Strona 12 z 39 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 390

Wątek: E-5 - wrażenia z testu

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    A może ktoś z Was wie, czy podczas filmowania dostępny jest tryb manualny ?
    Jest dostępny, chociaz trochę ograniczony - ISO do 1600, czas naświetlania - nie dłuższy, niż 1/30 sekundy i nie można zmienić przysłony w obiektywach systemowych (bez pierścienia przysłony) w trakcie filmowania. Nie wiem, czy można zmienić przysłonę na obiektywie systemowym z pierścieniem przysłony (Leica). Ostrość oczywiście także manualnie we wszystkich trybach ekspozycji filmu.
    Jack

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Eeee to jest dobrze Najważniejsze, że możemy samodzielnie zmienić czas ekspozycji (1/30 w sumie wystarczy jako najdłuższy czas) oraz ISO.
    Zmianę przysłony podczas filmowania (choć przyznam, że mnie to akurat zbędne) załatwia M42 + przejściówka

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A czy można wiedzieć jak działa LV w słabym świetle? Mam na myśli obraz wyświetlany na LCD. W starym kompakcie mam lekki szum, ale wszystko widać, E-510 chyba robił obraz czarno-biały, a E-620 tak podbija sygnał, że wyłazi kolorowy mega szum i nic nie widać.

EDIT: Doprecyzuję, o co mi chodzi. Czy można komfortowo ostrzyć manualnie na LV w nie najlepszych warunkach oświetleniowych? W E-620 niestety przez szum nie mogę określić, czy ostrość jest tam, gdzie bym chciał.
    Ostatnio edytowane przez Dar-i-jush ; 27.09.10 o 16:28

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Z jakim szkiełkiem był film?
    ZD 50

Dałem plamę z tym ISO 400 z E-30 - przepraszam.

Dorzuciłem jotpegi do tych rawów w katalogu E5.

Pozdrawiam AP.

9264516-iso100
    9264517 iso200
    9264518 iso400
    9264519 iso800
    9264520 iso1600
    9264521 iso3200
    9264522 iso6400 widok z kolumnami

9264540 iso100
    9264541 iso200
    9264542 iso400
    9264543 iso800
    9264544 iso1600
    9264545 iso3200
    9264546 iso 6400 widok na barek kawowy
    Ostatnio edytowane przez apz ; 27.09.10 o 21:03
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Poznań/Przeźmierowo
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hmm... Jakoś temat ucichł...
    Jak to jest właściwie z szumami i jakością? Według moich porównań-a moje oko jest nie wprawione do szukania szumów i porównywania obrazka-wychodzi, że z e5 wychodzą takie sobie te zdjęcia.
    "Takie sobie" to znaczy:
    jest mało szumu, owszem, ale gubią się szczegóły już od iso 800, jest paćkowato w szczegółach-trawa przy słupku, zdjęcie "wysokie napięcie".
    Kiedy wyłączymy filtr zakłóceń (ustawiony w tych rawach na standard) to odzyskujemy szczegóły ale dostajemy szum podobny do tego z e3 i e30
    Mi to tak wychodzi...może coś źle robię, może źle patrzę na te zdjęcia?

Poprawcie mnie proszę jeśli tak jest.
    Bo z tego co widzę niektórzy tutaj piszą, że szum i jakość/ilość szczegółów jest niezła i poprawiona, a ja tego nie widzę za bardzo
    Pozdrawiam,
    Paweł Bartniczak

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siaful Zobacz posta
    Jak to jest właściwie z szumami i jakością? Według moich porównań-a moje oko jest nie wprawione do szukania szumów i porównywania obrazka-wychodzi, że z e5 wychodzą takie sobie te zdjęcia.
    "Takie sobie" to znaczy:
    jest mało szumu, owszem, ale gubią się szczegóły już od iso 800, jest paćkowato w szczegółach-trawa przy słupku, zdjęcie "wysokie napięcie".
    Kiedy wyłączymy filtr zakłóceń (ustawiony w tych rawach na standard) to odzyskujemy szczegóły ale dostajemy szum podobny do tego z e3 i e30

Bo z tego co widzę niektórzy tutaj piszą, że szum i jakość/ilość szczegółów jest niezła i poprawiona, a ja tego nie widzę za bardzo
    Nie wiem jakie są możliwości regulacji odszumiania w aparacie. Ja w swojej E5 na pewno spróbuje to odszumianie obniżyć To wszystko było bardzo szybko. Mnie do 1600 obrazek - raw do 1600 się podoba, ta martyca nie będzie nigdy tą z Nikona D700. A najczęściej używam ISO 200, b. rzadko 800. Kadry w Bibliotece były celowo tak ustawione, by była na nich czarna dziura i światło z sufitu. To najtrudniejsze dla każdej matrycy. Ale zdania są podzielone jak zawsze.
    Za to uspokoiło się na wątku o E5 i zaczęła się rozmowa o aparacie. Znaczy temat spełnił swoją funkcję - każdy może zobaczyć sam i ocenić.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Nie sądzicie, że to bez sensu dublować tematy? Może któryś z modów połączy ten wątek z wątkiem pt. "Olympus E-5".
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siaful Zobacz posta
    "Takie sobie" to znaczy:

Ja sobie wywołałem dwa pierwsze dostępne Raw z wyłączonym odszumianiem właśnie i na moje oko detale są lepsze (od mojego e620 na pewno, szczególnie na wysokich ISO), szumy - jak to w Olku. Odszumianie w puszce niestety niespecjalne.
    Wyklikane z mobilka

Mieszka w
    Poznań/Przeźmierowo
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Rozumiem, że to nie będzie tak jak z matrycy nikona.
    Ja też w zasadzie nie wychodzę na wysokie ISO ale mam pewne wątpliwości jeśli chodzi o te RAWy

Zastanawiam się czy po prostu ja czegoś źle nie robię wywołując rawy, stąd moje pytanie.
    O efekcie paćkowatej trawy nikt nie piszę prawie więc tym bardziej mnie to dziwi.

Dla mnie największą zaletą e5 jest możliwość robienia filmu, nic więcej właściwie nie ma dla mnie znaczenia. Wiem, że swojego e3 nie wykorzystuję w 100% więc zmiana na e5 podyktowana byłoby tylko zachcianką związaną z możliwością robienia filmów ze szkłami manualnymi.

Szumy mi w e3 nie przeszkadzają zbytnio, mam to co mam i się tym cieszę i próbuję z tym żyć. Miałem ostatnio możliwość fotografowania canonem 5D, i jakimś starym, tanim nikonem a i tak nie zamieniłbym mojej e3.

dziwię się też, że temat trochę ucichł...wcześniej bez tych sampli było dużo dziwnych opinii o aparacie a teraz jakoś cicho...

Edit:
    Patrzę właśnie na 100% z kadru "napięcie" z e3 oraz e5 na iso 3200
    Szum i szczegóły w e5 są delikatnie lepsze ale tylko delikatnie na moje oko.

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Nie sądzicie, że to bez sensu dublować tematy? Może któryś z modów połączy ten wątek z wątkiem pt. "Olympus E-5".
    Rzeczywiście to trochę bez sensu, ale tutaj więcej się mówi o tych samplach niż w tym drugim wątku stąd zacząłem pisać tutaj.
    Ostatnio edytowane przez siaful ; 27.09.10 o 21:53 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Pozdrawiam,
    Paweł Bartniczak

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Zmiksują się posty.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto