Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 101

Wątek: [Fotopolis] Co z E-Systemem? Rozmawiamy z Toshiyuki Teradą z Olympusa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Nie, obserwator. Jasnowidz by powiedział, że na pewno nie będzie. A ja mówię, że wygląda na to, że nie będzie. Ostatnie komunikaty są dość klarowne i nawet nie trzeba czytać między wierszami.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Raczej ciemnowidz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Tak naprawdę chodzi o to, co "zaproponuje" wujek Olek posiadaczom obiektywów 4/3. Nie dziś ale powiedzmy za lat 5.
    Szczególnie tych obiektywów , które na dzień dzisiejszy "niechętnie" ostrzą po kontraście. Czyli wielu z klasy pro i super pro.
    Czy będzie jakiś "myk" i aparat akceptujący obiektywy 4/3 i m4/3, czy korzystanie z protezy zwanej przejściówką, zniżka na obiektywy m4/3 dla posiadaczy szkieł 4/3.. czy zwyczajnie zostaną na lodzie.
    Używanie szkieł manualnych przy mojej wadzie wzroku jest dla mnie niesatysfakcjonujące.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    160
    Moja galeria
    Ja jedynie mam nadzieję, że po paru latach pustkę w postaci paru produkowanych tanich body (dwa modele np.) zapełni konkurencja która może zwęszyć zysk. System otwarty to i każdy może wejść. Myślę tu o fuji. Body by się sprzedawało wśród tych co szklarnie już mają a jak cenowo tańsze by było od e 5 albo następcy - jak będzie. O jeju ale zemnie optymista i fantasta chyba trzeba iść spać.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Stary już jestem i pamięć mam zawodną. Ale coś mi się kojarzy, że jak wszedł na rynek E1 to jakoś bardzo szybko potaniał w jakiejś promocji dla studentów i można było go nabyć za niecałe 4000zł. I w momencie wejścia na rynek tego modelu nie było innych amatorskich lustrzanek i dopiero potem pojawiły się E 500, E 330 i chyba znacznie później E 400. Tak, że ja raczej byłbym dobrej myśli. Nie mniej robiąc warsztaty, plenery i inne spotkania jako posiadacz Olympusa jestem w znakomitej mniejszości jako ten jeden jedyny. Podobnie jest wśród moich kolegów zawodowców a mam ich bardzo wielu. To też daje trochę do myślenia.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Niech mi ktoś mądrzejszy wyjaśni - czy będzie możliwe stworzenie dużego bezlusterkowca (wielkości DSLR), który będzie sprawnie obsługiwał obiektywy 4/3? Bo teraz peny pracują kulawo ze starymi obiektywami.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Niech mi ktoś mądrzejszy wyjaśni - czy będzie możliwe stworzenie dużego bezlusterkowca (wielkości DSLR), który będzie sprawnie obsługiwał obiektywy 4/3?
    Za jakiś czas tak. Tylko czy będzie wola

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Za jakiś czas tak. Tylko czy będzie wola
    Zakładając, że olek będzie wspierał mocno m4/3 i dopracuje AF ze starymi szkłami to nie ma co biadolić. Wypuści dużego bezlusterkowca dla twardzieli (z wieeeelkim gripem) i stare świetne szkiełka zyskają drugą młodość.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    A ja myślę że chodzi o definitywne wywalenie mechaniki z aparatów w sensie klapiącego lustra i migawki. To "kiedyś" się zbliża wielkimi krokami. Są już konstrukcje, a mogę sobie teoretyzując narysować inne, gdzie można mieć podgląd optyczny i matrycę rejestrującą bez elementów ruchomych. Cała reszta to elektronika i dobra wola konstruktorów a raczej ich marketingowców.
    Dobry wizjer elektroniczny będzie tańszy od pryzmatów a daje 100% pokrycia (a nawet więcej) i mnóstwo innych możliwości (vive narzekania na światełko w tunelu).
    Poczytajcie sobie posty sprzed 2-3 lat i zobaczcie co sobie ludzie myśleli i gdzie teraz jesteśmy. Nikt nie pozwoli sobie na brak NOWEGO produktu dla posiadaczy szkieł. Konstrukcja musi być wspierana przez minimum 2 lata ze względów prawnych - każdy by oddał bezużuteczny nowy sprzęt.
    Spadam do pracy. Pozdro.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    A ja myślę że chodzi o definitywne wywalenie mechaniki z aparatów w sensie klapiącego lustra i migawki. To "kiedyś" się zbliża wielkimi krokami. Są już konstrukcje, a mogę sobie teoretyzując narysować inne, gdzie można mieć podgląd optyczny i matrycę rejestrującą bez elementów ruchomych. Cała reszta to elektronika i dobra wola konstruktorów a raczej ich marketingowców.
    Dobry wizjer elektroniczny będzie tańszy od pryzmatów a daje 100% pokrycia (a nawet więcej) i mnóstwo innych możliwości (vive narzekania na światełko w tunelu).
    Poczytajcie sobie posty sprzed 2-3 lat i zobaczcie co sobie ludzie myśleli i gdzie teraz jesteśmy. Nikt nie pozwoli sobie na brak NOWEGO produktu dla posiadaczy szkieł. Konstrukcja musi być wspierana przez minimum 2 lata ze względów prawnych - każdy by oddał bezużyteczny nowy sprzęt.
    Spadam do pracy. Pozdro.
    Ostatnio edytowane przez GoBo ; 24.09.10 o 08:26 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Polecam się

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Zakładając, że olek będzie wspierał mocno m4/3 i dopracuje AF ze starymi szkłami to nie ma co biadolić. Wypuści dużego bezlusterkowca dla twardzieli (z wieeeelkim gripem) i stare świetne szkiełka zyskają drugą młodość.
    Rzekłbym, że z nowymi matrycami wreszcie doczekają się swoich dni.
    Jak się e5 ukaże w sklepach, ten i ów skusi się jak zobaczy co z tego wychodzi po zapięciu tych wszystkich top pro bono uno.