Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 101

Wątek: [Fotopolis] Co z E-Systemem? Rozmawiamy z Toshiyuki Teradą z Olympusa

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A ja się cieszę po raz kolejny, że wysiadłem z dziurawego okrętu rok temu... Teraz nie byłoby komu sprzedać optyki, chyba że za grosze.

Smutne że latami, stopniowo, topili system, z którego można było wycisnąć naprawdę wiele, gdyby nie leżał odłogiem. 4/3 nie utonął, po prostu nawet nie wypłynął na dobre i już nie wypłynie, bo z czym? Fajne szkiełka sobie były...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    A ja się cieszę po raz kolejny, że wysiadłem z dziurawego okrętu rok temu... Teraz nie byłoby komu sprzedać optyki, chyba że za grosze.
    Jakoś nie zauważyłem na allegro, aby można było cokolwiek kupić za groszę. A codziennie na maila dostaję nowe aukcje z obiektywami i lampami do Olka. Ceny są cały czas takie same.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Wsrod najwazniejsyz nalezy wymiec utrate najwazniejszego rynku, czyli Hameryki na rzecz Sony'ego. Olympus zniknal (doslownie) z polek najwazniejszych sieci handlowych w USA. Jeszcze do niedawna stal obok C i N, a teraz nie mozna nic powyzej E450 wziac od reki, bo ... Olkiem juz nikt nie handluje. A i ten model to rzadkosc.
    Bo Sony z wielką kasą i super marketingiem pojawi się z nikąd w tym segmencie i zawojował rynek. Nie tylko w hameryce - u nas też z nikąd wbiłe sie na trzecie miejsce... nie koniecznie jest to kwestją jakości tylko praw rynku. ale co by nie było jest czego im gratulować i zazdrościć oczywiście jest to wprost proporcjonalne do kasy władowanej w reklamę sieć sprzedaży, urobienia sobie sprzedawców w sklepach typu fotojoker itp itd... a Sony do biedaków nie należy więc działa i działa skutecznie..

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    W Polsce nie inaczej - np. w Fotojokerze czy MM już prawie nie widać Olka w 4/3, poza E-420/450, jest tylko coś m4/3. Tak już od dłuższego czasu. Za to Sony ma swoją własną półeczkę.
    Co do braku konkurencyjności - skoro zostaną C i N, to walka będzie trwać. Trochę jak za analogowych czasów. Z krzykliwym Sony zamiast Minolty i Pentaksem pałętającym się gdzieś z tyłu.

A teraz quiz: kto pierwszy wieszczył upadek 4/3 i kiedy?
    Odpowiedź: oczywiście Kaziq, gdzieś około 2005 roku

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar ConradDS
    Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat:
    Napisał KaarooL
    "A ja się cieszę po raz kolejny, że wysiadłem z dziurawego okrętu rok temu... Teraz nie byłoby komu sprzedać optyki, chyba że za grosze."

O tym pisalem heh, ze znowu woda na mlyn tym ktorzy zmienili stajnie "...bo Olympus to..." ja sie wcale nie ciesze bo E-30 to byl jakis cel do osiagniecia i sprawia mi wiele radosci za kazdym razem gdy trzymam go w dloni.
    Ciekaw jestem uslyszec od osob ktore sie przesiadly na Nikona czy Canona jakim modelem body zastapili swoje e-3 i jakie szkla maja do nich wpiete. Mi tam by bylo szkoda sie pozbyc 50/f2.
    Co do rynku wtornego pewnie na poczatku szkla beda szly po okazyjnych cenach, od tych ktorym sie bedzie palilo a po smierci systemu, gdy trudno bedzie dostac dobry stary ZD 7-14 czy ZD150/f2 ceny poszybuja.
    Cytat Zamieszczone przez jacek00 Zobacz posta
    Jakoś nie zauważyłem na allegro, aby można było cokolwiek kupić za groszę. A codziennie na maila dostaję nowe aukcje z obiektywami i lampami do Olka. Ceny są cały czas takie same.
    Allegro to nie wyrocznia, u nas na forum mozna kupic dwie FL-50R z papierami w super stanie za 1000pln sztuka, to nie tanio? Kilka dni temu poszlo 14-54II nie uzywane ze sklepu FJ za 1470pln na w/w serwisie. Tylko korzystac.

Mieszkam od roku w Norwegii i tutaj nie widuje od dlugiego czasu na sklepowych polkach nic z Olka, nic poza Penami. Wybor jest tylko w sumie pomiedzy C i N.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emc2 Zobacz posta
    W Polsce nie inaczej - np. w Fotojokerze czy MM już prawie nie widać Olka w 4/3, poza E-420/450, jest tylko coś m4/3. Tak już od dłuższego czasu. Za to Sony ma swoją własną półeczkę.
    Co do braku konkurencyjności - skoro zostaną C i N, to walka będzie trwać. Trochę jak za analogowych czasów. Z krzykliwym Sony zamiast Minolty i Pentaksem pałętającym się gdzieś z tyłu.
    W MM Pen też ma swoja półeczkę.

Rynek foto to ciekawe zjawiska, innowacyjna Minoltę zastepuję odpustowe Sony, padający Pentax ma ostatnio najciekawsze premiery, znikają ciekawe i zasłużone firmy, nieistniejące prawie Fuji pokazuje świetny kompakt z nieswoją matrycą, Sigma ciągnie coś co nazwać można Yetii, bo każdy słyszał nikt nie widział, Leica od lat sprzedaje za kosmiczne pieniądze, wszyscy kupują EL NiC KIT tak jak połowa polski jeżdzi Skodą Octavią.

Mieszka w
    Hässleholm
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Te ogloszone zmiany w strategii Olka nie sa jakims szczegolnym zaskoczeniem. E-5 zapowiada sie fajnie, ale pojawia sie jak dla mnie troche za pozno
    Na szczescie znalazlem dobre wyjscie z patowej sytuacji systemowo-sprzetowej: e510 z kitem pojdzie na prezent dla szwagierki, E-3 z 14-54II, 50 i 9-18 zostanie dla zony a jako glowny korpus przyjdzie cos duzego, z innej stajni, z filmowaniem (dziecko w drodze, przyda sie ), duza klatka i dobrymi perspektywami rozwoju
    Szkoda swietnej szklarni z ZD i E3, bardzo nam pasuje a przeciez nie zniknie w jakis magiczny sposob z plecaka i nie przestanie robic zdjec po ewentualnym zamknieciu rozwoju 4/3, prawda?

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown Zobacz posta
    mam pytanie o tytuł i wykonawce tej piosenki użytej w tym filmiku:
    Massive Attack - Paradise Circus

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

koniec

witam
    tak sobie czytam ten wątek i czytam .......
    i nie kumam o co kaman ?
    znaczy co , ze według niektórych za rok , może 2 ,swoja 620 nie będę mógł robić fot ?
    jak komus nie pasi O, niech sprzeda wszystkie klamoty i kupi coś innego
    jak dla mnie oferta szkieł zuiko , czy sigmy jest wystarczajaca
    nie ma co gadać i trząść gaciami !!

pozdrawiam
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    znaczy co , ze według niektórych za rok , może 2 ,swoja 620 nie będę mógł robić fot ?
    Jeśli się zepsuje, to nie będziesz mógł. I nawet nie będziesz mógł jej zmienić na nowszy, sprawny model, bo takiego nie będzie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb