Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Pen EPL1 i lampa FL-36

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Pen EPL1 i lampa FL-36

Witam
    Mam pytanie czy zestaw pen E-PL1 i lampa oly FL-36 mozna zmusic do wykorzystywania wspomagania autofokusa z lampy w slabych warunkach oswietleniowych? U mnie nie chce wyswietlic znajomej czerwonej kratki, lampe kupilem uzywana i nie wiem czy to typtak z penem, czy zle ustawienia, czy wadliwa lampa.
    Z gory dziekuje za pomoc
    K.

endzi
    Gość
    Przyłączam się do powyższego pytania. Chociaż bardziej interesuje mnie czy e-pl1 współpracuje jeżeli chodzi o wspomaganie AF z METZ 36 dedykowanym oczywiście pod olympusa 43. Jeżeli ktos próbował lub po prostu wie to proszę o info.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cos mi sie zdaje ze wspomaganie dziala tylko z fazowym af. Tez sie zdziwilem, ze mi w malpie nie chce metz uzywac swojego wspomagania, mimo ze z lutrem dziala normalnie.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja przeoralem ponownie instrukcje od lampy, od aparatu, lampa ma ILL ustawione na A, a aparat zadnego ustawienia w tym temacie nie ma. Wyprobowalem roznorakie opcje blysku, af-a, tryby pracy - efekt: zero, nul. Dzis sie wezme i po ciemku poswiece kratka z lampy od minolty i sprobuje sie na tym zautofokusowac penem, to sie chociaz dowiemy czy taka kratka sie penowi na cos nada, czy nie.
    Pozdrawiam
    K.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez koc Zobacz posta
    Dzis sie wezme i po ciemku poswiece kratka z lampy od minolty i sprobuje sie na tym zautofokusowac penem, to sie chociaz dowiemy czy taka kratka sie penowi na cos nada, czy nie.
    I jak, pomogło coś układowi AF Pena?
    Zastanawiam się nad zasadnością kupna lampy do mojego EP-1.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    I jak, pomogło coś układowi AF Pena?
    Zastanawiam się nad zasadnością kupna lampy do mojego EP-1.
    Chwile to trwalo, bo padly mi aku do lampy minolty, ale sprawdzilem. Z iloscia swiatla, przy jakiej pen nie jest w stanie wyostrzyc z kontrastu, ustawiony dla 100% pewnosci na czysta sciane lapal ostrosc w 2/3 przypadkow wyswietlania na scianie wzorka wspomagajacego z lampy minolty. Biorac pod uwage, ze wzorek wyswietlal sie przez maksimum 2 sekundy i migal (lustro minolty mialo dekiel na obiektywie, inaczej wzorek wyswietlal sie pol sekundy) mysle, ze efekt jest bardzo dobry i zupelnie nie rozumiem dlaczego nie wykorzystuje sie tej funkcji w lapie systemowej. Mozna gdzies zglosic propozycje do kolejnego firmware?

I prosba dodatkowa - jest tu ktos z bydgoszczy, z lustrzanka olympusa? Chcialbym ostatecznie zweryfikowac sprawnosc zakupionej lampy, moge podjechac w dowolne miejsce a zajme doslownie 30sekund.
    K.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witam,

mam Metza 48 i E-P1 i jestem strasznie zawiedziony ze nie dziala mi dioda wspomagania AF.