Postanowiłem takowy wątek założyć, boć już i winny i piwny mamy, jeno
takiego o uciechach podniebienia a i brzucha nie.
Zwracam się więc ku Wam OC'ki drogie, Abyście przepisy na potrawy tak ulubione jak i ciekawe- a nie próbowane, tutaj Zapodali.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Pieczeń huzarska zakrawana
Składniki:
1 kg wołowiny bez kości (najlepiej zrazowej)
sól, pieprz, sok z 1 cytryny, 3 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 3 łyżki mąki, 80 dag marchewki, 3 średnie pory, 1 kromka (5 dag) chleba razowego, 1 żółtko, 1 cebula, kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji.
-----------------------------------------------------------------------
przyrządzenie:
Wołowinę
umyć, osuszyć, natrzeć dokładnie solę oraz pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, a następnie odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Rozgrzać w brytfance 2 łyżki tłuszczu. Włożyć mięso
oproszone łyżką męki, dobrze zrumienić ze wszystkich stron. Zalać litrem wrzątku, dusić pod przykryciem 50 minut, często odwracając. Marchewkę i pory oczyścić. Marchew
pokroić w cienkie plasterki, dwa pory w krążki, trzeci na małe kawałki. Zetrzeć na drobnej tarce chleb razowy.
Przygotować farsz:
rozgrzać pozostały tłuszcz, podsmażyć drobno pokrojony por. Dodać chleb, smażyć jeszcze minutę. Doprawić solą i pieprzem, lekko przestudzić, wymieszać z żółtkiem. Mięso wyjąć z brytfanki, odłożyć. Cebulę pokroić w plasterki. Resztę mąki rozprowadzić niepełną szklanką wody, zagęścić sos w brytfance. Włożyć cebulę, zagotować. Marchewkę dusić 15 minut w osolonej wodzie, krążki porów dodać po 10 minutach. Wołowinę ponakrawać gęsto, aż do połowy, w co drugie nacięcie włożyć farsz. Docisnąć, nadać pieczeni poprzedni kształt. Włożyć do sosu, dusić godzinę. Wyjąć, ułożyć z odcedzonymi jarzynami na półmisku. Polać sosem, udekorować.
Żarełko przednie
przepis z netu sprawdzony