Strona 1 z 200 1231151101 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1996

Wątek: Kulinaria przednie i przepisy wszelakie

  1. #1
    Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Markach
    Posty
    16.824
    Siła reputacji
    271
    Moja galeria

    Kulinaria przednie i przepisy wszelakie

    Postanowiłem takowy wątek założyć, boć już i winny i piwny mamy, jeno
    takiego o uciechach podniebienia a i brzucha nie.
    Zwracam się więc ku Wam OC'ki drogie, Abyście przepisy na potrawy tak ulubione jak i ciekawe- a nie próbowane, tutaj Zapodali.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Pieczeń huzarska zakrawana
    Składniki:
    1 kg wołowiny bez kości (najlepiej zrazowej)
    sól, pieprz, sok z 1 cytryny, 3 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 3 łyżki mąki, 80 dag marchewki, 3 średnie pory, 1 kromka (5 dag) chleba razowego, 1 żółtko, 1 cebula, kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji.
    -----------------------------------------------------------------------
    przyrządzenie:

    Wołowinę
    umyć, osuszyć, natrzeć dokładnie solę oraz pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, a następnie odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Rozgrzać w brytfance 2 łyżki tłuszczu. Włożyć mięso
    oproszone łyżką męki, dobrze zrumienić ze wszystkich stron. Zalać litrem wrzątku, dusić pod przykryciem 50 minut, często odwracając. Marchewkę i pory oczyścić. Marchew
    pokroić w cienkie plasterki, dwa pory w krążki, trzeci na małe kawałki. Zetrzeć na drobnej tarce chleb razowy.

    Przygotować farsz:
    rozgrzać pozostały tłuszcz, podsmażyć drobno pokrojony por. Dodać chleb, smażyć jeszcze minutę. Doprawić solą i pieprzem, lekko przestudzić, wymieszać z żółtkiem. Mięso wyjąć z brytfanki, odłożyć. Cebulę pokroić w plasterki. Resztę mąki rozprowadzić niepełną szklanką wody, zagęścić sos w brytfance. Włożyć cebulę, zagotować. Marchewkę dusić 15 minut w osolonej wodzie, krążki porów dodać po 10 minutach. Wołowinę ponakrawać gęsto, aż do połowy, w co drugie nacięcie włożyć farsz. Docisnąć, nadać pieczeni poprzedni kształt. Włożyć do sosu, dusić godzinę. Wyjąć, ułożyć z odcedzonymi jarzynami na półmisku. Polać sosem, udekorować.

    Żarełko przednie
    przepis z netu sprawdzony








    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 22.09.10 o 16:14 Powód: Automatyczne scalenie postów
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

  2. #2
    Moderator Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Posty
    5.068
    Siła reputacji
    144
    Moja galeria
    Na blogach forumowych pamiętam taką akcje. Zdaje się u Pani Bufetowej. By było pysznie i fotograficznie, proponuje by po przyrządzeniu każdy dodał ładnie skomponowane i obrobione zdjęcie potrawy .
    A B C

  3. #3
    Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Markach
    Posty
    16.824
    Siła reputacji
    271
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Na blogach forumowych pamiętam taką akcje. Zdaje się u Pani Bufetowej. By było pysznie i fotograficznie,
    Dobrze Prawisz Hadesie, a było było "danie dnia" wspaniała sprawa
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    proponuje by po przyrządzeniu każdy dodał ładnie skomponowane i obrobione zdjęcie potrawy .
    niech więc się stanie wola Twoja
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 22.09.10 o 16:25
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

  4. #4
    | OlyJedi Awatar Wieprz
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Wwa
    Posty
    1.575
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    chleb jak rozumiem ma być suchy jak dla konia. Do sosów (i nie tylko) polecam chleb prawdziwy bez drożdży, na zakwasie.

    Bardzo fajny wątek. Niedawno postulowałem powstanie takiego. Mam nadzieję, że wieprzowiny tu nie będzie

  5. #5
    | OlyJedi Awatar nyny
    Dołączył
    Jul 2009
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Posty
    5.030
    Siła reputacji
    178
    Moja galeria
    Za namowa na ircu Saboora bo im smaka rydzami narobilem to prosty przepis na pyszne rydze Potrzeba 12-14 sztuk rydzy, pol kostki masla, sol, pieprz, 4 jajka, bulka tarta. Grzybki myjemy oczyszczamy, pozbawiamy ogonkow, odkladamy na lignine aby wchlonela nadmiar wody. Nastepnie przygotowujemy jajka, rozbijamy, mieszamy, dodajemy troche pieprzu i soli. Nastepnie panierujemy grzyby w jajku i bulce tartej. W miedzyczasie rozpuszczamy i podgrzewamy mocno pol kostki masla. Gdy maslo zacznie skwierczec kladziemy grzyby na patelni i smazymy do zarumienienia sie panierki. Po wylozeniu na talerz delikatnie dosalami i swierzo zmielonym pieprzem posypjemy. Jemy bez dodatkow Smacznego. pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

  6. #6
    Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Markach
    Posty
    16.824
    Siła reputacji
    271
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Za namowa na ircu Saboora bo im smaka rydzami narobilem to prosty przepis na pyszne rydze Potrzeba 12-14 sztuk rydzy, pol kostki masla, sol, pieprz, 4 jajka, bulka tarta. Grzybki myjemy oczyszczamy, pozbawiamy ogonkow, odkladamy na lignine aby wchlonela nadmiar wody. Nastepnie przygotowujemy jajka, rozbijamy, mieszamy, dodajemy troche pieprzu i soli. Nastepnie panierujemy grzyby w jajku i bulce tartej. W miedzyczasie rozpuszczamy i podgrzewamy mocno pol kostki masla. Gdy maslo zacznie skwierczec kladziemy grzyby na patelni i smazymy do zarumienienia sie panierki. Po wylozeniu na talerz delikatnie dosalami i swierzo zmielonym pieprzem posypjemy. Jemy bez dodatkow Smacznego. pozdro
    Oj narobiłeś !
    Teraz rydzyki (te właściwe) i jadełko prima sort !
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

  7. #7
    | OlyJedi Awatar snuffi
    Dołączył
    Dec 2008
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Posty
    447
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Jesteście wredni i nie macie litości!
    Ja na diecie, nie jadam po 18, a tu taki temat!

    Jak mawiają moje 15 letnie siostry: FOCH!

    Ale jak już jestem to przy okazji:

    Dorsz po diabelsku:
    Fileta bądź dzwonki umyć i po porcjować.
    3 łyżki musztardy ostrej wymieszać z, solą, pieprzem, czosnkiem w proszku, łyżką bułki tartej, łyżką oliwy z oliwek, jedną drobno posiekaną papryczką chilli (DLA HARDCORÓW: OCZYWIŚCIE Z PESTKAMI!:P), sokiem z połówki limonki/cytryny.
    Dorsza nasmarować marynatą z każdej strony. Ułożyć na talerzu, przykryć folią i zostawić na 30min w lodówce.

    Teraz są dwie wersje:
    1. Usmażyć dorsza na rozgrzanej patelni i oleju słonecznikowym (jeśli filet, koniecznie zacząć smażyć od strony skóry!). Smażyć do zarumienia
    2. Ułożyć dorsz na wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, kładąc po plasterku masła na wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (180 z termoobiegiem). Piec 20min

    Smacznego!
    Ostatnio edytowane przez snuffi ; 22.09.10 o 17:40
    E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang

  8. #8
    Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Markach
    Posty
    16.824
    Siła reputacji
    271
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez snuffi Zobacz posta
    Jesteście wredni i nie macie litości!
    Ja na diecie, nie jadam po 18, a tu taki temat!
    Jak mawiają moje 15 letnie siostry: FOCH!
    Ale jak już jestem to przy okazjiorsz po diabelsku:
    Smacznego!
    Czołem Snuffi !
    Przepis fantastic i potrawa bardzo zacna,(nie popijać napojem gazowanym, grozi zgonem) akurat dla mnie, uwielbiam smak chilijskiej papryki !
    Dziękować
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

  9. #9
    | OlyJedi Awatar nyny
    Dołączył
    Jul 2009
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Posty
    5.030
    Siła reputacji
    178
    Moja galeria
    No to jeszcze jeden bo jutro zonce robie Kaszanka z grila. Kupic dobra kaszanke (najlepiej z jakiejs markowej sieci np. Piotr i Pawel etc.). Potrzebne beda swieze listki miety, i folia aluminiowa (taka jaka zawija sie sniadania). Przygotowujemy pasek foli aluminiowej tak by sie zmiescila swobodnie jedna laska kaszanki. Nastepnie bierzemy 2-3 listki i owijamy kaszanke, po czym zawijamy to wszystko szczelnie w folie aluminiowa. Kladziemy na zarzacego sie grila, i po okolo 10 minutach mozna sciagac i sie zajadac. Pozdrawiam
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

  10. #10
    Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Markach
    Posty
    16.824
    Siła reputacji
    271
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    No to jeszcze jeden bo jutro zonce robie Kaszanka z grila. Kupic dobra kaszanke (najlepiej z jakiejs markowej sieci np. Piotr i Pawel etc.). Potrzebne beda swieze listki miety, i folia aluminiowa (taka jaka zawija sie sniadania). Przygotowujemy pasek foli aluminiowej tak by sie zmiescila swobodnie jedna laska kaszanki. Nastepnie bierzemy 2-3 listki i owijamy kaszanke, po czym zawijamy to wszystko szczelnie w folie aluminiowa. Kladziemy na zarzacego sie grila, i po okolo 10 minutach mozna sciagac i sie zajadac. Pozdrawiam
    Kaszanka dobra rzecz, ale dobrze podana kaszanka to cudo!
    Dzięki
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 140
    Ostatni post / autor: 26.11.13, 08:37
  2. Przepisy ruchu drogowego
    By niwi in forum HydePark
    Odpowiedzi: 56
    Ostatni post / autor: 8.03.10, 08:25
  3. [Kulinaria] Rydze
    By RadioErewan in forum HydePark
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 28.09.09, 07:07
  4. Reporterka - pytanie o przepisy prawne?
    By Duckyk in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 42
    Ostatni post / autor: 20.04.09, 17:56

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.