale pisałem o biadoleniu.

Możesz sobie pisać, możesz listy pisać. Sztuka dla sztuki.

Dającym efekty sposobem na wywieranie presji na producenta jest głosowanie portfelem - "Hej ziomy nie macie nic dla mnie ide do konkurencji, bo ma to i to" Gdzie idziesz i co kupujesz, to firma juz wie ze swoich, lub publicznych statystyk/badań.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Bla bla bla... Biadolenie. Zresztą przeinaczasz. Ja w ogóle nie pisałem czy Olek robi źle, czy dobrze, ale pisałem o biadoleniu.

Możesz sobie pisać, możesz listy pisać. Sztuka dla sztuki.

Dającym efekty sposobem na wywieranie presji na producenta jest głosowanie portfelem - "Hej ziomy nie macie nic dla mnie ide do konkurencji, bo ma to i to" Gdzie idziesz i co kupujesz, to firma juz wie ze swoich, lub publicznych statystyk/badań.

Tak trochę później zorientowałem się, że nie do końca odniosłem się do Twojej wpowiedzi. Biadolenie zaczyna się na końcu. Na początku jest zdziwienie i konsternacja i dzielenie się nią, a nuż ktoś oświeci. Głosowanie porfelem to przedostatni etap. No i po nim jest już albo biadolenie na przeszłość, albo samozachwyt nad swoją decyzją, albo - rzadziej - podzielenie się opinią - co, jak, dlaczego, w jaki sposób, bez zbędnego onanizmu.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pietrucha Zobacz posta
    Tak trochę później zorientowałem się, że nie do końca odniosłem się do Twojej wpowiedzi. Biadolenie zaczyna się na końcu. Na początku jest zdziwienie i konsternacja i dzielenie się nią, a nuż ktoś oświeci. Głosowanie porfelem to przedostatni etap. No i po nim jest już albo biadolenie na przeszłość, albo samozachwyt nad swoją decyzją, albo - rzadziej - podzielenie się opinią - co, jak, dlaczego, w jaki sposób, bez zbędnego onanizmu.
    I w żadnej opcji nie widzę cieszenia się z robienia zdjęć...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Możesz sobie pisać, możesz listy pisać. Sztuka dla sztuki
    z pisaniem listow do Olka, to wiem, ze skutkuje (prawda Jacku?).
    w moim przypadku chodzilo o serwis (konkretnie E1). zebys wiedzial, co sie dzialo, jak napisalem do centrali .... serwis w czechach drżał, jak przychodzila paczka z moim aparatem, a ja mialem niezly polew, jak odbieralem paczke a tak napisow/naklejek VIP wiecej niz pustego tła.

PS: a napisalem po tym, jak czesi (serwis) nie potrafili (leniuchy) usunac wady FF w E1 (pojawila sie po wymianie uszkodzonej matrycy)
    Ostatnio edytowane przez cra3y ; 1.10.10 o 20:50
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Porównanie lustrzanki do pralki jest zaiste absurdalne. Wszyscy tutaj jesteśmy pasjonatami fotografii i aparaty służą nam do realizowania tej pasji. Jakoś się dzięki nim realizujemy, robimy coś kreatywnego, pobudzamy i rozwijamy zdolność abstrakcyjnego myślenia, szukamy w ten sposób odskoczni od szarej codziennej rzeczywistości, odczuwamy satysfakcję, gdy zrobimy dobre zdjęcie i złościmy się, gdy coś spieprzymy. Fotografia jest dla nas źródłem emocji - nie tylko zdjęcia jako gotowy obraz sam w sobie, ale cały proces ich powstawania na każdym etapie, od umiejętności, przez sprzęt, aż po zwykłe zbiegi okoliczności temu towarzyszące (gdyby nie one, niektóre fotografie w ogóle by nie powstały). Nie da się tego porównać do urządzenia, które jest elementem tej codzienności. Dla większości z nas jest ono zupełnie obojętna - ma tylko zrobić głupie pranie i samo się wyłączyć, kiedy już skończy. Od aparatu oczekujemy więcej, bo on służy nam do zaspokajania wyższych potrzeb.

Aczkolwiek potrzeby właściciela pralni też są pewnie inne. Zapytajcie go, czy nie zmieniałby "sprzętu" co 2-3 lata, gdyby zapewniało mi to wygodniejsze i wydajniejsze prowadzenie działalności. Albo czy wolałby pralkę nowoczesną, konkurencyjną, czy przestarzałą technologicznie. Odpowiedź wydaje się tak oczywista, jak na pytanie, czy my będziemy kupować nowy sprzęt fotograficzny, jeśli dzięki niemu będziemy mogli realizować swoją pasję lepiej, przyjemniej, z dostępem do większych możliwości, w mniejszym stopniu ograniczeni niedoskonałościami technologii. Tak, będziemy kupować, dopóki nas będzie stać. I będziemy się cieszyć z każdej wydanej złotówki i z coraz większej ilości udanych zdjęć. Albo i nie...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    tak, porownywanie aparatu do pralki na tym forum jest lekkim przegieciem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outback Zobacz posta
    tak, porownywanie aparatu do pralki na tym forum jest lekkim przegieciem
    A dlaczego? Nie modlę się do aparatu, podobnie jak do pralki. To tylko instrument, którego używam do fotografowania. Jeśli ten instrument dobrze działa i pozwala mi fotografować to co sobie wymyśliłem to nie narzekam. Podobnie jak nie narzekam na moja pralkę.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Marcin510
    Gość
    jak kto tu trafnie zauwazyl aparat to narzedzie do tego aby czlowiek mogl sie realizowac artystycznie, duchowo, zeby mogl czerpac satysfakcje z efektow uzywania tego narzedzia

fotografowanie ma na pewno zwiazek z inteligencja jak i zdolnosciami bardziej duchowymi niz fizycznymi

w zwiazku z tym porownanie do pralki jest bez sensu

bo wystarczy porownac czynnosci ktore wykonuje sie za pomoca pralki i aparatu

czy super wyprane pranie poruszy serce? obudzi glebsze uczucia? dostarczy przyjemnych doznan artystycznych?

i jeszcze cos, w zwiazku z tym ze umiejetnosci fotografowana (nie chodzi o rzemieslnictwo, lecz bardziej o sztuke) to jest cos czego nie mozna kupic i trudno z siebie wydobyc, nauczyc sie a zyjemy w swiecie gdzie pieniadz jest najwazniejszy
    to wielu z nas ludzi sie ze lepszy sprzet pozwoli im zrobic lepsze zdjecia wyzej oceniane przez innych a tym samym potwierdzi to wyzsza wartosc robiacego zdjecia

tak niestety nie jest, kupno nowego aparatu pomaga tylko w zaspokajaniu proznosci i na krotka chwile daje zludne poczucie ze teraz bede mogl robic lepsze zdjecia

najgorzej jak ktos ma pieniadze, bo wtedy latwo tego doswiadczy i bedzie musial wydac troche kasy zanim zrozumie ze nie tedy droga, 99% poczatkujacych popelnia wlasnie ten blad

uratowani sa ci ktorzy nie maja pieniadzy a maja pasje lub chca ja odkryc
    bo ci kupia sobie jak kolega z forum
    e410 za 600zl i za 100zl m42 i beda wyciskali ze sprzetu 100% mozliwosci i nie beda sobie glowy zawracali na co zmienic body tylko zajma sie fotografowaniem
    i ich praca wzbudzi wiekszy zachwyt niz gdyby uzyli 5d2 z najnowszymi elkami

bo maja warsztat i praktyke, a do tego nie potrzeba e5 tylko wystarczy e410 za 600zl
    szczegolnie ze obraz praktycznie ten sam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Myślisz, że malarze jarają się kto jakim pędzlem maluje? Mają to głęboko. Podobnie jak wielu fotografów, którzy używają mózgu do robienia zdjęć, a nie wymyślnych maszynek.

Traktuję moje aparaty przedmiotowo, a do robienia zdjęć staram się używać mózgu. To ja robię zdjęcia podpisane pseudonimem Rafał Czarny. A nie jakieś bezduszne klamoty droższe lub tańsze.

Aparat to tylko narzędzie. Tylko i wyłącznie.

Kobiety mają takie podejście do technikaliów. Mam koleżankę, która robi naprawdę fajne zdjęcia Olympusem E500. Kiedy ja zapytałem jakiego sprzętu używa, odpowiedziała - Olympusa. Ale już numeru modelu nie potrafiła sobie przypomnieć. A nie jest blondynką.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Marcin510
    Gość
    w necie jest masa super fotek zrobionych komorkami
    sa goscie co trzaskaja super panoramy komorkami

jak sie chce robic fotki to mozna byle czym