Strona 2 z 38 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 373

Wątek: Zdjęcia Dziekana

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Ponumerowałem Ci zdjęcia. Mnie też nie przypadły mi do gustu Twoje zabawy w HDR. A kadry w większości przypadków to porażka.

Pozdrawiam
    w wiekszości przypadków :/ moim zdaniem domek na pewno uciekł ale to było na szybko zza płota, i kościół na pewno też - ale wiekszość ??? podaj jak masz chwilkę które i dlaczego - może się czegoś nauczę. A co do HDR to moje pierwsze zabawy - powiedz również co nie przypadło ci do gustu - za bardzo kolorowo ? , za mocno efekt widać ? ....

pozdrawiam i dziękuje za komentarze jakiekolwiek by one nie były :]

w zamierzeniu miały być tylko 1,3,6,8,11,12 ale z rozpędu wrzuciłem wiekszość niepotrzebnie.

może dorzucę orginały i wtedy skomentujecie ??
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Wadą prawie wszystkich wrzuconych Twoich zdjęć są tzw. walące się mury. To efekt, który powstaje przy fotografowaniu budynków obiektywem szerokokątnym i "zadzieraniu obiektywu", czyli kierowaniu jego osi w górę. Wtedy linie pionowe nie są równoległe i budynki wyglądają, jakby zaraz miały runąć jak domki z kart.

Uniknąć tego efektu można używając długich ogniskowych i fotografując z większej odległości. Jeśli nie można się odsunąć z jakiegoś powodu, można próbować focić z budynku na przeciwko, albo wyjść na drzewo, albo...

Istnieją specjalne obiektywy typu shift, skonstruowany do focenia architektury - poprzez zmianę osi optycznej można "prostować" perspektywę. Niestety nie ma takich do E-systemu. W ostateczności można prostować perspektywę w programach, ale to zawsze powoduje utratę jakości zdjęcia. Program, który znam i bawiłem się nim to Perspective Pilot.

Druga wada (WIEEELKA) wynika z Twojego niedbalstwa. Prawie wszystkie foty lecą w lewo, jedna w prawo (nr 11). Jeśli już walą ci się mury, to staraj się przynajmniej, by cała fota było prosto. Najbardziej widoczna linia pionowa (np. w głównym budynku) powinna być w pionie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ok dzięki Czarny za cenne rady - z tymi murami to nie miałem pojęcia że trzeba zwrócić uwagę :/ A kadry jakoś tak poszły w swoją stronę :]
    może ktoś ma jakiś link z przydatnymi informacjami na co zwrócić uwagę przy kadrowaniu ?
    dzieki wielkie wszystkim za udział wątku.
    www.tekkenolandia.pl

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Z Rafałem się zgadzam i mam jeszcze jedno swoje: duża część z tych zdjeć ma niektore obrszary zbyt jaskrawe. Np. drzewo na fot nr 3. myśle ze to wlasnie sprawia wrażenie nienaturalności o którym ktoś tam wcześniej pisał.
    pozdrawiam. 1 najlepsza wg mnie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie do kazdego zdjecia pasuje HDR. Wiekszosci nie sluzy. Realia sa takie ze nie zawsze mozna miec swiatlo jakie sie chce i pole manewtu ze taka fotke zrobic. Dlatego tez nie podejmuje sie oceny poszczegolnych zdjec. Ogolnie podobaja mi sie. Ot takie albumowe foty. Na podstawie tego co widzialem wydaje mi sie ze jednak HDRowanie sluzy budynkom ceglanym (nie otynkowanym). Nie wiem dlaczego ale wydaje mi sie ze to byc moze przez to ze te budynki to juz w jakims sensie przeszlosc (bo tak sie nie buduje) i odchodza w niepamiec i byc moze stad to (byc moze zludzenie) ze HDR sprzyja takim budynkom. Dlatego tez podoba mi sie fota nr 9. Jakas taka nierealna, nietuzinkowa przedstawiajaca budynek w gruncie rzeczy ruderę, o ktorej ktos zapomniał...
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    jeszcze raz dzięki za komentarze mam jeszcze kilka w zanadżu jak będzie chwilka wrzucę - myślę że bardziej dopracowane i skadrowane. pozdrawiam
    www.tekkenolandia.pl

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    To wrzucaj, czekamy Teraz skomentuje na tym forum HDR to ciekawa technika, mozna uzyskac bardzo ciekawe efekty, ale nie mozna jej naduzywac.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Dziekan, wrzucaj foty w mniejszych dawkach. Wtedy łatwiej się do nich odnieść, nie każdy ma cierpliwość analizować kilkanaście zdjęć na raz. Najlepiej IMHO max. 3 sztuki w jednym rzucie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    dostosuje się

jeszcze parę wykrzesałem
    1
    2
    3

pozdrawiam